Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Re: Путин: Европа очаквано се гърчи в бежанска криза дело на

Мнениеот ndrangheta » 05 сеп 2015 17:26

Да ти имам хипотезите :) Егати ехемата завъртя.

Alkonost написа:Човек на трийсетина години, оставил поколение в родината си, емигрира в САЩ.

Да, той е първо поколение американец.

Alkonost написа:След време детето му се преселва при него и хоп - новопристигналото вече е второ поколение местен жител

Така е, да го наречеш това дете второ поколение американец е доста пресилено. Социолозите говорят за т.нар. 1.5 generation - хора, които са пристигнали като деца. Някаква част от детството им е минала в родината, което все е нещо и човекът не се води второ поколение американец, а нещо средно между първо и второ.

Alkonost написа:След някоя и друга година бабата на човека пристига при сина и правнука си и остава, в такъв случай първият пристигнал първо, второ или трето поколение съединеноамериканощатец (май това е подходящата дума) ли ще се води?

Бабата няма да стане американка, защото по всяка вероятност ще почине преди да научи език и преди да придобие гражданство. Т.е. тя завинаги си остава просто един пребиваващ. Нейното пристигане не влияе на това останалите какви са.

Alkonost написа:А правнукът може би ще се прескочи в четвъртия ред?

Никой нищо не прескача. Просто ти се заяждаш :)

Нещата са обяснени тук:
https://en.wikipedia.org/wiki/Immigrant_generations

В текста е споменат Рубен Румбо - водещ социолог и експерт по миграция. Животът ме сблъска с неговото творчество :)
Последна промяна от ndrangheta на 05 сеп 2015 17:35, променено общо 2 пъти.
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 05 сеп 2015 17:31

ndrangheta написа:
гражданин от село написа:Първо поколение е това, което е родено и израсло в новата "обетована земя".

Подробно обясних, че не е така, ама кой да чете.

Какво значи "поколение" – тази дума не се използва случайно.Ако не знаеш първите преселници, в която и да е страна си отиват от белия свят с прозвището "емигранти".

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 05 сеп 2015 17:36

Alkonost написа:Човек на трийсетина години, оставил поколение в родината си, емигрира в САЩ. След време детето му се преселва при него и хоп - новопристигналото вече е второ поколение местен жител (клавиатурата ми отказва да напише американец - ще се обидят я кубинците, я бразилците). След някоя и друга година бабата на човека пристига при сина и правнука си и остава, в такъв случай първият пристигнал първо, второ или трето поколение съединеноамериканощатец (май това е подходящата дума) ли ще се води? А правнукът може би ще прескочи в четвъртия ред?
Да ти имам социологическата логика...

П.п. Да не говорим, ако преселващите се на порции са цигани от различни поколения - направо биха могли да дават задачата на приемен изпит по математика в СУ.

За мен всички са първо поколение емигранти, без значение от възрастта им :!:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Кашчей » 05 сеп 2015 17:40

Madonna написа:Колкото по-силна Германия-толкова по-силен европейски съюз....ти на кой ще си дадеш парите ,на Германия или на България...отговора е ясен.И Европа го знае...и Русия го знае ...

Казваш, там нещата са уредени на ниво ЕК и няма проблеми. Германците що не се плашат, че стават зависими с още един газопровод :roll:
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 05 сеп 2015 17:44

Измислиците на най–продажната пропагандистка професия в обществото наречена "социолог" (пък бил той и Румборак :lol: ) нямат нищо общо с хилядолетните практики и традиции на човечеството.Важното е не за какво му е платено да пише поредния измекяр, а как хората в обществото на дадените страни приемат нещата.Това няма нищо общо със законодателства и административни правила за емиграция,пиграция и т.н..

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 05 сеп 2015 17:46

гражданин от село написа:Измислиците на най–продажната пропагандистка професия в обществото наречена "социолог" (пък бил той и Румборак :lol: ) нямат нищо общо с хилядолетните практики и традиции на човечеството.Важното е не за какво му е платено да пише поредния измекяр, а как хората в обществото на дадените страни приемат нещата.Това няма нищо общо със законодателства и административни правила за емиграция,пиграция и т.н..

Простотията ти ме кефи :) :) :)
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 05 сеп 2015 17:49

ndrangheta написа:
гражданин от село написа:Измислиците на най–продажната пропагандистка професия в обществото наречена "социолог" (пък бил той и Румборак :lol: ) нямат нищо общо с хилядолетните практики и традиции на човечеството.Важното е не за какво му е платено да пише поредния измекяр, а как хората в обществото на дадените страни приемат нещата.Това няма нищо общо със законодателства и административни правила за емиграция,пиграция и т.н..

Аз не мога да кажа същото за билярдната топка в главата ти! :(

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 05 сеп 2015 17:59

гражданин от село написа:
ndrangheta написа:

Аз не мога да кажа същото за билярдната топка в главата ти! :(

Безсмислено е да се обиждаме.
Аз ти говоря за социологията като за абсолютно нормална и сериозна академична дисциплина, ти ми обясняваш че професията не те кефи. ОК, нека не те кефи, но това как променя фактите? "Хилядолетните практики и традиции на човечеството"? Ти сериозно ли имаш претенциите, че си ги опознал изчерпателно? Отношението към имиграцията като процес и явление не е едно и също навсякъде по света и през вековете. Едно е Канада, където без имигранти нямаше да просъществуват и където активно търсят още хора за внасяне, друго е в Саудитска Арабия където стрелят на месо през телената мрежа.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 05 сеп 2015 18:08

Madonna написа:Колкото по-силна Германия-толкова по-силен европейски съюз....ти на кой ще си дадеш парите ,на Германия или на България...отговора е ясен.И Европа го знае...и Русия го знае ...

Ммммм, видяхме колко е силен тоя съюз. Не смее да си затвори границите, да изпрати контингент в Ирак, където да направи бежански центрове и да си спести куп проблеми.
Сега силния съюз се дърлят като махленски лелки, викат че така всъюност вече не можело и еди какви си правила трябвало да се променят. Ние, като пълноправен член на ЕС, участваме ли в обсъждането на проблема? Не. Квото решат големите шефове - тва е.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 05 сеп 2015 18:20

fcb_bg написа:

Ммммм, видяхме колко е силен тоя съюз. Не смее да си затвори границите, да изпрати контингент в Ирак, където да направи бежански центрове и да си спести куп проблеми.
Сега силния съюз се дърлят като махленски лелки, викат че така всъюност вече не можело и еди какви си правила трябвало да се променят. Ние, като пълноправен член на ЕС, участваме ли в обсъждането на проблема? Не. Квото решат големите шефове - тва е.

Интересно що Орбан не го еве какво мислят големите шефове и дебелите брюкселски чичковци, ами гледа интересите на държавата си 8-) Пък и щом Боко открито говори за шефовете си, ми да спести някой лев и да не правим избори, след като гледа интереса на шефовете си, вместо българските 8-) Не е нужно да има избори, за да си сложат поредният лакей 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Свободна зона”