Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
eelche
Контакти:

Re: Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Мнениеот eelche » 29 яну 2011 09:59

Гласувах за опцията друг-защо го няма цар Ивайло,който от 1 уж "прост свинар" вдига въстание,гони татарите и предателите от двореца?!Звучи познато,като се замислиш,че в днешно време ни управлява 1 прост пожарникар от Банкя...Това показва,че стига да си повярваш може да успееш дори във нашата татковина ;)

[offtopic]И в тая връзка колеги,КАКВА ПОЛЗА от тая велика история,като продължаваме да обедняваме,народа няма бунтарски дух и съзнание и не си отстоява правата,а минималната заплата е 120 евро?![/offtopic]
Поклон пред най-великия отбор на Левски 1963-1968!

"Смъртта не е най-голямата загуба в живота.Най-голямата загуба е това,което умира в нас докато сме още живи.НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!"

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 29 яну 2011 10:04

Моят избор е в съответствие с въпроса: Най-много съм впечатлен от сложната и противоречива личност на Н.В. Цар Борис ІІІ Обединител. Позволявам си да цитирам един материал за него, на който попаднах в мрежата:
"Осъществи националния дух, като обедини един посветен народ!
Той е не само Царят Обединител, но и Царят съвест. (Отделен е въпросът, че е и най-интелигентният монарх на времето си.) Имал е само едно в съвестта си — да даде на България живот!
Борис ІІІ поема тронната съдба на България в идеята на един роден дипломат, на една изключителна благородност, на една историческа доблест; на една личност, която може да направи социална молитва и в дрехата на трона да се принесе в жертва. Жертвата е поведение за съдбата на един народ или за човечеството — така, както Христос се пожертва в името на Единосъщието! Това направи цар Борис ІІІ — единосъщие с националния дух на България, чрез саможертва!
Борис е кръстен в католически обред, но по Българската конституция престолонаследникът трябва да бъде кръстен в Източно православие. Баща му - цар Фердинанд дава една от най-големите жертви — приема анатемата на папата, за да създаде българска династия! Борис е прекръстен и негов кръстник е руският император Николай II. Ето с какво започва битието си това дете — със съдбовност!
Не е странен изразът за Харибда и Сцила, но е нищо в сравнение с изживяното от бъдещия престолонаследник Борис, който на 3 октомври 1918 година поема престола и става Цар на българите, не само на България! Той двадесет и пет години върви една нерадостна, но много достойна и пълна с величие пътека. И никой не може в душата си да роди бунт и негодувание срещу ръката, която води кораба на тази държава в онези години.
Цар Борис не само спасява хиляди човешки души, граждани на тази земя, верни на своя бог (макар и различен от нашия), но не пpaщa нито един воин на Източния фронт или във война срещу съседите ни, а с мирен поход взема това, което ни е принадлежало. Той отстоява и слага черна забрадка на собствения си дом, но не и върху българската история и народ! Затова в деня на неговата кончина — 28 август 1943 година, в 16 часа и 22 минути, един народ изрича думите на Христос на Голгота: "Свърши се..." Това е не само загриженост, но и вътрешно прозрение! Народът улавя провиденцията, защото неговата общност като душевна цялост е сеизмограф на бъднините ни. Той изплаква "свърши се" в едно развълнувано море от сълзи…
Монархическите институции съхраняват ценности и извеждат личности, които знаят що е отговорност и жертва. Затова Царят Oбединител ще изрече: "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Така че когато някой иска да търси кръвната му картина като блюстител на националните пътища, трябва да го намери в поведението му на жертва — жертва с величие и достойнство, със смирение до смърт!
Борис III ни завещава най-великото смирение, което дори и светците ни не са имали. Той дава всичко — душата си дори! И в Рилския манастир полага своите кости — в изпълнен дълг, не като светец, а като богослужещ.
Цар Борис оставя нещо, което е копнежът на българския народ в неговата историческа бъднина — оставя Oбединена България. Това ни стига не като блян — това е олтарна молитва!"
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
siniq_fen
Контакти:

Мнениеот siniq_fen » 29 яну 2011 10:21

Симеон заради "Златния век" и Крум и неговите закони.
Само Левски!

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 29 яну 2011 10:40

Гласувах за Калоян. Винаги ми е бил любимият владетел, можел е да постигне наистина много ако е бил повече време на престола. Е малко не го е "слушала главата" понякога, но наистина е бил голям.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

gevel
Контакти:

Мнениеот gevel » 29 яну 2011 11:09

КАН КУБРАТ/по-правилно-КУРБАТ/През 632г. възражда БЪЛГАРИЯ ! 632г.е по -правилно да се приеме за година на основаването на БЪЛГАРИЯ!бЕЗ НЕГО БЪПГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Я ИМА!ВЕЛИКИ СА И АСПАРУХ И ТЕРВЕЛ И КРУМ И СВ. КНЯЗ БОРИС И СИМЕОН И АСЕН И ПЕТЪР И КАЛОЯН И ИВАН АСЕН ВТОРИ И ... ЛЕВСКИ И БОТЕВ И цар БОРИС ТРЕТИ-ОБЕДИНИТЕЛ-ДА МЕ ПРОСТЯТ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СЪМ СПОМЕНАЛ!

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 29 яну 2011 11:12

Аз гласувах за кхан Тервел.
Владетелят спасил Европа от ранен ислям !

Изключително далновиден владетел !
Можеше просто да си стои в Плиска и да гледа падението на една вековна империя като Византия и възцаряването на арабите в Европа ... но той реши да се намеси ... и влезе в историята.

Някои легенди предават думите му за решението да помогне на Византия така:
-"По добре съсед със стария и познат враг, от колкото със също толкова могъщ, но нов и НЕПОЗНАТ враг" !

Какво има да се добави към това ? ?
Без съмнение ... грандиозна личност и великолепен политик ... не само в национален, но и в - ЕВРОПЕЙСКИ мащаб !
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
wicked1913
Контакти:

Мнениеот wicked1913 » 29 яну 2011 11:12

Gil-galad написа:wicked1913 Това за Симеон не е точно така...той е приет от Николай Мистик в един друг дворец, който се намира близо до Константинопол(не му помня името в момента) И там при срещата им патриарха слага на главата на Симеон своя епириптарий....та някои считат това като коронация с царска титла, а други като жест на приятелство и уважение...самите хронисти тогава са описали, че Симеон е излезнал бесен от тази среща, което говори че тогава той не е получил така желаната от него титла :)

Прав си приятелю, може и късния час снощи да ми е повлиял :geek:
Та иначе,дето викаш патриарха слага на главата на Симеон свойте епириптарий - но какво е означавало това - спорен въпрос, пак повтарям, доста спорен въпрос.
Все пак трябва да се замислим над факта,че събитието е описано от византииските хронисти,които дали според теб ще опишат церемонията по начин изгоден за България, защото както се вижда единствено техните писания остават за бъдещето,няма други свидетелства за случилото се тогава. Дай сега да избегнем спора на тази тема,защото не е тук мястото където ще се реши този въпрос 8-)
фалшива коса - фалшив футбол!

Потребителски аватар
maldin1
Контакти:

Мнениеот maldin1 » 29 яну 2011 11:20

THE G.A.M.E написа:Аз гласувах за кхан Тервел.
Владетелят спасил Европа от ранен ислям !

Изключително далновиден владетел !
Можеше просто да си стои в Плиска и да гледа падението на една вековна империя като Византия и възцаряването на арабите в Европа ... но той реши да се намеси ... и влезе в историята.

Някои легенди предават думите му за решението да помогне на Византия така:
-"По добре съсед със стария и познат враг, от колкото със също толкова могъщ, но нов и НЕПОЗНАТ враг" !

Какво има да се добави към това ? ?
Без съмнение ... грандиозна личност и великолепен политик ... не само в национален, но и в - ЕВРОПЕЙСКИ мащаб !
Ех, ако Иван Шишман беше направил същото нещо, сега положението на България щеше да е изключително по-различно и да бъдем до Великите Сили, но уви.Както се казваше в един материал след Тервел "Жалко, че няколко века след това българският ген във властващите български царе е бил залинял и българският победен ход в историята спира за почти 5 века, българската цивилизационна мисия е прекъсната."
Всичко, което е далеч от морето, е провинция!!!

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 29 яну 2011 11:24

maldin1 написа:Ех, ако Иван Шишман беше направил същото нещо, сега положението на България щеше да е изключително по-различно и да бъдем до Великите Сили, но уви.Както се казваше в един материал след Тервел "Жалко, че няколко века след това българският ген във властващите български царе е бил залинял и българският победен ход в историята спира за почти 5 века, българската цивилизационна мисия е прекъсната."

Не е бил само Шишман, изобщо всички балкански владетели са подценили заплахата. Доколкото съм чел, имало е диалог между тях, но дали от гордост или от пренебрежение, до общи усилия за отблъскване на турците не се е стигнало.Сетили се да правят съюзи, когато е било безкрайно късно.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

lothar_matthaus

Мнениеот lothar_matthaus » 29 яну 2011 11:28

Всички гласували за Симеон показват, че изобщо не са в час и гледат единствено кръвта. Разшири ли сме държавата и какво от това? Точно заради безсмислените му войни с Византия и манията му за превземане на Константинопол, което е било невъзможно без флот, който ние сме нямали, изтощава държавата физически и икономически и след това падаме под тяхно робство. За "Златния век" в културата съм съгласен, но това не го прави велик заради по горе споменатото. По същата логика да кажем, че Тодор Живков е велик владетел, защото по негово време са построени НДК, всичките ни заводи, стадиони и спортни зали.

Тервел е най-великият европейски владетел по простата причина, че спасява континента от арабите и успява да се намеси във вътрешната политика на Византия. Ако не беше Тервел сега щяхме да ходим с потури, забрадени и да се молим по 3 пъти на ден на Аллах.

Преди година имаше същата тема!!!

Върни се в “Свободна зона”