Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
GOLEADOR

Re: Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Мнениеот GOLEADOR » 17 ное 2014 01:12

El Commandante написа:
GOLEADOR написа:Смяташ ли,че ако българина получаваше достойно заплащане 55 процента щяха да одобряват Живков.

Смятам че при такова положение, дори още повече шяха да го одобряват.. :)
Един доволен от живота си човек е ларж и лесно махва с ръка на миналото.
Нали ти казвам-според мен тва е защото огромния процент хора си спомнят само хубавото от онова време и колкото повече то се отдалечава,толкова повече лошите неща се размиват и се забравят.

Аз например се старая да съм тотално обективен и да казвам това което е реално,затва ти казвам: тогава беше супер тъпо, сега е по-добре и в бъдеще ще става все по-добре,няма как да е иначе.

Аз съм живял по времето на комунизма и знам какво е да чакаш за телевизор и лека кола.Знам как желаехме магазините ни да са Кореком и как си мечтаехме да гледаме телевизия денонощно и то не само от две програми.Сега всичко това се случи,а носталгията по Живков стигна чудовищни размери.Този човек не е бил така одобряван даже и по времето на комунизма.И не си мисли,че това е заради времето.Та какво се е променило за теб ако си работник в мините на Ковачки и се биеш с колегите си за 5 кила кренвирши в магазина.Да не говорим за шивачките които ги заключват по 10 часа в цеха и не им дават да ходят до тоалетна.Или за селяните които гледат тютюн и всичко им зависи от фирмата на местния бей който им изкупува продукцията.Та какво се е променило за тези хора?
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
El Commandante

Мнениеот El Commandante » 17 ное 2014 01:18

GOLEADOR написа:Аз съм живял по времето на комунизма и знам какво е да чакаш за телевизор и лека кола.Знам как желаехме магазините ни да са Кореком и как си мечтаехме да гледаме телевизия денонощно и то не само от две програми.

Аз също (макар че по времето което си спомням ясно за телевизори вече не се чакаше,за автомобили май да все още макар че не кой знае колко),затова казвам че тогава беше мноо много тъпо и че сега е пъти по-добре, по тази точка дори Станко ще се съгласи... :) :)
Мен лично най-много ме потискаше липсата на информация за тва къде кво става по света и това че не мога да хода напред назад по въпросния свят да гледам кво се случва...бахго...едно време си мислех че Корфу например е толкова безкрайно далече че вероятно никога нема да стигна дотам,а сега ми е на точно 8 часа и полвина с колата ако хода за риба или на двойно и кусур по-малко ако съм със самолет..Това като пример само.

Но това което се опитвам да ти обясня е че хората ги забравят тези неща,които си написал,а помнят само сигурността,доброто образование,здравеопазването,редовните (макар и малки) заплати..и така...избирателна памет просто,как няма да го одобряват сега...
Последна промяна от El Commandante на 17 ное 2014 01:23, променено общо 1 път.
Кашчей написа:А..И ми е интересно и любопитно как НАП (примерно) ще приеме факта, че "Ботев" Пд. има открити сметки за една и съща стопанска дейност в две различни банки?

Потребителски аватар
diablorojo
Контакти:

Мнениеот diablorojo » 17 ное 2014 01:19

Може би единственото хубаво на комунизма,е че спортът ни е бил на световно ниво.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
BadBoy

Мнениеот BadBoy » 17 ное 2014 01:43

diablorojo написа:Може би единственото хубаво на комунизма,е че спортът ни е бил на световно ниво.

Той е бил единственото забавление и е нормално всичко да е спортувало масово, днес спортуват на FIFA15
Никога не пишете подобни мнения във форумите на гонг
Клик -->> [rimg]http://store.picbg.net/pubpic/D2/1E/bcd465b2c446d21e.jpg[/rimg]

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 17 ное 2014 01:49

plamenst7 написа:
DrAvalanche написа:
pupesh написа:Станко,що не емигрираш в Северна Корея,там сега е най евтино :)

В Куба също победи комунизма.

Мой приятел посещавал Куба сподели, че там средната заплата е около 15 долара и принципно по магазините месо не се продава, защото е прекалено скъпо и местните не могат да си го позволят. Голяма част от хората се хранят с треволяк и корени събирани по горите и полята. Абе комунизъм братче, в пълния му блясък.

Не е точно така. Средната заплата наистина е ниска, някъде към 25-30 долара, но тия митове за месото и яденето на треви, дървета, плодове и т.н. са несериозни. Тук, говорим разбира се за материалната страна на нещата. Всичко друго си е див комунизъм, но и техният звезден миг ще дойде, надявам се след смъртта на братятя, нещата да се променят.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 17 ное 2014 07:36

Tommi написа:
CTAHKO написа:
Tommi написа:
CTAHKO написа:Последно? Не са социализъм от 70-те години на миналия век ли? Не можах да разбера отговорът ти на този въпрос, от който лекичко се опитваш да се измъкнеш 8-) Социализъм си е Томи ;) Всичко под една или друга форма си е обвързано с държавата 8-) Държавен капитализъм можеш да кажеш, че е в Сингапур, разните им емирства и още няколко подобни монархии, не и в Китай 8-)

След десетилетия на развитие по пътя на плановия икономически модел, Китай прилага реформи за установяване на пазарни механизми от средата на 70-те години. Това е т.нар. "социализъм с Китайски характеристики", при който повечето предприятия и компании остават държавна собственост, но им се позволява да функционират чрез пазарни механизми. Колективното земеделие е отменено, а на заетите в тази област се отпускат заеми за стимулиране на производството и развитие. Тази политика, съчетана с огромния брой трудоспособни китайци, е в основата на т.нар. "китайско икономическо чудо", и челната позиция на страната в списъка на най-бързо развиващите се държави в света. Въпреки пазарните механизми, все още се счита, че в Китай е налице силно видоизменена разновидност на плановата икономика заради силния партиен контрол върху икономиката и следването на петгодишни планове за развитие

Последно, смесена система, която е по-близо до капитализма, отколкото до социализма.
Това с червените букви защо трябва да се нарича точно "социализъм с китайски характеристики", а не примерно "държавен капитализъм", както аз съм го написал? :) Държавата е главният капиталист в Китай.

Това не съм си го измислил аз, а експерти, които със сигурност разбират повече от теб и мен. За да го нарекат така, а не по друг начин, значи има защо.

Това не е измислено и от китайците, нито пък се е прилагало само при тях, за да се нарича "с китайски характеристики". ;)

Югославските, унгарските, германските и китайските комунисти през 70-те и 80-те години на 20 в., въвеждат различни форми на пазарен социализъм, комбинирайки кооперативни модели и модели на обществената собственост със свободния пазар на обмяната и свободна ценова система (но не и свободни цени за средствата за производство). Сигурно и те са капиталисти от тогава 8-)

П.П. Васконти и той да го чете, че много спореше точно за това в една друга тема :)

Пазарен социализъм

Пазарният социализъм се състои от публично или общо притежавани предприятия, извършващи дейност в пазарната икономика. Това е система, която използва пазара и паричните цени за разпределение и отчитане на средствата за производство, като по този начин запазва процеса на натрупване на капитал. Реализираната печалба се използва за пряко възнаграждаване на работниците и служителите или финансиране на обществените институции. В държавно-ориентираните форми на пазарен социализъм, в които държавните предприятия се опитват да максимизират печалбата си, тя може да се използва за финансирането на правителствени програми и услуги чрез социален дивидент, премахвайки или значително намалявайки необходимостта от различните форми на облагане, които съществуват в капиталистическите системи. Неокласическият икономист [Леон Валрас] смята, че социалистическа икономика, основана на държавна собственост на земята и природните ресурси, би трябвало да осигури средства за обществените финанси, които да направят данъците върху доходите ненужни. Югославия въвежда пазарна социалистическа икономика, основаваща се на кооперации и работническо самоуправление.

============================================================================================================================================

Настоящата икономическа система в Китай е официално озаглавена социалистическа пазарна икономика с китайски характеристики. Тя съчетава голям държавен сектор, който включва управлението на икономиката и на когото по закон статута на публична собственост е гарантиран, с частния сектор, основно ангажиран в производството на стоки и леката промишленост и който е от 33% до над 70% от БВП, генериран през 2005 г. Към 2005 г. обаче, тези пазарно-ориентирани реформи, включващи приватизация, на практика спират и даже са частично обърнати. Настоящата китайска икономика се състои от 150 корпоратизирани държавни предприятия, които отговарят пряко пред централното правителство на Китай. До 2008 г., тези държавни корпорации се развиват все по-динамично и генерират голямо увеличение на приходите за държавата, в резултат на което държавния сектор повежда възстановяването по време на финансовата криза от 2009 г., отчитайки по-голямата част от икономическия растеж на Китай.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 ное 2014 08:26

Цитираното от теб не опровергава моето мнение, че това е смесена система, движена от пазарни механизми. :) А в първоизточника на този текст, който си копирал от Уикипедия, се казва, че тази система комбинира обществената собственост на капитала с неговото пазарно разпределение.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 17 ное 2014 09:47

Инфлация има навсякъде. ;)

Трябва да се сравни какво е можело да се купи в съответните държави през 80-те с 2 долара, 2 западно германски марки, 2 лири, франкове и тн. И колко долара, франка, марки и лири е била заплатата.

Трябва да се вземат предвид и предимствата на строя в онези държави- най-малкото не са фалирали 3 пъти за 45 години, а младите не изхранват останалите без пенсионни фндове свои родители. :oops: За битовите гъдели, които хората на запад са имали- там всичко е ясно, доста по-добро е било положението.

Трябва да се вземат предвид и някои тормозещи хората особености в онези общества, особено при крайния капитализъм в САЩ- образование, здравеопазване, данъци и тн.
Последна промяна от Blue1914 на 17 ное 2014 09:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 17 ное 2014 09:55

CTAHKO написа:
Preparator19 написа:
El Commandante написа:
Preparator19 написа:СТАНКО, що не напишеш с колко пари се купуваше ЛАДА след 15 години чакане, а?

Кво беше...нещо към 1500 требва да е било..

Изпуснал си 1 нула.

С 30 заплати си купуваше чисто нова кола ;) Тези ваши мантри си ги приказвайте на тинейджърите ;)

Опаа, чакай, бе :lol: :lol: Ми аз сега с 30 мои заплати също ще си взема нова кола и то доста по-хубава от Лада-та :lol: :lol: Въпросът е какво ще ям 2 години и половина :mrgreen:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 17 ное 2014 09:57

boabbb написа: Опаа, чакай, бе :lol: :lol: Ми аз сега с 30 мои заплати също ще си взема нова кола и то доста по-хубава от Лада-та :lol: :lol: Въпросът е какво ще ям 2 години и половина :mrgreen:

Е как какво- златния резерв на държавата, естествено! :mrgreen: :oops:

Върни се в “Свободна зона”