Край Ново село изровиха гроб на племето Беси

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
plovdivram
Контакти:

Re: Край Ново село изровиха гроб на племето Беси

Мнениеот plovdivram » 01 авг 2014 20:49

za nas e toj religiq написа:
След като и двамата сте никой в тая област, къв точно спор водите :lol: Както може и двамата да сте прави, така може и никой от двамата да не е ;)
Това, че някой е чел нещо, въобще не означава че е истина, още по малко пък в археологията, която сменя тезите си през ден и почти всеки археолог има свои виждания и тези! И почти всеки има куп въпроси и теории на които не може да си отговори :roll:
Тая материя ни е толкова далечна ..... :)

Ами точно де... Нека видим какво СПЕЦИАЛИСТИТЕ казват за Пловдив и БЕСИТЕ!!! Точно това и аз казвам.... затова започвам от по-назад във времето!!! Картата, която съм постнал НЕ Е МОЕ ДЕЛО, а на Абрахам Ортелиус! Гледам, че упорито не искате да прочетете, КОЙ Е ТОЙ по отношение и какъв е приносът му за съвременната картография, но това почвам да си мисля, че е нормално за вас... Та... Да оставим кой е Абрахам Ортелиус и да видим какво има на картата му.... Там пише ли, че ОБЛАСТТА, в която се намира Пловдив (Филипопол) носи името БЕСИКА?!! Това ли пише или нещо друго?!!

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
plovdivram
Контакти:

Мнениеот plovdivram » 01 авг 2014 21:09

Ако някой си мисли, че е играл Photoshopa :) :) :) му пускам да види и откъде съм свалил картата в цялата й ПРЕЛЕСТ.... Наистина ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА КАРТА!!! Тя си е ОБЩОДОСТЪПНА от години... И все пак - ПИШЕ ЛИ НА НЕЯ - BESSICA или НЕ?! Къде се изгубихте?! Въпроса е ЕЛЕМЕНТАРЕН! Просто трябва да кажете какво виждате по отношение на наименованието на областта около Пловдив (Филипопол) ?! Простичко е!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Thraciae-veteris-typvs.jpg
Изображение
Изображение

Смърфиета
Контакти:

Мнениеот Смърфиета » 01 авг 2014 21:18

plovdivram написа:Ако някой си мисли, че е играл Photoshopa :) :) :) му пускам да види и откъде съм свалил картата в цялата й ПРЕЛЕСТ.... Наистина ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА КАРТА!!! Тя си е ОБЩОДОСТЪПНА от години... И все пак - ПИШЕ ЛИ НА НЕЯ - BESSICA или НЕ?! Къде се изгубихте?! Въпроса е ЕЛЕМЕНТАРЕН! Просто трябва да кажете какво виждате по отношение на наименованието на областта около Пловдив (Филипопол) ?! Простичко е!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Thraciae-veteris-typvs.jpg
Изображение

Ами Ново Село е ОКОЛО Пловдив. Абсолютно прав си! Те и Родопите са ОКОЛО Пловдив. Черно море също.....

Потребителски аватар
plovdivram
Контакти:

Мнениеот plovdivram » 01 авг 2014 21:21

samobotev написа:Рама е във вихъра си :)

Аз пък не мога да разбера за какво толкова спорите, миналата седмица бях да гледам един исторически филм и там някакъв шизофриник който до последно си мислеше че е избил собственото си семейство и бандата му от идиоти изби всичките беси

Не бе samobotev! :) Дано не си някой от МНОГОПРОФИЛНИТЕ!!! :)
На мен ми е интересно, когато този с многото профили ТВЪРДИ нещо, какво стои точно зад твърденията му, 'щото ако знаете какви ЛС ми праща... изобщо не мога да разбера откъде идва тази ЗЛОБА към ЛОКО ПЛОВИДВ и към мен ЛИЧНО!!!

Та... Пак не разбрах - НА ТАЗИ КАРТА ПИШЕ ЛИ BESSICA за областта около Пловдив (Филипопол) ИЛИ НЕ?!

Изображение
Изображение

Thunderheart
Контакти:

Мнениеот Thunderheart » 01 авг 2014 21:30

plovdivram написа:Наистина ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА КАРТА!!! Тя си е ОБЩОДОСТЪПНА от години... И все пак - ПИШЕ ЛИ НА НЕЯ - BESSICA или НЕ?! Къде се изгубихте?! Въпроса е ЕЛЕМЕНТАРЕН! Просто трябва да кажете какво виждате по отношение на наименованието на областта около Пловдив (Филипопол) ?! Простичко е!

Че е красива - красива е(все пак е жълто-черна :mrgreen: ), само, дето не ми е ясно това, че тогавашната "Пловдив-област" е била "Бесика" какво точно трябва да значи? Какво точно "доказва" това? Може би, че бесите в онова време са били по-многобройни от одрисите напр. и затова областта е кръстена така. Или пък е кръстена така, именно защото бесите са населявали районите ОКОЛО Пловдив.

Според теб нещо друго ли значи? Подхвърляш някакви врели-некипели в пространството и оставяш другите да тълкуват нещо, което ти сам не разбираш.

Пловдив бил в "Бесика" и това видиш ли, означавало, че бесите обитавали Трихълмието :roll: Да ти имам и "доказателствата"...

Те и в оная книга са точно с такава "тежест" и затова никой не я бръсне за нищо...

Потребителски аватар
plovdivram
Контакти:

Мнениеот plovdivram » 01 авг 2014 21:31

Thunderheart написа:
plovdivram написа:Наистина ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА КАРТА!!! Тя си е ОБЩОДОСТЪПНА от години... И все пак - ПИШЕ ЛИ НА НЕЯ - BESSICA или НЕ?! Къде се изгубихте?! Въпроса е ЕЛЕМЕНТАРЕН! Просто трябва да кажете какво виждате по отношение на наименованието на областта около Пловдив (Филипопол) ?! Простичко е!

Че е красива - красива е(все пак е жълто-черна :mrgreen: ), само, дето не ми е ясно това, че тогавашната "Пловдив-област" е била "Бесика" какво точно трябва да значи? Какво точно "доказва" това? Може би, че бесите в онова време са били по-многобройни от одрисите напр. и затова областта е кръстена така. Или пък е кръстена така, именно защото бесите са населявали районите ОКОЛО Пловдив.

Според теб нещо друго ли значи? Подхвърляш някакви врели-некипели в пространството и оставяш другите да тълкуват нещо, което ти сам не разбираш.

Пловдив бил в "Бесика" и това видиш ли, означавало, че бесите обитавали Трихълмието :roll: Да ти имам и "доказателствата"...

Те и в оная книга са точно с такава "тежест" и затова никой не я бръсне за нищо...

Добре де... Значи си съгласен, че пише БЕСИКА! Нали?! Отговори ми и продължаваме нататък!!!
Изображение

Thunderheart
Контакти:

Мнениеот Thunderheart » 01 авг 2014 21:35

plovdivram написа:Отговори ми и продължаваме нататък!!!

Много време ли ще ти отнеме да си изложиш тезата в 2-3 изречения, както го направих аз, или ще си играем цяла нощ :mrgreen:

Потребителски аватар
plovdivram
Контакти:

Мнениеот plovdivram » 01 авг 2014 21:41

Thunderheart написа:

Много време ли ще ти отнеме да си изложиш тезата в 2-3 изречения, както го направих аз, или ще си играем цяла нощ :mrgreen:

Ти не ми даваш ИЗТОЧНИК, който да коментирам, а някакви СВОИ "изводи"!!! Трябва просто да кажеш дали ОБЛАСТТА при Пловдив на картата е наречена БЕСИКА или НЕ?! Какво ти пречи да кажеш "ДА! БЕСИКА пише" или пък "НЕ! Не пише БЕСИКА" ако така я виждаш? Толкова е ПРОСТИЧКО!
Изображение

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 01 авг 2014 21:43

Абе,Филибето нали беше основан от Фичо Македонски,че и паметник има.Какви беси и траки,най-много да са били в околните села,паланки и пастирски навеси. :lol:

Thunderheart
Контакти:

Мнениеот Thunderheart » 01 авг 2014 21:45

plovdivram написа:
Thunderheart написа:

Ти не ми даваш ИЗТОЧНИК, който да коментирам, а някакви СВОИ "изводи"!!! Трябва просто да кажеш дали ОБЛАСТТА при Пловдив на картата е наречена БЕСИКА или НЕ?! Какво ти пречи да кажеш "ДА! БЕСИКА пише" или пък "НЕ! Не пише БЕСИКА" ако така я виждаш? Толкова е ПРОСТИЧКО!

На тази карта пише "Бесика" точно върху района, който бях споменал още преди да я постнеш, а именно на юг от Филипополис - тоест, Родопите.

Е и? Още не мога да разбера накъде биеш, а и май никой от четящите темата, щото все някой щеше да се включи.

Върни се в “Свободна зона”