Thsmith написа:[b]Коронавирус: Германия сбърка, а Швеция се оказа права?
Нека плюенето на паникьорите започне сега

Не, но обичам да се опирам на фактите. На мен лично не ми харесват шведсите. Уважавам ценностите им, политико-икономическата им система, но въпреки това цифрите им не са нито страхотни, нито успокояващи. Това виждам. Съжалявам.
От друга страна опита ми сочи, че немеца пипа твърдо и точно във всички сфери. Щом са обявили, че нещата са под контрол, въпреки големите числа все още, съм склонен да им вярвам. Те се уповават на това, че са докарали степента на зараза до 0.7, тоест един човек вече разпространява болестта на по-малко от един. В началото на март са били над трима. При това положение, след толкова усилия, толкова изследвани, толкова по болници и ако сметките са им верни логиката е наистина проста. Ще вървим надолу. На всеки един излекуван ще се появява 0.7 болни или това е приблизително съотношение трима към двама. Трима изчезват, идват двама, нови трима изчезват, нови двама идват и така неминуемо нещата ще вървят към все по-голям контрол и овладяване.
Другите неща от статията също не ме учудват. Правят се нагативни оценки на Германия олко бавно си възвръщала нормалността. Аз пък това го разбрах като положителна оценка, защото напълно съвпада с изказаната преди месец оценка на тяхното правителство, което тогава ме учуди как са го изчислили. Те самите тогава правеха калкулации от около средата на юли да заработи икономиката им. И ето, натам отиват нещата. Не са си правии сметка сега април или май всичко да е като преди, че да са учудени и излъгани в очаванията и съответно действията си. Всичко върви по план в техен стил. Немски, точно, дисциплинирано, прецизно.
За финял по-долу Бубка е написал неща които споделям. Има значение и културата на обществото. В Швеция препоръчителни мерки се спазват от обществото, тоест имаш над минимума неща, докато при нас задължителни неща не се спазват (например от теб) и тук си под минимума. Ако при тях по-леки прегради се спазват и отгоре по-мало успешния ход го умножи примерно с коефициент 1.2 успеваемост (20% отгоре по-добър резултат) заради поведението на населението. Тук уж по-железния ход, който може теоретично да доведе до по-добър резултат умножи с коефициент 0.8, по-малко от желания, заради поведението на разни обкности, особено две, които са и изключително големи, цигани и софиянци.
"В началото на 1969 година Левски пък бе превзет от милиционерите и техния клуб Спартак"(Жаклин Михайлов)
50 години без софийския Левски (1914-1969), мир на праха му.