Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: "За" или "против" новия 16 милиарден заем на България ?
Е ква е тая тема "За или против"? Гачели точно вас ше питат дали да го теглят тоя заем,хаха балъци...
samo_levski написа:идеално равен терен, тревата зелена, иде ти да почнеш да я пасеш
OT18 написа:pupesh написа:Аз имах ипотеччен кредит от преди няколко години за 40 000лв със 9% лихва. Сега лихвите паднаха и изтеглих 50 000лв. със 6% лихва. Погасих стария заем и ми останаха 10 000 лева за харчалък. Месечните ми вноски не се промениха много.
Ако вземат заема с такава цел, аз съм за!
Един да е разбрал смисъла. А при нас е задължително да се погаси първата "ипотека", която е от времето на Велчев,който тогава преструктурира заеми още от социализма на 9% лихва.
А партийните тролчета хем ни дават за пример социалистическа Гърция, хем не искат да теглим заеми като нея.
Ако тези 16млрд. ги изтеглим от Путин на 10-20% лихва добър ли ще е дълга(както щеше да се случи с Белене и Южен поток) или тогава това щеше да е спасителна помощ от "братския руски народ".
Според мен на огромната част от хората им е ясно това проблема е в 10 000 лв. за харчлък от примера. Човека си е направил сметката
за какво ще си ги харчи все пак той лично ще си ги и ивръща! Друго е когато политците искат да си "произведат електорат" обаче за сметка
на всички и не искат да правят реформи вече 15 г.! Освен това предлагането на дефицити за 2016-та и 2017-та ми е малко относително
един вид то не се знае какво ще стане ама ние да сме си вързали гащите пък кредита все ще намерин за какво да го изхарчим.
Освен това, това облекчава натиска защото един вид дори и НАП да не събере достатъчно ние сме си вързали гащите а политиката
трябва да е точно наопаки естествено според мен де. Също така има още едно нещо което се премълчава това няма как да е единствния
дълг в тези 3 г. които държавата ще емитира, така че със сигурност за тези 3 г. ще е повече от 16 мрд.. Засега има заявена програма
за саниране за 3г. за над 3 млрд. които уж ще се теглят от банка за регионално развитие и освен това държавата ще трябва да емитира
дълг и на вътрешния пазар и дори и да са минимални това ще са поне още над 1/1,5 млрд. и това според законите в България няма как да се
избегне.
Аз нямам нищо против заемите,но не вярвам че ще бъдат похарчени правилно,затова съм против.Добре е да си понапънат малко мозъците и да измислят как да се увеличат приходите в бюджета, а не още от сега да ни казват, че ще има дефицит през следващите 3 години.Добре е да излязат пред хората и да се обясни подробно какво ще се прави с парите, а не тихомълком да се случват нещата.Крайно време е да се хванат всичките,които сме ги сложили в парламента и да работят заедно,за благото на тези,които са ги избрали.
bold написа:Аз нямам нищо против заемите,но не вярвам че ще бъдат похарчени правилно,затова съм против.Добре е да си понапънат малко мозъците и да измислят как да се увеличат приходите в бюджета, а не още от сега да ни казват, че ще има дефицит през следващите 3 години.
Ако за бюджет 2015-та съм съгласен да има някакви извинения защото е работено по него и от други правителства то за
2016-та и особенно за 2017-та сега да ми говорят колко пари ще трябват това за мен е равносилно на отказ от реформи и нежелание
за работа а точно обратното, т.е. караме си я по системата от последните 15 г.
Не става въпрос за заем от 16 млрд.лв. изтеглен накуп , а за възможност за емитиране на дълг ДО 16 млр. лв . в рамките на три години , колко дълг ще бъде емитиран решава народното събрание в края на годината при приемането на бюджета и залагането на съответния дефицит . Държавата има да погасява много стари дългове с падеж с вледващите три години , освен това в бюджетите ни , на всички правителства до сега , се залага дефицит , които се покрива със заеми.
За да не се теглят нови заеми , бюджета трябва да е с излишък , което значи , че събираемоста на приходите трябва да е много по-ефективна , а разходите , влючиително за държавна администрация и социални такива , трябва да бъдат орязани драстично.
В момента лихвите са рекордно ниски и по принцип е изгодно да бъде емитиран държавен дълг с които да бъде погасен стар дълг на много по-високи лихвени нива .Истерията по дълга се дължи на начина по които беше вкарана темата за дълга в публичното пространство , по същия начин се създаде и истерията с доброволните пенсионни фондове в края на годината. Вината и за двете е в арогантноста на финансовия министър .
За да не се теглят нови заеми , бюджета трябва да е с излишък , което значи , че събираемоста на приходите трябва да е много по-ефективна , а разходите , влючиително за държавна администрация и социални такива , трябва да бъдат орязани драстично.
В момента лихвите са рекордно ниски и по принцип е изгодно да бъде емитиран държавен дълг с които да бъде погасен стар дълг на много по-високи лихвени нива .Истерията по дълга се дължи на начина по които беше вкарана темата за дълга в публичното пространство , по същия начин се създаде и истерията с доброволните пенсионни фондове в края на годината. Вината и за двете е в арогантноста на финансовия министър .
Част от заема ще покрие плащания по "заема М. Велчев", който е с лихва от около 8,5%.
При сегашния кредитен рейтинг на България, очакваната лихва ще е около 3,25%.
Друга част (около 4 млрд.) ще отиде за попълване на дупката, оставена от фалита на КТБ.
Не забравяйте, че НЕК е на червено с около 3 млрд. лева.
Програмата "Саниране" ще глътне още 1-1,5 млрд.
Остава планирания бюджетен дефицит през следващите 3 години.
Истината е, че идеята на предварителното одобрение за тези 16 млрд за срок от 3 години е да не се налагат всяка година междупартийни пазарлъци и търгуване на една евентуална подкрепа. Т.е. ГЕРБ си "връзват гащите"
Без ясна и точна информация за точното предназначението на тези 16 млрд. няма как да се даде оценка. Аз лично не претендирам да имам тази информация
При сегашния кредитен рейтинг на България, очакваната лихва ще е около 3,25%.
Друга част (около 4 млрд.) ще отиде за попълване на дупката, оставена от фалита на КТБ.
Не забравяйте, че НЕК е на червено с около 3 млрд. лева.
Програмата "Саниране" ще глътне още 1-1,5 млрд.
Остава планирания бюджетен дефицит през следващите 3 години.
Истината е, че идеята на предварителното одобрение за тези 16 млрд за срок от 3 години е да не се налагат всяка година междупартийни пазарлъци и търгуване на една евентуална подкрепа. Т.е. ГЕРБ си "връзват гащите"

Без ясна и точна информация за точното предназначението на тези 16 млрд. няма как да се даде оценка. Аз лично не претендирам да имам тази информация

Последна промяна от Red_Neck на 25 фев 2015 10:15, променено общо 1 път.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.
g3_ev2 написа:Всеки има право да мисли както иска, но не е зле да се разбере фактологията, а не да се правят свободни съчинения. Българите са с манталитет от началото на 19-ти век, с производителност от началото на 20-ти век, а искат да живеят по стандартите на 21-ви век. Няма как да не се получи дефицит, особено ако си играем, върху този печален фон на реалността, на политически игрички. При описаният начин на живот финансовото ни заробване е НЕИЗБЕЖНО! Можем да се преборим единствено кой да ни зароби, но че ще стане, днес или днес след обяд, е неизбежност.
В днешно време 16 млрд. е нещо много условно - напр. двама боксьори в кат. средна ще играят за 1 млрд. Въпросните 16 млрд., отнесени към 7 млн. население, за три години, прави, с лихвата, не повече от 5000/човек или около 1700 евр. на година. Преразходваме много повече, дори само с това, че нямаме организация в никаква дейност!
Е, къде може да се сравни едно какво да е заробване със заробване от Путин, на този фон!!! Тези къде са тръгнали?!
Заприличали сме на онзи, когото вече давят, за да признае, че тревата е косена, но той, потъвайки в дълбокото, с пръсти показва над водата - стрижено!
Я пак се опитай да сметнеш и ни кажи дали сметките са ти верни

П.П. И още нещо! 5 000 лева не са 1700 евро

П.П. 2. Твърдо ПРОТИВ!
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
Докато дойде време за връщане, мое да не съществува Европа 

Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
- aleksandrov77
Категорично против съм този заем , който е теглен за военни цели и по този начин не само ние ще го плащаме , но и ни въвличат във война срещу братска Русия!
Искам да попитам "Протеституираща мрежа" къде сте сега да ревете срещу 27 милиарда герберасти?
Миналата година за 1 милиард разпънахте Орешарски , а сега къде сте , когато се теглят 16 милиарда от Боко Тиквата?
Или вече вашият човек е на власт и няма проблем!
Заемът не е 16 милиарда , а е 27 милиарда с лихвите , който ще връщаме!
А и Световните господари вече рарушиха България и нямаме предприятия с които да го върнем!
Твърдо против тегленето на този заем , който се тегли вероятно за военни цели срещу братска Русия!
ОСТАВКА!
Искам да попитам "Протеституираща мрежа" къде сте сега да ревете срещу 27 милиарда герберасти?
Миналата година за 1 милиард разпънахте Орешарски , а сега къде сте , когато се теглят 16 милиарда от Боко Тиквата?
Или вече вашият човек е на власт и няма проблем!
Заемът не е 16 милиарда , а е 27 милиарда с лихвите , който ще връщаме!
А и Световните господари вече рарушиха България и нямаме предприятия с които да го върнем!
Твърдо против тегленето на този заем , който се тегли вероятно за военни цели срещу братска Русия!
ОСТАВКА!
ВПЕРЁД ЗЕНИТ!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!
Pichichi написа:bold написа:Аз нямам нищо против заемите,но не вярвам че ще бъдат похарчени правилно,затова съм против.Добре е да си понапънат малко мозъците и да измислят как да се увеличат приходите в бюджета, а не още от сега да ни казват, че ще има дефицит през следващите 3 години.
Ако за бюджет 2015-та съм съгласен да има някакви извинения защото е работено по него и от други правителства то за
2016-та и особенно за 2017-та сега да ми говорят колко пари ще трябват това за мен е равносилно на отказ от реформи и нежелание
за работа а точно обратното, т.е. караме си я по системата от последните 15 г.
Задай си въпроса, защо този дълг не се емитира на вътрешния пазар, а трябва да се търсят външни кредитори, чрез които парите ще се изнасят извън България

delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване