По принцип съм съгласен да има такъв данък но пак се повтарям само за лица които държат на
депозит да кажем повече от 25 000 лв. макар и разхвърляни в различни банки.
Твърдо съм против да наказват хората с по 1000/2000 лв. с такава глупост. Няма как да съм отворил
депозит когато ми се е редило дете и да внасям там по 10/20 лв. на месец и примерно в момента
да има там 500/600 лв. и аз да не ги изтегля и да закрия депозита ако този данък влезе в сила.
Просто няма начин да не го направя това. Отделно на друг човек депозита от 1000/1500 лв. примерно
веднага се премества в доброволен осигурителен фонд на осигурителна партида, там доходността е дори
по-голяма от процентите по депозитите но е по-неудобна системата за ползването на парите ако ти потрябват
спешно. Е има и риск осигурителния фонд да се срине де

но уж лъжат че инвестират
само в нерискови сделки. И да помислят за плоския данък да се бутне малко защото последната
година станахме свидетели на изплатени заплати за годината на едно лице от няколко млн. лв. !!!
Значи 10 %-та на този който е взел 6000/7000 лв. за една година и пак толкова на този който е взел 2/3 млн.
примерно ми се струват глупаво още повече че този със заплатата от по над 200 000 лв. на месец
е внесъл осигуровки в/у 2000 лв. само (макс. осиг. праг) !!! И това ще се мултиплицира в бъдеще
защото собственици на фирми предпочитат да взимат огромните си пари чрез механизма на заплата като плащат
осигуровки в/у макс. праг а не да си ги изплащат като дивиденти в/у които трябва да платят данък.
Излиза им по надалавера това !!!
И нещо друго се сетих държавата(Дянков и правителството) твърдят че имаме огромни депозити в БГ, защо
тогава лихвите по кредитите които отпускат банките
са с пъти по-големи от тези в ЕС? Нали тези лихви са големи сега за бизнеса
и той затова не теглил кредити и не инвестирал. Ами какво ще стане ако се изтеглят 1/10 от депозитите ?
Нали ще намалее ресурса на банките и кредитирането ще стане още по-стегнато !!! Къде е истината питам
имаме ли огромни спестявания и ако да защо са такива лихвите по кредитите на банките, ако не защо напъват да взимат от хората ???