България е в клинична демографска смърт

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

black sea
Контакти:

Re: България е в клинична демографска смърт

Мнениеот black sea » 19 мар 2017 16:59

Много хора казват, че тук, в родината си е най-добре. Тук ти е родния дом, близките, приятелите, а в чужбина те приемат хладно местните, сам си, разчиташ почти изцяло само на себе си.
В последните години (двадесет и няколко) обаче, това въобще не е вярно. Тук, в България се чувстваш като чужденец. Всеки ден ти е абсолютен "подарък", да кажем от съдбата. Какво имам в предвид - всеки месец (или ден) се чудиш дали ще си получиш заплатата (цялата и навреме), дали някой няма да те ограби или набие (ей тъй "за спорта"), ако се разболееш се чудиш колко пари ще ти поискат в болницата (с повод или без повод, независимо, че си здравно осигурен), дали някой няма да ти "източи" и без друго мизерната банкова сметка, не можеш да разчиташ на никой за нищо (освен на най, най-близките), защото почти всички хора са озлобени, намръщени и тотално предпазливи, меко казано. Ами, при това положение, егати живота, егати чудото. Тук остават само такива страхливи, предпазливи и наивни (чакаме да стане някакво "чудо" и да потръгнат нещата) като мен. Да, ама и аз имам все пак някакъв праг на търпимост и не се знае...

Потребителски аватар
Astronom
Контакти:

Мнениеот Astronom » 19 мар 2017 17:35

Добре де, но на кого мислите че му пука.На тези които забравиха традициите си, но пък запразнуваха Хелуини, мелуини,Св. Валентини и т.н.Тези за които чалгата и тъпите рап текстове са върха на културата.Тези които тресат телеса на гей паради?Или тези които го позволяват?Тези които плюят миналото, без да си имат понятие какво е било, какво е унищожено - а и има още какво да се опосква от "омразния" Живковизъм.На тези ли да им пука, които казват на учителката си - ти кур не си ли виждала, даже си го и лапала.Тези ли, които като чуят за казарма им се пълнят превръзките с лайна, и които ще избягат първи ако се наложи да защитават страната си.И като ни е толкова хубава демокрацията, либерализма, свободията - защо масово се изнасят хората?Защо сме на първите места по смъртност в света? Млади хора на около 50 години умират ежедневно.От хубавият ни живот ли? Защо неграмотността е в небивали размери?Несигурността в утрешния ден, изродените съдебна, здравна, образователна и т.н. системи, допълнително разкатават мамата на народа.И не, не съм БеСеПар, комунист и т.н. - просто съм реалист.България, с огромна скорост лети към небитието.Много трудно ще бъде възкръсването и (да не говорим за откритите апетити от вън, към територията ни) но си заслужаваме съдбата.Инфантилни,страхливи,незаинтересовани,родоотстъпни и още много епитети могат да се лепнат на съвременното ни общество - ето това сме ние.Продадохме си Родината за лъскави боклуци.Вместо да запази най-доброто от соц.годините и да вземем хубавото от другата система - ние се сдобихме с най-лошите неща и от соца и от капитализма.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 19 мар 2017 18:09

doktora25 написа:Затова трябва следващото правителство да изготви демографска стратегия, включваща стимулиране на раждаемостта сред образованото заето население чрез атрактивен социален пакет и ограничаване на раждаемостта сред необразованото население чрез отнемане на всякакви социални плащания.

Второ, инвестиции в здравеопазването: касата да плаща за повече лекарства, да се премахне системата с клинични пътеки и всеки здравноосигурен да има право на няколко (примерно 5-6) безплатни прегледа при лекари-специалисти извън направленията без необходимост от съгласуване с личния лекар. Това ще има силен социален ефект, почти никаква финансова тежест, само леко ще засегне частните клиники.

И трето (това на много няма да се хареса, но е необходимо за намаляване на емиграцията) - отказ от влизане в Шенген, в еврозоната и от падане на визите за САЩ и Канада.

Със забележката, че безплатен обяд няма (всичко се плаща по един или друг начин), твоите предложения, докторе (извинявай, ти иначе си интелигентен човек :) ), приличат на предложението да се забрани движението на леки автомобили, за да се ограничи броят на ПТП... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 19 мар 2017 18:19

Astronom написа:Добре де, но на кого мислите че му пука.На тези които забравиха традициите си, но пък запразнуваха Хелуини, мелуини,Св. Валентини и т.н.Тези за които чалгата и тъпите рап текстове са върха на културата.Тези които тресат телеса на гей паради?Или тези които го позволяват?Тези които плюят миналото, без да си имат понятие какво е било, какво е унищожено - а и има още какво да се опосква от "омразния" Живковизъм.На тези ли да им пука, които казват на учителката си - ти кур не си ли виждала, даже си го и лапала.Тези ли, които като чуят за казарма им се пълнят превръзките с лайна, и които ще избягат първи ако се наложи да защитават страната си.И като ни е толкова хубава демокрацията, либерализма, свободията - защо масово се изнасят хората?Защо сме на първите места по смъртност в света? Млади хора на около 50 години умират ежедневно.От хубавият ни живот ли? Защо неграмотността е в небивали размери?Несигурността в утрешния ден, изродените съдебна, здравна, образователна и т.н. системи, допълнително разкатават мамата на народа.И не, не съм БеСеПар, комунист и т.н. - просто съм реалист.България, с огромна скорост лети към небитието.Много трудно ще бъде възкръсването и (да не говорим за откритите апетити от вън, към територията ни) но си заслужаваме съдбата.Инфантилни,страхливи,незаинтересовани,родоотстъпни и още много епитети могат да се лепнат на съвременното ни общество - ето това сме ние.Продадохме си Родината за лъскави боклуци.Вместо да запази най-доброто от соц.годините и да вземем хубавото от другата система - ние се сдобихме с най-лошите неща и от соца и от капитализма.

Добре, ти не си бесепар, комунист и т.н... Ами кой бе, другарю "продаде Родината за лъскави боклуци"!? :roll: У кого бяха парите, икономическата власт, силата на репресивния апарат на 10 ноември, 1989 година, след дворцовия преврат?! Как се пръкнаха днешните милиардери и милионери - чрез пестене от закуски ли?!... :roll: 8-) Кой спретна кражбата на века, наречена благо "масова приватизация"!? ... :roll: 8-) Днешните управляващи - лошите западняци ли ни ги пратиха, от Марс ли долетяха, или са синове и внуци на същите тези комунисти от "хубавото" живково време, за което ти текат лигите!?... :roll: 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Astronom
Контакти:

Мнениеот Astronom » 19 мар 2017 18:30

Captain Stottlemeyer написа:
Astronom написа:Добре де, но на кого мислите че му пука.На тези които забравиха традициите си, но пък запразнуваха Хелуини, мелуини,Св. Валентини и т.н.Тези за които чалгата и тъпите рап текстове са върха на културата.Тези които тресат телеса на гей паради?Или тези които го позволяват?Тези които плюят миналото, без да си имат понятие какво е било, какво е унищожено - а и има още какво да се опосква от "омразния" Живковизъм.На тези ли да им пука, които казват на учителката си - ти кур не си ли виждала, даже си го и лапала.Тези ли, които като чуят за казарма им се пълнят превръзките с лайна, и които ще избягат първи ако се наложи да защитават страната си.И като ни е толкова хубава демокрацията, либерализма, свободията - защо масово се изнасят хората?Защо сме на първите места по смъртност в света? Млади хора на около 50 години умират ежедневно.От хубавият ни живот ли? Защо неграмотността е в небивали размери?Несигурността в утрешния ден, изродените съдебна, здравна, образователна и т.н. системи, допълнително разкатават мамата на народа.И не, не съм БеСеПар, комунист и т.н. - просто съм реалист.България, с огромна скорост лети към небитието.Много трудно ще бъде възкръсването и (да не говорим за откритите апетити от вън, към територията ни) но си заслужаваме съдбата.Инфантилни,страхливи,незаинтересовани,родоотстъпни и още много епитети могат да се лепнат на съвременното ни общество - ето това сме ние.Продадохме си Родината за лъскави боклуци.Вместо да запази най-доброто от соц.годините и да вземем хубавото от другата система - ние се сдобихме с най-лошите неща и от соца и от капитализма.

Добре, ти не си бесепар, комунист и т.н... Ами кой бе, другарю "продаде Родината за лъскави боклуци"!? :roll: У кого бяха парите, икономическата власт, силата на репресивния апарат на 10 ноември, 1989 година след дворцовия преврат?! Как се пръкнаха днешните милиардери и милионери - чрез пестене от закуски ли?!... :roll: 8-) Кой спретна кражбата на века, наречена благо "масова приватизация"!? ... :roll: 8-) Днешните управляващи - лошите западняци ли ни ги пратиха, от Марс ли долетяха, или са синове и внуци на същите тези комунисти от "хубавото" живково време, за което ти текат лигите!?... :roll: 8-)

Кой ли?Ами аз,ти и всички други, които със своите действия или бездействие, допуснахме да станем страна - не от третия а от четвъртия свят.Също така и аз и ти ,че и другите продължаваме да гледаме бездушно, доунищожаването на България,бе господине.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 19 мар 2017 20:11

В интерес на истината напоследък и циганите емигрират масово. А тръгне ли циганин да бяга отнякъде-значи си е ебало майката положението...
Изводът е прост: или чукайте повече и правете деца, или се изнасяйте. Говоря за по-младите, щото аз лично съм направил, каквото съм направил.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 19 мар 2017 22:41

Captain Stottlemeyer написа:
doktora25 написа:Затова трябва следващото правителство да изготви демографска стратегия, включваща стимулиране на раждаемостта сред образованото заето население чрез атрактивен социален пакет и ограничаване на раждаемостта сред необразованото население чрез отнемане на всякакви социални плащания.

Второ, инвестиции в здравеопазването: касата да плаща за повече лекарства, да се премахне системата с клинични пътеки и всеки здравноосигурен да има право на няколко (примерно 5-6) безплатни прегледа при лекари-специалисти извън направленията без необходимост от съгласуване с личния лекар. Това ще има силен социален ефект, почти никаква финансова тежест, само леко ще засегне частните клиники.

И трето (това на много няма да се хареса, но е необходимо за намаляване на емиграцията) - отказ от влизане в Шенген, в еврозоната и от падане на визите за САЩ и Канада.

Със забележката, че безплатен обяд няма (всичко се плаща по един или друг начин), твоите предложения, докторе (извинявай, ти иначе си интелигентен човек :) ), приличат на предложението да се забрани движението на леки автомобили, за да се ограничи броят на ПТП... 8-)

Трябва да направя уговорката, че не съм запознат в детайли как става формирането на лекарската заплата при системата на клиничните пътеки. Изхождайки от цялостния ми житейски опит съм на мнение, че тази система трябва да бъде премахната и да бъде заменена с друга, доказала се в световната практика. Съгласен съм и че би било справедливо броят на пациентите (фактор, пряко свързан с качествата на специалиста) да има някакво влияние върху неговата заплата. Предполагам че в момента има, както и че при евентуална нова система пак ще има, но също така считам, че лекарският труд в много по-голяма степен е ненормиран и заплащането му зависи повече от размера на основната заплата. Така че лично аз не виждам проблем защо именно в рамките на тази основна заплата, формирана от здравните осигуровки на всички нас (така че не може да става дума за "безплатен обяд") лекарите да не преглеждат по няколко човека повече на ден. Социалният ефект ще бъде много силен, профилактиката ще стане по-честа практика, по-рано ще се откриват опасни заболявания, културата на българина в тази посока и загрижеността му към здравето ще се подобрят и т.н. Корупционните практики свързани с клиничните пътеки ще намалеят. Дори лекарите при срещите от време на време със здрави в тяхната област хора ще станат по-позитивни, ще намалее стреса от работата и именно поради тази причина не мисля, че качеството на услугата ще се понижи от необходимостта средното време заделено за пациент да намалее. То така или иначе в момента една голяма част от времето при преглед се губи в попълване на една камара ненужни писания свързани със системата и редуцирането им ще има много по-сериозен ефект върху подобряване качеството на здравната услуга. Сега, когато единствената алтернатива за профилактика са частните клиники не виждам кой е стимулиран да се възползва от нея.

Да, отказът от Шенген и визите изглежда непопулярна мярка, ясно ми е че няма да срещна разбиране от всички, но искам аргументи. Без цветисти сравнения и общи приказки от рода да се подобри положението вътре. Защо смяташ, че трябва да отваряме все по-широко вратите за евакуация? Защо виждаш в това нещо нормално и естествено и не се притесняваш, че това задълбочава проблема, а не го решава? В името на какво е нормално - на глобализма, на европейските псевдоценности? Аз не ги поставям тях на първо място, за мен най-важни са националните, а те определено не са в посоката на евакуация. Може би единственото което ограничавам е някои свободи, но не мисля че преминавам определена граница, която да доближи мисленето до тоталитарното или до лишено от здрав разум. Дори и да е тънка тази граница не по-малко тънка е границата между свободата и анархията и с това също трябва да се внимава. В края на краищата през по-голямата част от периода 1989-2017 свободите за придвижване на българина бяха минимално ограничени.
И накрая какви конкретни мерки ти предлагаш за решаване на конкретния проблем?

По въпроса за демографската стратегия си мисля обаче, че ще срещна доста широка подкрепа, ясно е какво целя с мярката и както казаха по-горе воят на Хелзинкския комитет ще е прекрасна музика за всички нас и ще е гаранция, че посоката е правилна и че ще бъдат постигнати положителни резултати. Тя може да се пипне, да се прецизира, елементи от нея даже са включени в предизборните платформи на някои партии. Пълното спиране на социални плащания във втория случай не е съвсем правилно, но поне да бъдат драстично намалени. За заварено положение също не трябва да важи разбира се. Важното е обаче да я има, да се говори за демографска стратегия, за демографско планиране и да се върши нещо по въпроса. В момента лявата политика като такава при положение че не е обвързана с подобна концепция губи привърженици и подкрепа, защото се счита че почти всички социални плащания отиват в определена неправилна посока. Именно това трябва да се промени. Проблемът е че една голяма част от политиците ни няма да са заинтересовани от въвеждането й по обясними причини. Ако не си съгласен защо, би ли застанал на позицията на Хелзинкския комитет по въпроса и какви конкретни мерки предлагаш за решаване на конкретния проблем?
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

На линия
Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 20 мар 2017 05:03

Пак си надробил една камара делюзии и утопии :lol:
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 20 мар 2017 09:44

hd29 написа:
iliev72 написа:
hd29 написа:
iliev72 написа:Визите за САЩ едва ли ще отпаднат скоро или ако отпаднат то ще е с решение на САЩ.
И ти пиша защото едно от условия за да отпаднат броя на отказаните визи трябва да е много нисък.
Все пак този % зависи само от САЩ и всичко е в техните ръце и същото важи за Канада :)
Не бих се учудил да въведат същата практика и Британия.Да ни върнат набързо всички нискоквалифицирани кадри - миячи , берачи , сервитьори и т.н. !

Никой никакви кадри няма да връща.Също така и нищо не може да спре младите българите да имигрират на запад.България ще продължи да се обезлюдава, хората вече не са прости да работят за 500 лв месечно за едното ядене.

Тогава защо ли децата на мои приятели след като завършат образованието си в чужбина се прибират в БГ.
Остават само тези които се задомят за местни.Обясни ни го това.

Илиев ти нямаш изобщо връзка с действителността.

Интересно защото аз споделям каквото виждам , а ти плещиш празни приказки.Не знам кой няма връзка с действителността.А относно връщането Англия вече го намекна , но затова не трябва да се четат български вестници и да се гледат новините по Нова и БТВ ;) И Индийците могат да мият чинии и да слугуват и това са го правили 500г.
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Потребителски аватар
PorcoRosso
Контакти:

Мнениеот PorcoRosso » 20 мар 2017 10:04

batmanlevski написа:това е резултата от 28 г. капитализъм , честито !

Естествения прираст е отрицателен още от 80-те години - тогава пак ли капитализма беше виновен. :lol:

Върни се в “Свободна зона”