За някои неща не е важно кой говори, а какво казва.fcb_bg написа:И той хляб трябва да яде все пак. Освен когато не заплашва водещи в ефир, типично по комунистически, май, май, а?
30 години от свалянето на Тодор Живков
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
THE G.A.M.E
Re: 30 години от свалянето на Тодор Живков
THE G.A.M.E написа:За някои неща не е важно кой говори, а какво казва.fcb_bg написа:И той хляб трябва да яде все пак. Освен когато не заплашва водещи в ефир, типично по комунистически, май, май, а?
Човек, който плю бай Тошо 2 и после му цунка ръката и яде леб тип "Шайката"? Тоя ли приказвал истини?
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.
-
THE G.A.M.E
Не той, а документите, с подписите на самите номенклатурчици.fcb_bg написа:Човек, който плю бай Тошо 2 и после му цунка ръката и яде леб тип "Шайката"? Тоя ли приказвал истини?
THE G.A.M.E написа:Не той, а документите, с подписите на самите номенклатурчици.fcb_bg написа:Човек, който плю бай Тошо 2 и после му цунка ръката и яде леб тип "Шайката"? Тоя ли приказвал истини?
На откровен гъзолизец, който излиза от контрол с 2 въпроса, аз не вярвам.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Тъй като за лошото по времето на соц-а е писано и говорено достатъчно, аз ще се спра на положителните неща, каквито без съмнение съществуваха тогава. Например по отношение на спорта България бе десетки нива над това, което представлява днес. На последната олимпиада, на която комунистическа България участва - игрите в Сеул през 1988 г., печелим 10 златни медала, което ни отрежда 5-о място в крайното класиране по титли, а в общото класиране по медали е на 7-мо място. Можете ли изобщо да си го представите това днес? Спортът тогава бе държавна политика. Във всяко населено място децата можеха напълно безплатно да се занимават с почти всякакъв вид спорт. Игрищата, залите, салоните бяха пълни със спортуващи млади хора, а за сметка на това наркотиците бяха нещо непознато, почти екзотика. Световна или европейска титла, завоювана от български спортист, по онова време се приемаше за нещо съвсем в реда на нещата. Знаехме, че има ли световно или европейско първенство по бокс, борба, вдигане на тежести, лека атлетика, задължително нашите представители ще се върнат с една кошница златни отличия. Среброто и бронза не се брояха, дето се вика. Несравнимо по-големи бяха успехите ни и в колективните спортове - волейбол, баскетбол, футбол /на клубно ниво/. Дори най-големият успех в историята на българския футбол - 4-тото място през 1994 г. в САЩ, бе постигнато от футболисти, изцяло изградени по време на режима отпреди 1989 г. В заключение съветът ми е: Не помнете избирателно. В онзи строй имаше както и лошо, така и хубаво. Въпросът е в баланса.
ShooterMan написа:Старата система имаше и положителни и отрицателни страни. Като всяко едно нещо. Сега се опитва едно пренаписване на историята, което хич няма как да мине. До преди 30 години държавата имаше устрем и някаква идея. Грешна, правилна, имаше идеал за който всички работеха и към който се стремяха. Народът беше по-задружен, спорта беше на световно ниво, в Сеул 1988 спечелихме само 13 златни медала и купища сребърни и бронзови! Нищо общо със сега в това отношение. Нямаше престъпници, поради факта, че имаше партийна диктатура и ги нямаше "човешките права" всякаква престъпност беше просто премазвана от държавната машина. Брутално премазвана. Мангали да дерибействат? Имаше опити, но даже и до ден днешен се говори за генерал Неделчев - Чочоолу, който прати армията и един танков батальон да прегази под веригите Столипиново! Да, това беше държава, Катуница, Войводиново по онова време щяха да завършат с премазване на всякакви цигански елементи от танкове, жандармерия, щяха да бъдат и разстреляни всичките инициатори. За човекът, който НЕ искаше да променя системата, който НЕ искаше да протестира живота беше абсолютно безопасен, абсолютно спокоен и монотонен, че чак скучен. Децата наистина играеха до 10 вечерта навън и никой не се притесняваше, нямаше наркомани, нямаше престъпност. България беше 9 милиона. Армията беше 111 000 и беше настина силна армия, въоръжена до зъби. Истината е, че комунизма беше оплют защото се срина и комприметира, а не защото е лош изначално. Ако беше победил, сега щеше да се плюе капитализма. Комунизма падна края на 70-те още при Брежнев, когато в пика на своята финансова, икономическа и военна мощ СССР и соц.лагера просто изпуснаха момента за реформи, точно когато такива започнаха в един Китай на Дън Сяо Пин. През 1975 г. с падането на Сайгон и разгрома на САЩ във Виетнам започна и падането на комунизма, защото тогава беше момент за реформи и оползотворяване на водещата позиция, която САЩ загубиха. Случи се обратното, САЩ започнаха да се модернизират, променят и след 1980 г. и най-вече след нахлуването на СССР в Афганистан всичко окончателно се обърна. Ако тогава бяхме поели по реформаторския път на Дън Сяо Пин и Китай днес щяхме да сме световна сила. Факт. Няма лоша система, има лошо изпълнена система, Китай днес показва, че комунизма е добре работеща система, просто беше съборена отвътре от продажници, които искаха да се накрадат, нещо, което системата не позволяваше или позволяваше, но само на хората най-отгоре, докато при капитализма може да краде всеки
ПС: Не сравнявайте заплати само, а и ЦЕНИ! Една баничка беше 20 стотинки, сега е 2 лева! 100 пъти поскъпване на живота. Факт е, че преди се живееше по-добре, а образование, медицина бяха на световно ниво. Ако не са били - тогава нашите кадри защо бяха приети в чужбина с отворени широко врати? Имаше МНОГО добри неща, но за мен най-основното беше, че народът беше сплотен! Имаше идея, имаше и цел. Сега няма идея, няма и цел. Не ми обяснявайте НАТО и ЕС, но това са пълни идиотщини
Другарю, космонавтите забрави, кос-мо-нав-ти-те! Как можа? Такава гордост са ви
Не съм в настроение да ти отговарям на всичките лъжи, дето си написал, но само накратко да те питам за най-големите.
Я кажи за тази въоръжена до зъби армия, колко битки спечели? Ама не на учения!
Би ли живял с 1-2 долара на ден в Китай? Защото една сериозна част от населението там с толкова живеят. В комунистическа Куба са още по-добре. Там направо живеят в охолство с техните 10-20 долара месечно.
И престъпност нямаше. Жоро Павето беше само фолклорен герой. Комшията до нас уби човек - закла го с нож. Да ти кажа ли как се почувствахме 4 човека - майка ми, баща ми, аз(на 8-9 години бях) и сестра ми(на 3-4), прибирайки се в нас и излизайки от асансьора да видим локва с кръв пред апартамента ни, изтривалката пред вратата и тя цялата в кръв, вратата също и на всичкото отгоре разбита и запечатана от милицията, защото милиционерите помислили, че убийството е станало в нас, заради многото кръв по вратата и пред нея. Когато баща ми попита другите комшии отсреща какво е станало, никога, абсолютно никога, няма да забравя страха в очите на жената и изражението на лицето й като едва промълви - Стоян уби човек! 7 години лежа в затвора този убиец. Начетен, възпитан, образован, преводач на няколко езика, поне така го описваха всички от входа и блока.
Брат на дядо ми беше милиционер и какви неща ни е разказвал за убийства, изнасилвания, кражби...но престъпност иначе нямаше...поне така твърдяха и все още твърдят апаратчиците, като теб.
Ами тази глупост с некраденето, как ли да я коментирам? Та това си беше национален спорт в комунистическа България! Тогава трудно можеше да се види някой да не краде. Точно този строй научи българите да са крадливи. Освен това ги научи и на мързел.
Прав си за едно обаче. Хората имаха цел! И тя беше да се махнат от шибания строй и от шибаната държава(не страна - тя е прекрасна)...
Петко Славейков: "Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша."
Значи, битова престъпност е имало, макар и в много по-малки мащаби от днес. Това лесно може да се провери по статистиката за убийствата. Циганска престъпност обаче не съществуваше и това е безусловен факт. За тежка, организирана престъпност, тип днешните мутри, и дума не можеше да става. Това, да те пребият почти до смърт, защото си засякъл някой на пътя, бе нечувано и невиждано. Всеки, който е живял в София по онова време /специално говоря за 80-те години/, може да потвърди, че се е прибирал пеша, без капка страх, по нощите от единия до другия край на града. Изобщо по отношение на личната сигурност времената преди 1989 г. бяха далеч по-спокойни.
Жалко, че първи братовчед на баща ми не е между живите да му го кажеш в лицето. Мангали му задигнаха техника за над 2 000 тогавашни лева. Видеото от Кореком, касетофона, телевизора, фотоапарата. За щастие след няколко седмици ги бяха уловили мургавите братя.vayk написа:Значи, битова престъпност е имало, макар и в много по-малки мащаби от днес. Това лесно може да се провери по статистиката за убийствата. Циганска престъпност обаче не съществуваше и това е безусловен факт. За тежка, организирана престъпност, тип днешните мутри, и дума не можеше да става. Това, да те пребият почти до смърт, защото си засякъл някой на пътя, бе нечувано и невиждано. Всеки, който е живял в София по онова време /специално говоря за 80-те години/, може да потвърди, че се е прибирал пеша, без капка страх, по нощите от единия до другия край на града. Изобщо по отношение на личната сигурност времената преди 1989 г. бяха далеч по-спокойни.
И за още по-смешно престъпление се сещам с участие на мургавите. На дядо ми му бяха откраднали кон... Хванаха ги същия ден черньовците. Но иначе те не извършвали престъпления.
Къде си мислите, че живеете бре, другарю?
Последна промяна от rane на 11 ное 2019 15:48, променено общо 1 път.
Петко Славейков: "Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
Кражби да, но да пребиват до смърт, да изнасилват бабички, за да им вземат 50 лв. от къщата, подобни погроми не е имало. не се напъвайте излишно. Като цяло престъпността е била десет пъти по-ниска от днешната.
rane написа:Жалко, че първи братовчед на баща ми не е между живите да му го кажеш в лицето. Мангали му задигнаха техника за над 2 000 тогавашни лева. Видеото от Кореком, касетофона, телевизора, фотоапарата. За щастие след няколко седмици ги бяха уловили мургавите братя.vayk написа:Значи, битова престъпност е имало, макар и в много по-малки мащаби от днес. Това лесно може да се провери по статистиката за убийствата. Циганска престъпност обаче не съществуваше и това е безусловен факт. За тежка, организирана престъпност, тип днешните мутри, и дума не можеше да става. Това, да те пребият почти до смърт, защото си засякъл някой на пътя, бе нечувано и невиждано. Всеки, който е живял в София по онова време /специално говоря за 80-те години/, може да потвърди, че се е прибирал пеша, без капка страх, по нощите от единия до другия край на града. Изобщо по отношение на личната сигурност времената преди 1989 г. бяха далеч по-спокойни.
И за още по-смешно престъпление се сещам с участие на мургавите. На дядо ми му бяха откладнали кон... Хванаха ги същия ден черньовците. Но иначе те не извършвали престъпления.
Къде си мислите, че живеете бре, другарю?
Кражби да, но да пребиват до смърт, да изнасилват бабички, за да им вземат 50 лв. от къщата, подобни погроми не е имало. не се напъвайте излишно. Като цяло престъпността е била десет пъти по-ниска от днешната. А както сам пишеш - милицията си е свършила работата и е хванала циганите. Днес ще ги хване знаеш ли кога? Още едно потвърждение, че тогава службите са работели далеч по-ефективно от сегашната полиция.