Коронавирусът в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Nilim

Re: Коронавирусът дойде в България

Мнениеот Nilim » 18 апр 2020 21:52

kingofpop написа:Аз съм от Монтана и в града все още няма нито един случай на вируса, има в областта няколко, но в града не. Още февруари от Италия си дойдоха 2-3 к мангала, така че доста странно да няма заболели. Най-вероятно тогава е пламнало и целия град го е прекарал още февруари и никой не го е усетил. Няма друго обяснение :mrgreen: :mrgreen:

С няколкостотин теста на ден за цялата държава сам смятай колко теста например се правят в Монтанско. Нататък сам прецени какъв е шанса да не налетят на повечко инфектирани. За преболедували да не говорим, там трябват тестове за антитела, а те като цяло просто не се правят. А трябва.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 18 апр 2020 22:04

Nilim написа:
Същата работа е и тука. При 200 000 и нагоре върнали се от чужбина може да предизвикат няколко хиляди случая.. или няколко десетки хиляди, зависи колко щъкат, колко от "жертвите" им общуват с други хора и така нататък.

Не сам според мен, а и според други - без да имаме официални данни - тук са десетки хиляди. Няма как да ти го потвърдя. Заради това и трябваше още отначало да се действа с бързите тестове - да се изгради обща картина, да се установят тези, които са развили антитела, клъстъри-млъстъри и въобще да се вземат мерки, които се базират на реална информация, а не на хвърляне на боб и какво била казала една врачка. Така, досега щеше да има една картина, която да дава насоки какво трябва да се направи и как да се действа, а не като слон в стъкларски магазин. Те тепърва щели да правят не знам си какво. Абе, българска работа. И прехвърлят всичко на българина, брат. Баси умреляците. Ам да чукаме на дърво, добре, че не е (поне засега изглежда така) нещо наистина брутално, че един милион трупа не ни мърдаше с тея уроди неземни. Няма да се учудя те и на това да се надяват - да се снишат и то разбираш ли всичко да отмине, а междувременно да откраднат едни много милиарди.

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 18 апр 2020 23:11

metodito написа:Не сам според мен, а и според други - без да имаме официални данни - тук са десетки хиляди. Няма как да ти го потвърдя.

По принцип можеш да си съставиш приблизителна картина сам за себе си по броя приети в болница. Има доста строга връзка между броя хоспитализирани и общия брой заразени. Този брой приети на болнично лечение обикновено е винаги много ясен и точен и по-важното няма как да се прикрие. Т.е. тук става въпрос за хора, които ще развият достатъчно тежки симптоми, така че ще се наложи да бъдат приети в болница. Според един математически модел за САЩ преди епидемията бяха приели условно, че 5% от всички заразени ще стигнат до болница и оттам бяха сметнали колко болнични легла ще са им нужни и над каква бройка заразени ще настане криза. Към момента ние имаме близо 250 човека приети в болница, ако се приложат тея 5% към тях това прави около 5000 действително заразени.
Но пък това беше отдавна, още преди да е стигнало в САЩ, тея 5% вече може да не са меродавни или да не са приложими към БГ. Мен ме мързи, но ако ти е любопитно и ти се занимава, може да намериш държава в челото на класациите по брой направени тестове, да видиш колко хора са приети за болнично лечение там, да сметнеш съотношението към бройката у нас и после това съотношение да го приложиш и към броя заразени. Най-добре е да сравняваш с държава с БЦЖ, тъй като доста специалисти се обединиха около тезата, че БЦЖ-то наистина ни помага по някаква причина. Според мен реалният брой заразени тук варира между 5 и 10 хил., но броят приети на болнично лечение е добър ориентир. Например няма как в момента да има 20-30 хил. заразени и само 250 от тях да са в болница. 250 като цяло означава сравнително малък действителен брой заразени.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 18 апр 2020 23:20

bubka написа:
metodito написа:Не сам според мен, а и според други - без да имаме официални данни - тук са десетки хиляди. Няма как да ти го потвърдя.

По принцип можеш да си съставиш приблизителна картина сам за себе си по броя приети в болница. Има доста строга връзка между броя хоспитализирани и общия брой заразени. Този брой приети на болнично лечение обикновено е винаги много ясен и точен и по-важното няма как да се прикрие. Т.е. тук става въпрос за хора, които ще развият достатъчно тежки симптоми, така че ще се наложи да бъдат приети в болница. Според един математически модел за САЩ преди епидемията бяха приели условно, че 5% от всички заразени ще стигнат до болница и оттам бяха сметнали колко болнични легла ще са им нужни и над каква бройка заразени ще настане криза. Към момента ние имаме близо 250 човека приети в болница, ако се приложат тея 5% към тях това прави около 5000 действително заразени.
Но пък това беше отдавна, още преди да е стигнало в САЩ, тея 5% вече може да не са меродавни или да не са приложими към БГ. Мен ме мързи, но ако ти е любопитно и ти се занимава, може да намериш държава в челото на класациите по брой направени тестове, да видиш колко хора са приети за болнично лечение там, да сметнеш съотношението към бройката у нас и после това съотношение да го приложиш и към броя заразени. Най-добре е да сравняваш с държава с БЦЖ, тъй като доста специалисти се обединиха около тезата, че БЦЖ-то наистина ни помага по някаква причина. Според мен реалният брой заразени тук варира между 5 и 10 хил., но броят приети на болнично лечение е добър ориентир. Например няма как в момента да има 20-30 хил. заразени и само 250 от тях да са в болница.

Над 80% го изкарват безсимптомно. И процента се покачва. Смятай ги както искаш.
"Ориентир" трудно може да се състави при положение, че са тествани толкова малко. При един милион тествани, може да се изкара. В Щатите почти един на трима американци от тестваните го има. Там преди три дена бяха тествани около 1%. Над три милиона.
Последна промяна от metodito на 18 апр 2020 23:28, променено общо 2 пъти.

Непринуден
Контакти:

Мнениеот Непринуден » 18 апр 2020 23:25

Eminem написа:
Пък един от прокажените, бил „избягал“ разбираш ли и си отишъл на село. Абе намерете го това шиб@но копеле и го убийте с камъни бе! Не може така ве дае...

Чак да го убият, не. Побой и 5-10 години затвор стигат.

Е то там е проблема. Същия като костовиста на форума. Така си решил,така направил. Не му дреме от локдауни и сега цяла една общност от 2000 души (селото му) страда. Аз ако бях там щях да го набия. От какъв зор заради някакъв си тъпунгер сега 2000 ще стоят под карантина, без работа, със затруднено положение? Отивам и си вземам от къщата му предмети в размер на заплатата ми и хич не ми пука. Той точно това направи, извади ми ги от джоба. Само че на цяло село. Сега да се оправя като длъжник на всички. Или другия вариант ако не ни пука и възприема тезата на костовиста за безграничната свобода е зараза. Откъде накъде? Аз не искам, а се оказа, че след завръщането му в селото заразен има 6-7 веднага установени други заразени от хората контактували с него.
"В началото на 1969 година Левски пък бе превзет от милиционерите и техния клуб Спартак"(Жаклин Михайлов)
50 години без софийския Левски (1914-1969), мир на праха му.

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 18 апр 2020 23:28

metodito написа:
bubka написа:

Но пък това беше отдавна, още преди да е стигнало в САЩ, тея 5% вече може да не са меродавни или да не са приложими към БГ. Мен ме мързи, но ако ти е любопитно и ти се занимава, може да намериш държава в челото на класациите по брой направени тестове, да видиш колко хора са приети за болнично лечение там, да сметнеш съотношението към бройката у нас и после това съотношение да го приложиш и към броя заразени. Най-добре е да сравняваш с държава с БЦЖ, тъй като доста специалисти се обединиха около тезата, че БЦЖ-то наистина ни помага по някаква причина. Според мен реалният брой заразени тук варира между 5 и 10 хил., но броят приети на болнично лечение е добър ориентир. Например няма как в момента да има 20-30 хил. заразени и само 250 от тях да са в болница.

Над 80% го карат безсимптомно. И процента се покачва. Смятай ги както искаш.

Да де, това не пречи около 5% да са тежките случаи. В онзи модел, за който ти писах по-горе се вземаха 5% от всички заразени - симптомно, без симптомно, изследвани, неизследвани. Вече ти сам си прецени дали за бройката, която ти се върти в главата от няколко десетки хиляди е реално само 250 човека да са в болница.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 18 апр 2020 23:37

bubka написа:
Да де, това не пречи около 5% да са тежките случаи. В онзи модел, за който ти писах по-горе се вземаха 5% от всички заразени - симптомно, без симптомно, изследвани, неизследвани. Вече ти сам си прецени дали за бройката, която ти се върти в главата от няколко десетки хиляди е реално само 250 човека да са в болница.

Човек, пак погледни цифрите и имай едно наум, че нямаш данни, за да си съставиш картинка на общото положение. Посочих ти по-назад - 48 милиона американци, преболедували грип миналия грипен сезон. Десетина процента е в рамките на нормалното. 0.5% смъртност също е в рамките на нормалното. Като кажеш 70 000 звучи зловещо, но е статистически нормално. Нали искаш цифри? В България, ако заболяват от грип десетина процента, това значи едно 600 000. 0.5% смърт звучи зловещо - 3000 човека - но статистически е нормално. Хем привеждаш цифри, хем... Придържай се или към едното или към другото. Да, това са 3000 трагедии, но реално е просто статистика, а не мармайкооо.
Последна промяна от metodito на 18 апр 2020 23:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 18 апр 2020 23:38

Методито,
не можеше отначало да се ползват и двата вида тестове. Защото не се знаеше откъде ще нахлуе вирусът. То не бяха ингилизи и евреи в Банско, докторици, тръгнали на симпозиуми, мутри-благотворители, пързаляли се на ски в Европа. За първите два случая да не говорим. После самолетни полети на талази у нас. Пасажерите ги приеха само по температура и декларация за адрес. Не им спретнаха бързи тестове, заради неточността им, за която би трябвало да се отделят допълнителни сили и средства, които нямаме. Точно те са по естествения отбор.
По армейски казано: всички в окопите, барем заблудим връхлитащия противник, защото нямаме оръжие/ресурси за тая война. Двамата генерали така решиха. Третият, който няма думата, още "хвърчи в облаците" - на това са го учили.
ПОЗИЦИЯТА НИ В ТАЗИ ВОЙНА Е ДОСУЩ СЪЩАТА КАТО ТАЗИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

Непринуден
Контакти:

Мнениеот Непринуден » 18 апр 2020 23:42

Thsmith написа:
[b]Коронавирус: Германия сбърка, а Швеция се оказа права?

Нека плюенето на паникьорите започне сега :lol:

Не, но обичам да се опирам на фактите. На мен лично не ми харесват шведсите. Уважавам ценностите им, политико-икономическата им система, но въпреки това цифрите им не са нито страхотни, нито успокояващи. Това виждам. Съжалявам.

От друга страна опита ми сочи, че немеца пипа твърдо и точно във всички сфери. Щом са обявили, че нещата са под контрол, въпреки големите числа все още, съм склонен да им вярвам. Те се уповават на това, че са докарали степента на зараза до 0.7, тоест един човек вече разпространява болестта на по-малко от един. В началото на март са били над трима. При това положение, след толкова усилия, толкова изследвани, толкова по болници и ако сметките са им верни логиката е наистина проста. Ще вървим надолу. На всеки един излекуван ще се появява 0.7 болни или това е приблизително съотношение трима към двама. Трима изчезват, идват двама, нови трима изчезват, нови двама идват и така неминуемо нещата ще вървят към все по-голям контрол и овладяване.

Другите неща от статията също не ме учудват. Правят се нагативни оценки на Германия олко бавно си възвръщала нормалността. Аз пък това го разбрах като положителна оценка, защото напълно съвпада с изказаната преди месец оценка на тяхното правителство, което тогава ме учуди как са го изчислили. Те самите тогава правеха калкулации от около средата на юли да заработи икономиката им. И ето, натам отиват нещата. Не са си правии сметка сега април или май всичко да е като преди, че да са учудени и излъгани в очаванията и съответно действията си. Всичко върви по план в техен стил. Немски, точно, дисциплинирано, прецизно.

За финял по-долу Бубка е написал неща които споделям. Има значение и културата на обществото. В Швеция препоръчителни мерки се спазват от обществото, тоест имаш над минимума неща, докато при нас задължителни неща не се спазват (например от теб) и тук си под минимума. Ако при тях по-леки прегради се спазват и отгоре по-мало успешния ход го умножи примерно с коефициент 1.2 успеваемост (20% отгоре по-добър резултат) заради поведението на населението. Тук уж по-железния ход, който може теоретично да доведе до по-добър резултат умножи с коефициент 0.8, по-малко от желания, заради поведението на разни обкности, особено две, които са и изключително големи, цигани и софиянци.
"В началото на 1969 година Левски пък бе превзет от милиционерите и техния клуб Спартак"(Жаклин Михайлов)
50 години без софийския Левски (1914-1969), мир на праха му.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 18 апр 2020 23:43

NOMER14 написа:ПОЗИЦИЯТА НИ В ТАЗИ ВОЙНА Е ДОСУЩ СЪЩАТА КАТО ТАЗИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

Дано и резултатът от избора ни не е същия. :lol:
Смятай щом американците направиха за по-малко от два месеца 3 000 000 теста, ние къде щяхме да сме.
П.С. Иначе за Радев съм съгласен. Не съм му бил фен, но малко от малко си мислех, че...

Върни се в “Свободна зона”