Betchualeng Arnaikem написа:САЩ е неудобен съюзник по подразбиране, защото американците не един и 2 пъти са се обръщали срещу съюзници.. когато преценят, че им изнася. А както сам каза това и тук ще се случи един ден, ако не за друго заради мястото ни на географската карта.
Проблема е, че не бих описал по друг начин и руснаците.
За мен лично трябва дипломация, лавиране, никакво тотално обвързване с една единствена страна. Звучи малко подло и двулично, но.. такива са реалностите.
Това е проблема на спора в България: САЩ или Русия. Все се чудя защо не кажат: България.
А добре дошъл, де се изгуби бре ?
Мда, САЩ си следват интересите
винаги... За тях максимата на Чърчил ( дано не бъркам ) ... "Няма вечни приятели, има вечни интереси", е водеща във външната им политика.
И тук стигаме до по-надолу от написаното от теб - лавиране.
САЩ ще ни навредят
пряко, ако видят, че техните интереси тук, са по-някакъв начин застрашени от нас.
А ще са още по-ядосани, ако им предадем интересите в полза на Русия.
Сега, да не бъда разбран погрешно... Не че от страх трябва да сме "лявата ръка" на "Янките", а от интерес.
Както писах в по-предното мнение, трябва да сме с "по-малкото" в момента, срещу "по-голямото" зло.
Разбира се, аз лично имам надежда, че Русия ще си промени един ден агресивноста към нас, тогава с чисто сърце ще можем да застанем с тях срещу САЩ, които без никакво съмнение, ще са една огромна пречка за в бъдеще... Не само за нас, а в глобален мащаб.
Но тогава можеби и някои от големите Държави в Европа, също ще са против тях.
Така че, няма да е непосилно да бъдат преборени и те.