Ние създаваме Вселената като я наблюдаваме?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Re: Ние създаваме Вселената като я наблюдаваме?

Мнениеот boabbb » 11 фев 2015 12:20

damyanov1963 написа:
boabbb написа:Да, наистина т.нар. корпускулярно-вълнов дуализъм е доста труден за възприемане, а и не е сигурно дали представлява цялата истина за материята :roll: Но всъщност, аз не съм много сигурен и убеден в подобни научни теории, още повече, че ние още не сме наясно с доста основни на пръв поглед неща - например, колко голяма е всъщност Вселената, тъй като видимата за нас част ( около 14 млрд. св. години ) всъщност представлява всички отдалечени на такова разстояние от нас обекти, чиято светлина е могла да дойде до нас за времето, изминало от Началото ( Голям Взрив, Сътворение или както желаете ). Колкото до времето, моето лично разбиране се припокрива с гореспоменатото, а именно, че съществуват безброй много паралелни Вселени, в които всеки от нас е различен и не винаги го има ...

Този път съм съгласен с тебе, за разлика от футболните теми. С каква ли скорст трябва да се разширява Вселената след големия взрив, за да е по-голяма от 14 млрд. светлинни години, след като тя е на 14 млрд. години. М/у другото по NGEO има една поредица за космоса, в която се изразява теорията за безброй много Вселени, някои от които с размерите на атом.

Аз имам една интересна теория за себе си. Смятам, че пространството е безкрайно и е сравнително лесно за обяснение с ефекта "телевизор в телевизор" :lol: Ако гледаш по телевизията телевизор, който предава това, което гледаш ( като мониторите на новините ) - така във всеки следващ по-вътрешен телевизор се вижда следваща по-малка и по-малка картина :mrgreen: Ние бихме могли, заедно с нашата слънчева система, която се измерва в милиарди километри, да бъдем един атом в ъгълчето на масата на друго, несъизмеримо по-голямо същество, което да е в същото положение спрямо друго, още по-голям и т.н. :lol: Същото важи и за намаляване на размера - атомите за нас са невидими, дори с микроскоп, да не говориме за техните частици ...
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 11 фев 2015 12:43

Холографската Вселена

Преди половин век тази хипотеза била характеризирана с фразата на Нилс Бор „безумна идея”, без да влагат в това положителния смисъл, даден й от автора. Сега привържениците й стават все повече, макар че много от тях не успяват да приемат откачената хипотеза изцяло.

А изцяло тази хипотеза е изложена в труд, появил се преди години по книжните лавици и носещ загадъчното име „Холографската Вселена”. Ако всичко, казано в нея, е вярно, значи ние живеем нов, загадъчен и удивителен свят. Ще се опитаме да изложим основните положения.

Всичко започва със загадката на квантовата физика – физиката на елементарните частици. Оказва се, че електронът и другите елементарни частици имат удивителна способност – да се държат като частица, имаща определена маса, и като вълна – електромагнитно поле без никаква маса. Това не можело да бъде обяснено и много години учените му давали термина „дуализъм на природата” – способност на природните явления да встъпват едновременно в два образа.

А след това се появила още една загадка. Оказало се, че върху резултатите на експериментите с елементарни частици влияе, грубо казано, личността на експериментатора. Впечатлението било такова, че хората със своето съзнание неволно задвижвали природата под себе си и постигали необходимия резултат. Въпросът за научна обективност в този случай изобщо не стоял. И накрая направо главозамайващо било откритието, че електронът и неговите „колеги” се държат като частици само в присъствието на учения, провеждащ експеримента.

Ако никой не ги гледа, те са вълна. А това означава, че човек наистина волно или неволно ръководи природните явления. И това довело до извод не само шокиращ, но и страшен: ние живеем в свят, който може да се измени под влиянието на странична воля. Наистина, всичко се състои от атоми, атомите – от елементарни частици, и ако те изведнъж се превърнат във вълна, която няма маса… Тогава всичко буквално ще отлети като вятър. А може би го няма това всичко? Такава идея, навярно най-безумната от всички безумни, е издигнал „бащата на атома” Нилс Бор.

Той смятал, че елементарните частици, а следователно целият заобикалящ ни свят, съществува само когато го гледаме. Срещу това възроптали друг гений – Алберт Айнщайн, и неговите ученици Розен и Подолски, публикували статия, доказваща, че светът все пак съществува независимо от това виждаме го, или не.

Много години физиците се опитвали да разгадаят тези феномени. В хипотезите, една от друга по-безумни, нямало недостатъци. Но всички рекорди счупил Дейвид Бом, професор от Лондонския университет, един от изявените специалисти в областта на квантовата физика. Той смята, че светът, в който живеем, нашата всекидневна реалност всъщност е само илюзия, наподобяваща холографско изображение.

Под нея се намира по-дълбокият ред на битието – безпределното и начално ниво на реалността, от което се раждат всички обекти и включително видимостта на нашия физически свят, аналогично на това как от парче холографска лента се ражда пълно изображение.

Или по-просто казано: светът, в който живеем, е холограма на явления и събития, имащи място някъде в далечните, възможно много далечните дълбини на Космоса. И също е възможно тези явления и събития да не се случват в действителност, а просто да действат по предварително подготвен сценарий във вид на холограми на Земята.

Бом не е първият, изказвал тази идея. Дълго преди него немският философ от XVIII век Имануел Кант е твърдял, че живеем в илюзорен свят, че всичко съществува само защото го виждаме. А когато не го виждаме, го няма. През XX век Нилс Бор довел докрай тази идея, свеждайки я към елементарните частици, като предположил, че те вероятно имат материална същност не само в лабораториите под погледа на експериментаторите, а и във всекидневния живот, просто защото наблюдаваме околния свят. Нито Кант, нито Бор са казвали нещо за холограма, вероятно защото по тяхно време тя още не е била открита.

Няколко думи за холограмата. На всички ни е известна и вече никого не удивлява уникалната способност на лазерния лъч да записва и възпроизвежда триизмерни образи.

Първият, подхванал и подкрепил идеята на Бом, не е физик, а неврофизиолог – Карл Прибрам от Станфордския университет. Дълги години той, както и други изследователи, търсел в мозъка участък, отговарящ за паметта, и не го намирал. Създавало се впечатлението, че паметта е във всичко, което съставлява живота, съдържа се във всяка част, всяка клетка от мозъка. Само дето това не можело да бъде.

Но когато Прибрам се запознал с хипотезата на Бом, той разбрал – може би и с паметта е така, ако тя е холограма на събития, случващи се на друго място. Тогава всяка мозъчна частица, като холографска лента, съдържа отговора на въпроса за миналото.

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 11 фев 2015 12:45

boabbb написа:
damyanov1963 написа:
boabbb написа:Да, наистина т.нар. корпускулярно-вълнов дуализъм е доста труден за възприемане, а и не е сигурно дали представлява цялата истина за материята :roll: Но всъщност, аз не съм много сигурен и убеден в подобни научни теории, още повече, че ние още не сме наясно с доста основни на пръв поглед неща - например, колко голяма е всъщност Вселената, тъй като видимата за нас част ( около 14 млрд. св. години ) всъщност представлява всички отдалечени на такова разстояние от нас обекти, чиято светлина е могла да дойде до нас за времето, изминало от Началото ( Голям Взрив, Сътворение или както желаете ). Колкото до времето, моето лично разбиране се припокрива с гореспоменатото, а именно, че съществуват безброй много паралелни Вселени, в които всеки от нас е различен и не винаги го има ...

Този път съм съгласен с тебе, за разлика от футболните теми. С каква ли скорст трябва да се разширява Вселената след големия взрив, за да е по-голяма от 14 млрд. светлинни години, след като тя е на 14 млрд. години. М/у другото по NGEO има една поредица за космоса, в която се изразява теорията за безброй много Вселени, някои от които с размерите на атом.

Аз имам една интересна теория за себе си. Смятам, че пространството е безкрайно и е сравнително лесно за обяснение с ефекта "телевизор в телевизор" :lol: Ако гледаш по телевизията телевизор, който предава това, което гледаш ( като мониторите на новините ) - така във всеки следващ по-вътрешен телевизор се вижда следваща по-малка и по-малка картина :mrgreen: Ние бихме могли, заедно с нашата слънчева система, която се измерва в милиарди километри, да бъдем един атом в ъгълчето на масата на друго, несъизмеримо по-голямо същество, което да е в същото положение спрямо друго, още по-голям и т.н. :lol: Същото важи и за намаляване на размера - атомите за нас са невидими, дори с микроскоп, да не говориме за техните частици ...

Аз съм си го мислил същото. Както ние сме една нищожна частица в сравнение с Вселената, така е и атома в сравнение с нас. Значи нормално е да има такива частици и спрямо атома, а и Вселената да е такава спрямо друга Вселена. Обаче къде е границата, има ли я изобщо и ако я има, какво има зад тази граница?
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
futbolqga
Контакти:

Мнениеот futbolqga » 11 фев 2015 12:54

THE G.A.M.E написа:
zlato1234 написа:
ЕМИЛ написа:Сам се е създал .От нищото .

:o :?

Колега, дарвинистите смятат, че еволюцията е възникнала от само-себе си.

Как така за еволюцията е възможно да възникне от нищото, а един Създател, да не може ? ;)

:shock: Ти ме уби! Галапагоските острови, типичните условия, които принуждават даден организъм да се измени, за да може да се адаптира към тях и да оцелее, това-онова. Викаш еволюция от нищото? :shock:

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 11 фев 2015 13:10

За лаиците като мен на тема физика, може ли някой да ми обясни как едно нещо, като не се гледа от никой, то не съществува. Според мен всичко си съществува, даже и неща, които ние не виждаме, но някои животни ще ги забележат или извънземни примерно биха видели неща на нашата планета, абсолютно невидими за нас. Просто всеки живее в една собствена реалност, която не е обективна и де факто се явява илюзия. Обективна реалност не съществува според мен. Съществуват нашите разбирания за света и евентуално чужди, които нямат нищо общо с човешките. Поне това е моята теория :roll:

За паралелните вселени нямам конкретно мнение. Както вика един класик от Диема има 50% вероятност. Или ги има или не :mrgreen:
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
baligo
Контакти:

Мнениеот baligo » 11 фев 2015 14:08

damyanov1963 написа:
boabbb написа:
damyanov1963 написа:

Аз съм си го мислил същото. Както ние сме една нищожна частица в сравнение с Вселената, така е и атома в сравнение с нас. Значи нормално е да има такива частици и спрямо атома, а и Вселената да е такава спрямо друга Вселена. Обаче къде е границата, има ли я изобщо и ако я има, какво има зад тази граница?

И аз така. Значи вече чакаме новата серия на "Мъже в черно".
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1AVcqaVxd4o[/youtube]
Изображение
[offtopic]Изображение[/offtopic]

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 11 фев 2015 15:12

Тези неща се учат в училище - в низшето и във висшето...

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 11 фев 2015 15:16

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o9pIF4YTv4c[/youtube]
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 11 фев 2015 15:18

Soulen написа:За лаиците като мен на тема физика, може ли някой да ми обясни как едно нещо, като не се гледа от никой, то не съществува. Според мен всичко си съществува, даже и неща, които ние не виждаме, но някои животни ще ги забележат или извънземни примерно биха видели неща на нашата планета, абсолютно невидими за нас. Просто всеки живее в една собствена реалност, която не е обективна и де факто се явява илюзия. Обективна реалност не съществува според мен. Съществуват нашите разбирания за света и евентуално чужди, които нямат нищо общо с човешките. Поне това е моята теория :roll:

За паралелните вселени нямам конкретно мнение. Както вика един класик от Диема има 50% вероятност. Или ги има или не :mrgreen:

Това, че едно нещо съществува едва когато има наблюдател не е изсмукана от пръстите теория, а следствие от теорията на неопределеността на Хайзенберг, онагледена с примера "Котката на Шрьодингер". Като казвам "наблюдател" не се има предвид ти или аз или който и да е човек. Наблюдател може да бъде детектор за нещо си, може да бъде дори всеки един страничен за даденото събитие атом, а дори и светлинен фотон. В момента, в който нкой от тези странични атоми или фотони взаимодействат с дадено събитие или нещо, те играят ролята на наблюдател, правейки въпросното събитие или нещо истинско. Преди това то не е истинско точно поради теорията на неопределеността. Имай предвид обаче, че тук става въпрос за квантово ниво, където е доказано, че нещата се случват така. От тук и теорията, че и в нашето ежедневие нещата вероятно се случват по този начин и точно за тази теория е измислен примера с тази котка.

Що се отнася до Господ и дали той е създал Вселената, ще ви напомня един цитат от Библията - "Нека бъде светлина - и биде светлина"! Това не ви ли напомня на Големия взрив? 8-) Освен това според Библията Вселената е създадена за 7 дни, а ако цялото време на Вселената до днес се приравни на 7 дни, излизат едни доста странни съвпадения, свързани първо с образуването на най-първите елементарни частици, след това със постепенното изстиване на Вселената, след това и образуването на звезди, галактики и елементи. Всички тези събития доста странно съвпадат и съотвестват на описанията в Библията по "дни" в тази първа седмица.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
soccerav
Контакти:

Мнениеот soccerav » 11 фев 2015 15:44

trokadero_ написа:Много въпроси ще останат неразгадани. Как наистина се е зародил живота , планетите и т.н

И двете неща са разгадани отдавна, особено начина по който се зараждат планетите. Формират се при сгъстяване на облака от газ, температурата нараства, увеличава се плътността и ето ти планета. Това е най-общо казано разбира се, ако те интересува има много материали от които да четеш. Относно това как се е зародил живота, там напредването е бавно, има много теории като лично за мен и за учените най-близо до истината е модела за еволюцията от молекули към най-малката жива и функционална единица клетката. Тези молекули са изградени от полимери като белтъци например, които от своя страна са изградени от мономери като аминокиселините. Много мога да пиша, ама няма кой да чете.

П.С. Между другото дал си много хубав клип няколко поста по-надолу, с кеф го изгледах ;) .

Върни се в “Свободна зона”