Вече 30 години Чернобил свети

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Re: Вече 30 години Чернобил свети

Мнениеот sin4ec » 26 апр 2016 20:18

Red_Neck написа:Мятам един поглед на ядрените физици/енергетици във форума с възхищение .... ;)

Очаквах повече от източното крило .... досега поне едни инструкции за експлоатация на Гайгер-Мюлеров брояч трябваше да има в архива на форума ;)
....... и данни за радиационния фон по местоживеене .... поне ;)

Аааа, не-само обективни данни и никакви политкоментари. :)
ГМБ носих цяло лято насам-натам тогава. Просто майка ми работеше в ядрена лаборатория. Както се досещаш, около и в тази лаборатория имаше доста сериозни уреди за контрол на радиоактивния фон. Да речем, че се е намирала някъде около София. Да предположим също, че хората в нея са носили марули, ягоди, мляко, гъби и квото се сетиш, за да им измерят някои параметри. Да предположим още, че дядо ми е бил военен. Да продължавам ли? :)
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Емигрант 45

Мнениеот Емигрант 45 » 26 апр 2016 20:18

CTAHKO написа:
Емигрант 45 написа:Да. всички български граждани бяха "информирани"?! Дъщеря ми беше на военно обучение по това време.Лагерът се намираше малко над "Шумака"-това е за софиянците.Всеки ден правиха учения по поляните и ги храниха с марули.Ама нашата съветската радиация не е радиация.Нямаш идея колко нейни съученички родиха деца с малформации.Виждал съм промити мозъци ,но тук някои надхвърляте възможната тъпотия! Тук имам приятел(украйнец),участвал в закриването на Чернобил.Молете се ,това да не се случва втори път.

Хех, на 30-40 км от София хвърляха бомбите с уран, но не те са причината за децата с малформации и повишаването на онкоболните, а аварията на 2 000км от България преди 30 години ;) Промити мозъци да искаш в тази държава 8-)

Радвам се,че най после си призна."Признат грях,половин грях"! :)

ММ1914
Контакти:

Мнениеот ММ1914 » 26 апр 2016 20:23

CTAHKO написа:
ММ1914 написа:
CTAHKO написа:
язе написа:Заглавието на темата е невярно и подвеждащо. Чернобил никога не е светил и сега е туристическа дестинация. Изкарахте го кат Хирошима тоя Чернобил. :lol: В България децата се раждат с 3 пишки, заради Чернобил. :lol:

И като каза Хирошима, някой да предупреди цивилното население там, че ще им пуснат от полезната американска радиация :?: Или и ония са пичове, за разлика от комунистическите изроди 8-)

Не, използването на бомбата в Хирошима е простотия и военно престъпление, но никой не рита срещу силните, както винаги е било.

Тогава как се осмелявате да ритате срещу матушка Россия 8-)

За едни матушка, за други мащеха. А днешният дебат, не е толкова за това какво е направила или не Русия за аварията. Говорим за българските управници, оставили народа си да рупа марулите. И последствията от това.
ivo55 написа:Публиката пълни отбора, когато има силен отбор на терена, който доставя удоволствие с играта си. Това е причината да не е пълен.

Интересно виждане за подкрепа към отбора!!!

ММ1914
Контакти:

Мнениеот ММ1914 » 26 апр 2016 20:28

sin4ec написа:
ММ1914 написа:Не така през просото де. Много грубо. Не са били информирани, а са взети мерки за това да бъдат предпазени. В доклада са упоменати и други неща, но споменаваш само това, което ти изнася. За това че ръководството на държавата е уведомено, но освен защита на армията, доколкото е възможно и защита на партийните функционери друго май не е предприето.

Аз коментирам техническата страна на въпроса и последствията, а не кой и какво е скрил. Няма нещо в доклада, което да не ми изнася-той е обективен и полезен за мен като инфо, а и за всеки, който се интересува от темата. Ако на някого нещо не изнася в този доклад, то е следното:
"Със съжаление трябва да отбележим, че Чернобилската авария силно подкопа доверието на хората към ядрената енергетика в световен мащаб, независимо че човечеството практикува дейности и технологии, които вземат много хиляди пъти повече жертви."

Синчец, не така. Да не си обиждаме интелекта.
Понеже тогава имахме 100 000 армия, с голяма доза вероятност може да се счита, че почти всички български граждани са били информирани за случката!
Това, не е техническата страна на въпроса.
Не говорим за подкопаване на доверието ва атомната енергия. Да тя е най-опасната, но и най-евтината и има ползи от нея. Същевременно се развиха и познанията на човечеството за друг вид енергии.
ivo55 написа:Публиката пълни отбора, когато има силен отбор на терена, който доставя удоволствие с играта си. Това е причината да не е пълен.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 26 апр 2016 20:30

ММ1914 написа:За едни матушка, за други мащеха. А днешният дебат, не е толкова за това какво е направила или не Русия за аварията. Говорим за българските управници, оставили народа си да рупа марулите. И последствията от това.

Много бързо ви стана неудобен дебатът, когато се опре до техническата страна. И къде в заглавието пише, че става дума за управници, оставили народа си на произвола? Аз друго заглавие виждам.
Управниците са си управници, тези на СССР и НРБ са се насрали в случая. Това няма нищо общо с темата. А единствените смислени неща в нея са четири: постът ми относно какво точно се е случило, картата на 14 с добавката , постът на ЗАЩО с поясненията и постът на ЗАЩО с линк към катедра Атомна физика.

ММ1914
Контакти:

Мнениеот ММ1914 » 26 апр 2016 20:35

sin4ec написа:
ММ1914 написа:За едни матушка, за други мащеха. А днешният дебат, не е толкова за това какво е направила или не Русия за аварията. Говорим за българските управници, оставили народа си да рупа марулите. И последствията от това.

Много бързо ви стана неудобен дебатът, когато се опре до техническата страна. И къде в заглавието пише, че става дума за управници, оставили народа си на произвола? Аз друго заглавие виждам.
Управниците са си управници, тези на СССР и НРБ са се насрали в случая. Това няма нищо общо с темата. А единствените смислени неща в нея са четири: постът ми относно какво точно се е случило, картата на 14 с добавката , постът на ЗАЩО с поясненията и постът на ЗАЩО с линк към катедра Атомна физика.

Аз не съм направил темата и не мога да променя заглавието. Пиша това което мисля, за мен всяка тема се пречупва през това какво дадено събитие е донесло на моята държава. Виж ми и предишните постове, никъде няма да намериш място където защитавам някоя държава или нападам друга. Постът с линка на Защо, обяснява много неща, но имам чувството че само тримата сме го прочели, другите си плюят. За това че НРБ се е насрала, е ясно, но в предишните ти постове самият ти пишеш нещо малко по-различно. Че били информирани.
Не търся противопоставяне с никой, но не се отмятайте от това което сте написали преди 15ина минути.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 26 апр 2016 20:37

ММ1914 написа:Синчец, не така. Да не си обиждаме интелекта.
Понеже тогава имахме 100 000 армия, с голяма доза вероятност може да се счита, че почти всички български граждани са били информирани за случката!
Това, не е техническата страна на въпроса.
Не говорим за подкопаване на доверието ва атомната енергия. Да тя е най-опасната, но и най-евтината и има ползи от нея. Същевременно се развиха и познанията на човечеството за друг вид енергии.

Аз цитирам доклада, нищо повече. И да, техническа страна на въпроса е, защото мерките, взети от военните, станаха достояние на всички! Друг въпрос е, че бай Тошо трябваше да излезе и да каже: така и така, а не 30 години по-късно да се дрънкат откровени глупости.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 26 апр 2016 20:41

Ами говори де 8-) Говори как сегашните управници са забранили вноса от радиоактивните райони заразени от Фукошима ;) Разбрахме, че ония са били изроди. Дай да ги видим сегашните какви са 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 26 апр 2016 20:44

ММ1914 написа:Постът с линка на Защо, обяснява много неща, но имам чувството че само тримата сме го прочели, другите си плюят. За това че НРБ се е насрала, е ясно, но в предишните ти постове самият ти пишеш нещо малко по-различно. Че били информирани.
Не търся противопоставяне с никой, но не се отмятайте от това което сте написали преди 15ина минути.

В другия пост съм отговорил, но да поясня: хората бяха информирани по комшийски и приятелско-служебен път, а не от ръководството на НРБ! Това е грешката, и добре, че случаят не е толкова фатален за България( не е и безобиден), защото тези путьовци и при страшен сценарий пак щяха да мълчат!
Аз никога от нищо не се отмятам, когато сбъркам-признавам!

ММ1914
Контакти:

Мнениеот ММ1914 » 26 апр 2016 20:47

CTAHKO написа:

Ами говори де 8-) Говори как сегашните управници са забранили вноса от радиоактивните райони заразени от Фукошима ;) Разбрахме, че ония са били изроди. Дай да ги видим сегашните какви са 8-)

Като не ти изнася темата пишеш си мнението в нея и правиш друга на тема която те интересува. Там със сигурност ще си изкажа мнението също. Мнението ми за сегашните не е по-добро отколкото за тогавашните.

Върни се в “Свободна зона”