Заплатите на депутатите скочиха с 561 лева

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Заплатите на депутатите скочиха с 561 лева

Мнениеот Странджата » 10 мар 2014 15:40

Извинявам се, но питам как се изчислява средната заплата у нас? Има ли разлика между средна заплата и средна заплата в обществения сектор.
Не ме разбирайте неправилно - но с какво един депутат е по-некъдърен от един наш футболист, та да взема по-малко? Не е заплатата на депутатите, която ни вбесява - ако бяха депутати като хората - т.е. за хората, никой нямаше да им брои парите, както и ако футболистите ни играеха футбол, а не ганкиното. Но нито искаме такива депутати, нито искаме такива футболисти. Но се вижда, че "феновете" могат само да спасяват :)

Потребителски аватар
hristo1306
Контакти:

Мнениеот hristo1306 » 10 мар 2014 15:40

icko65 написа:тези трябва с тояги да ги трепем Който оцелее от тях-300лв заплата на 12 часов работен ден :evil:

Ти майтапиш ли се ? Тези ще ти откраднат и "тоягата" и ще успеят да я продадат ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аз съм по - снизходителен. Ще ги набутам в разрушените от тях казарми заедно със семейството. Давам им 300 лв на семейство и да си гледат живота. Кеф ти парно /дърва/,кеф ти кабелна и телефон. Може и пържолки ! Да си плащат тока, водата, консумативите и ако им останат пари, може и "градска" отпуска ! Да отидат на кино,театър или концерт - все пак живеем в свободна, демократична България. Пък все пак нали и ТЕ са хора ! :mrgreen:

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 10 мар 2014 16:11

hristo1306 написа:
icko65 написа:тези трябва с тояги да ги трепем Който оцелее от тях-300лв заплата на 12 часов работен ден :evil:

Ти майтапиш ли се ? Тези ще ти откраднат и "тоягата" и ще успеят да я продадат ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аз съм по - снизходителен. Ще ги набутам в разрушените от тях казарми заедно със семейството. Давам им 300 лв на семейство и да си гледат живота. Кеф ти парно /дърва/,кеф ти кабелна и телефон. Може и пържолки ! Да си плащат тока, водата, консумативите и ако им останат пари, може и "градска" отпуска ! Да отидат на кино,театър или концерт - все пак живеем в свободна, демократична България. Пък все пак нали и ТЕ са хора ! :mrgreen:

Нищо даром няма пич Трябва да бачкат и да псуват за тия 300лвДа разберат на нас какво ни е
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Потребителски аватар
redhooligan
Контакти:

Мнениеот redhooligan » 10 мар 2014 16:34

CTAHKO написа:Нов скок белязаха депутатските заплати за месец февруари, открили с „изненада“ народните представители, когато си получили фишовете. Когато получили бланките със заслужените си заплати, те открили, че сумата е нараснала с 561 лева. През януари скокът е бил с 354 лева.

Според правилника на парламента парите на законотворците са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последният месец на тримесечието, съобщава „Преса“. На 12 февруари НСИ изнесе данните за периода октомври-декември. Оказа се, че средната заплата за обществения сектор е била 919 лева.

Така базата на депутатските заплати става 2787 лева. Над нея се прибавят парите за прослужено време, за шефски постове и за участие в комисии. Избраниците получават допълнителни 2/3 от заплатата си за представителни разходи. Това означава, че няма народен представител, който да взема по-малко от 5000 лева на месец.

С увеличаването на заплатите в парламента се отвързват и тези на президента, премиера и министрите. Така Росен Плевнелиев вече се разписва срещу 5564 лева, тъй като заплатата му е равна на 2 депутатски. Премиерът Пламен Орешарски и парламентарният шеф Михаил Миков пък получават 55% над депутатите, което прави 4319 лева. За депутатската заплата са вързани възнагражденията на министрите, както и на шефовете на 25 държавни структури.

Tези нямат усещане :evil: За два месеца си увеличиха заплатите с 900 лева, докато обикновените хора едва преживяват :evil: Че са и "изненадани" :lol:

http://www.blitz.bg/news/article/254735

Сега ще влезне Logicperson или там как беше и ще те обвини във популизъм както мен ме обвини миналия месец :D Тогава бях писал че обмислят да си дигнат заплатите за пореден път и че народа гладува за сметка на тях. Сега ще стане същото. Ще обвини всички които са против това депутатите да взимат такива заплата. Да се замисли човек дали той не е някой депутат и да стои по форумите само да тролва :D
ОЩЕ ОТ ДЕТЕ ЗАПАЛИ МОЕТО СЪРЦЕ, ВИНАГИ ЩЕ БЪДА ВЕРЕН, АЗ ОБИЧАМ ЦСКА!

Потребителски аватар
plamenst7
Контакти:

Мнениеот plamenst7 » 10 мар 2014 16:40

Всеки народ си заслужава управниците, особено когато сам си ги е избрал. Това ви е дупе искало. Само да допълня, че деца се лишават от лечение заради недостиг на няколко хиляди лева, а същите тия хрантутници си обновяват автопарка за над 2 млн. лв. На следващите избори пак за тях гласувайте!

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 10 мар 2014 16:44

http://www.webcafe.bg/id_233386067_Kade_e_nay-dobre_da_si_deputat
Както се вижда от тази статия няма нищо скандално. Нормално е да взимат повече пари от обикновените хора, все пак са елита на нацията.
Така е по цяла Европа. Във Италия взимат например 8000 евро при средна заплата 2000 евро, във Франция взимат 13 000 евро при 2500 евро средна заплата. При нас взимат щат 1300 евро при 430 евро средна заплата. Какво странно има и аз не виждам като другите колеги на това мнение.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 10 мар 2014 16:47

redhooligan написа:Сега ще влезне Logicperson или там как беше и ще те обвини във популизъм както мен ме обвини миналия месец :D Тогава бях писал че обмислят да си дигнат заплатите за пореден път и че народа гладува за сметка на тях. Сега ще стане същото. Ще обвини всички които са против това депутатите да взимат такива заплата. Да се замисли човек дали той не е някой депутат и да стои по форумите само да тролва :D

Голям праз 8-) Този го няма на картата, така че въобще не ми дреме какво щял да каже :lol: :lol: :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
plamenst7
Контакти:

Мнениеот plamenst7 » 10 мар 2014 17:00

galin56 написа:http://www.webcafe.bg/id_233386067_Kade_e_nay-dobre_da_si_deputat
Както се вижда от тази статия няма нищо скандално. Нормално е да взимат повече пари от обикновените хора, все пак са елита на нацията.
Така е по цяла Европа. Във Италия взимат например 8000 евро при средна заплата 2000 евро, във Франция взимат 13 000 евро при 2500 евро средна заплата. При нас взимат щат 1300 евро при 430 евро средна заплата. Какво странно има и аз не виждам като другите колеги на това мнение.

А на мен пък ми е много чудно, на каква база се изчислява тази средна заплата. Колко хора познаваш, които работят за 900 лв. заплата? Колко получават повече от тази сума, за да се формира 900 като средна, защото аз познавам много хора, които получават значително по-малко? Според мен средната заплата в страната реално е не повече 600-650 лв.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 10 мар 2014 17:08

plamenst7 написа: А на мен пък ми е много чудно, на каква база се изчислява тази средна заплата. Колко хора познаваш, които работят за 900 лв. заплата? Колко получават повече от тази сума, за да се формира 900 като средна, защото аз познавам много хора, които получават значително по-малко? Според мен средната заплата в страната реално е не повече 600-650 лв.

Ами тази средна заплата не е чиста(тоест колко чисто вземеш), а брутна средна заплата. Тоест преди облагането със данъци. И тук идва другия момент. Държавата спокойно можеш да я разделиш на 2. София град и останалата част. За София град средна брутна заплата е 1100лв. За провинцията 650-700лв. В София град живеят милион и половина души или към 1 милион работещи, което е значителна част от общия брой работещи за страната. Също така безработните не влизат в сметката, тука става въпрос за заплата. И те така, и на мен ми беше странно, но един ден се рових из нета и попрочетох някои неща.

Потребителски аватар
plamenst7
Контакти:

Мнениеот plamenst7 » 10 мар 2014 17:48

galin56 написа:
plamenst7 написа: А на мен пък ми е много чудно, на каква база се изчислява тази средна заплата. Колко хора познаваш, които работят за 900 лв. заплата? Колко получават повече от тази сума, за да се формира 900 като средна, защото аз познавам много хора, които получават значително по-малко? Според мен средната заплата в страната реално е не повече 600-650 лв.

Ами тази средна заплата не е чиста(тоест колко чисто вземеш), а брутна средна заплата. Тоест преди облагането със данъци. И тук идва другия момент. Държавата спокойно можеш да я разделиш на 2. София град и останалата част. За София град средна брутна заплата е 1100лв. За провинцията 650-700лв. В София град живеят милион и половина души или към 1 милион работещи, което е значителна част от общия брой работещи за страната. Също така безработните не влизат в сметката, тука става въпрос за заплата. И те така, и на мен ми беше странно, но един ден се рових из нета и попрочетох някои неща.

Така де, това ми е ясно, че се взима брутната заплата, но въпреки това не ми се връзва. Повечето хора са ниско квалифицирани и работят за не повече от 500-600 лв. Ако 100 общи работника взимат по 500 лв., а началника им взима 1500 лв., то това не е средна заплата от 1000 лв. в предприятието. Та така и за страната като цяло. Според мен повечето хора взимат по-малко от тези 900 лв. обявени за средна заплата. По-скоро според мен има някой единици с по 20 000 лв. заплати, които напомпват средната до нереални стойности.

Върни се в “Свободна зона”