Имате ли кредит към банка?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
balgarin
Контакти:

Re: Имате ли кредит към банка?

Мнениеот balgarin » 18 фев 2013 18:20

vaskonti написа:Аз съм с ипотечен кредит. 550лв на месец към ДСК. Това е малко по-малко от 1/5 от общия доход на мен и жената. Доста е натоварващо, но ми беше писнало през 2 години да сменям квартира.
Не знам ти как я мислиш с ипотечния кредит, но само да те информирам, че ще ти трябва поне 20% самоучастие, а банката ще ти отпусне кредит не върху пазарната цена на имота, а върху цената, на която ще го оцени неин експерт. А той ще го оцени с поне 30% по-малко. Тоест, ако на пазара ти искат 100к за едно жилище, банката ще го оцени на 70к, от които ще ти даде 56. самият ти трябва да имаш поне 14к. кеш плюс остатъка до 100, отделно и за ремонт и обзавеждане, ако има нужда.

Това за пазарните оценки не е точно така, vaskonti. Ти си мислиш така, защото си теглил кредита от ДСК. Те наистина сконтират по-сериозно от оценката. Повечето банки вземат за приемлива по-ниската стойност от пазарната оценка на независимия оценител и цената на имота по предварителен договор. Работел съм в Банка ДСК и Райфайзенбанк над 8 години и знам как действат банките.
Но наистина кредитоискателя ще трябва да има сериозно самоучастие-капаро, дофинансиране на покупката и таксите по придобиване на имота (нотариални, местен данък и евентуално комисионна на агенция за недвижими имоти).
Тъй като аз самия съм с ипотечен кредит Red_Pride, мога да те посъветвам да прецениш кое ще ти е по-изгодно-наем или вноска по кредит. И дали ще разчиташ само на своите си доходи или имаш половинка с доходи. Или мама и тате ще помагат. Покупката на апартамент е много сериозна крачка и първо имота трябва да е ликвиден (локацията да е в квартал с постоянно търсене на пазара на имоти), да има що-годе добро разположение на стаите и ако е с кредит сериозно проучване на офертите на банките. При ипотечния кредит са важни освен лихвения процент, а и таксите. Има ли такса усвояване, има ли годишна такса. Има ли Застраховка Живот или Злополука към кредита. Каква ще е месечната такса за обслужване на сметката, по която се внася вноската или ти превеждат работната заплата. За преференциална лихва какво допълнително изискване ще има банката-комунални плащания, пакети. И т.нат.
Всичко е въпрос на сметки :) .

Потребителски аватар
arsenvengerin
Контакти:

Мнениеот arsenvengerin » 18 фев 2013 18:29

Виж , съветът ми към теб е да задържиш малко. Имам Ипотечен кредит към ОББ 25г по 485 евро на месец . Много е трудно с погасяването. Така че не вземай кредит за сега , хубаво е да има човек собствено жилище , но.......
Обичам Левски

BOSS
Контакти:

Мнениеот BOSS » 18 фев 2013 18:31

1300 eвро на месец . Всеки месец ги плащам с 1300 зора !!! Ипотечния кредит те заробва отвсякъде , но понякога това е шанса да купиш каквото искаш и каквото ти трябва , иначе може и никога да не го купиш . Времената са рискови и трябва човек много добре да си направи сметката когато взима кредит . Ако вноската ти е примерно 500лв. , трябва да си сигурен че в най-лошите моменти ще изкарваш поне 1500лв. . Ако мислиш , че е така - тегли . Ако не е така, по-добре си живей под наем . В момента само лихвата на месец за едно жилище е равна на месечния му наем , така че да не те притеснява като си даваш парите за наеми , че ги хвърляш на вятъра .

Потребителски аватар
Red Warrior
Контакти:

Мнениеот Red Warrior » 18 фев 2013 18:34

arsenvengerin написа:Виж , съветът ми към теб е да задържиш малко. Имам Ипотечен кредит към ОББ 25г по 485 евро на месец . Много е трудно с погасяването. Така че не вземай кредит за сега , хубаво е да има човек собствено жилище , но.......

И аз бях теглил кредит от гърчолята от ОББ. Няма такива мошеници. Не знам какво е впечатлението на съфорумците, но като че ли Първа инвестиционна е най-коректна към клиентите си, или поне такива отзиви съм чувал.
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост

Потребителски аватар
balgarin
Контакти:

Мнениеот balgarin » 18 фев 2013 18:38

Red Warrior написа:
arsenvengerin написа:Виж , съветът ми към теб е да задържиш малко. Имам Ипотечен кредит към ОББ 25г по 485 евро на месец . Много е трудно с погасяването. Така че не вземай кредит за сега , хубаво е да има човек собствено жилище , но.......

И аз бях теглил кредит от гърчолята от ОББ. Няма такива мошеници. Не знам какво е впечатлението на съфорумците, но като че ли Първа инвестиционна е най-коректна към клиентите си, или поне такива отзиви съм чувал.

Експресбанк. Умерена банка с умерени цели. Може би единствената банка в България, която почти не си вдигна лихвите по време на световната финансова криза.

Потребителски аватар
Red_Pride
Контакти:

Мнениеот Red_Pride » 18 фев 2013 18:41

шччшш чакайте бе кво ме направихте вий говорим за доходи от порядъка на средната заплата за страната кви 500 кви 1000 евра :o
[rimg]https://dl.dropboxusercontent.com/u/31972793/androidbg/10628155_946991171983886_3440970175867167846_n.jpg[/rimg]

BOSS
Контакти:

Мнениеот BOSS » 18 фев 2013 18:43

Red Warrior написа:

Аз бях в Първа Инвестиционна и платих 3500 евро само и само да се махна от тях . Няма такива други мръсници !!! 2009 г. като падна Юрибора лихвата ми стана 5% . Изтирмозиха ме два месеца , само мутри където не ми пратиха да си преподпишеме договора на 10% !!! Бях напълно изряден две години без един ден закъснение , а те ме заплашваха че ще ми направят кредита предсрочно изискуем , заради някакви смешни точки в договора , ако не преподпиша !!!

Потребителски аватар
Red Warrior
Контакти:

Мнениеот Red Warrior » 18 фев 2013 18:44

Red_Pride написа:шччшш чакайте бе кво ме направихте вий говорим за доходи от порядъка на средната заплата за страната кви 500 кви 1000 евра :o

Братле, със средна заплата не те виждам. Ипотечните кредити са около 1000 лева не месец. :roll: Както писа колегата по-горе, ако не хващаш ПОНЕ 1500 на месец, не си слагай този камък на шията.
Последна промяна от Red Warrior на 18 фев 2013 18:47, променено общо 1 път.
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост

Потребителски аватар
balgarin
Контакти:

Мнениеот balgarin » 18 фев 2013 18:46

Red_Pride написа:шччшш чакайте бе кво ме направихте вий говорим за доходи от порядъка на средната заплата за страната кви 500 кви 1000 евра :o

Тогава си търси богата приятелка :) . Сериозно, ако си със средната за страната работна заплата и в близко бъдеще не очакваш да ти я вдигнат тройно, недей се захваща с ипотечни кредити.

Потребителски аватар
nomeruno
Контакти:

Мнениеот nomeruno » 18 фев 2013 18:46

Ще се съглася с хората тук, че ако имаш друга алтернатива не трябва да взимаш кредит, защото си е един вид робство! А и като се спомена уникредит... направо ми се обръщат червата като гледам наглата им скорошна реклама за вземане на кредит с някаква жизнерадостна музичка шаляляляля и колко е хубаво да вземем кредит! :x Това ми звучи точно като в онзи виц дето пелтек возещ се в самолет забелязва нещо тревожно и започва да заеква към стюардесата, а тя му дава съвет да изпее това което иска да каже и той започва: "Лявото крило гори шаляляляля..." :-D

Върни се в “Свободна зона”