Земетресение!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Земетресение!
София. Около 135 са регистрираните вторични трусове до момента след вчерашното силно земетресение в Егейско море. Около 20 от тях са били с магнитуд около 4 степен или малко над 4 степен, останалите са от 2,8 до над 3 степен. В България тези трусове не са усетени. Това съобщи за Агенция „Фокус” Ирена Александрова, оперативен дежурен в Националния институт по геофизика, геодезия и география. По думите й, земетресенията са затихващи, с по-ниски магнитуди. Вторичните трусове не са спирали, те са през 2 часа, през 10 минути. Постоянно стават вторични трусове и дълго време те ще продължават, тъй като енергията, освободена при основния шок, е огромно количество. Афтършоковата серия може да продължи до година и над година, но важното е, че трусовете са с намаляващи функции, т.е. с ниски магнитуди. „Възможно е да се случи и земетресение с по-висок магнитуд и да бъде усетено в югоизточните части на България, но не се очаква да бъде магнитуд от порядъка на основния трус вчера”, заяви още Ирена Александрова още от Института по геофизика, геодезия и география.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.

- Betchualeng Arnaikem
- Контакти:
sin4ec написа:Ако може да кажа нещо като човек, завършил МГУ. Прогнози за земетресения наистина са правени, и то успешно. В Китай има доказан случай, спасил хиляди хора. За жалост, скоро след това пак в Китай става катастрофален трус, който методите не успяват да предскажат... Към днешна дата няма, а и не се очертава да има начин за предсказване на земетресение. Твърде различни са факторите, условията, ситуациите и причините за тектонична активност във всеки регион, а и случайността играе своята роля. Но статистиката е определила за всеки регион честотата и силата на предполагаемите земетресения-изходът е в подходящо строителство и превантивни мерки, подготвеност на хората и службите. Земетресенията са част от природата и трябва да сме подготвени и да свикваме с тях. Паниката и страхът са по-страшни от самото земетресение. Днес вкъщи бяхме на 10-тата секунда под трегера-няма какво друго да се направи. Седиш и чакаш. Тръгне ли да пада-няма спасение, но под трегера шансът за оцеляване е най-голям. Да бягаш навън, да скачаш-това е глупост. Показал съм отдавна у нас кой къде трябва да застане в такъв случай. Днес указанията ми бяха изпълнени, което е важно. Това е, което можем ние да направим. Оттук нататък всичко е в Божиите ръце.
Завършвам с думите на един преподавател: земетресенията са два вида-добри и лоши. Добрите клатят и паникьосват, но не причиняват вреди. Пожелавам ви никога да не виждате лошите...
Мм ако е много мощно, толкова, че да бутне сградата покрива е добро място. Имам познати японци, които казаха, че точно това правят. Позамислих се, но реших, че те имат опит, ако не лично то държавата им си е такава.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein[/center]
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
- Red_Girl
- Контакти:
Относно прогнозирането може да споделя нещо, което бях чела в едно научно списание.Започнало е да се използва на места активността на положително заредени кислородни йони. Те произхождат от вътрешността на земята и когато се разпадат, се издигат до земната повърхност. При този процес те се свързвали с кислорода в скалите,като в резултат на това се освобождавало ифрачервена топлина. И една сателитна система за ранно известяване може да отчете тези инфрачервени лъчи и да сигнализира.. Не се спомена къде точно се използва, но пак е нещо.
шивача написа:Левски винаги е носел срам. Първо на родината, после и на феновете на отбора. Но всяко зло за добро, затова е създаден и ЦСКА
Офтопик:

- Betchualeng Arnaikem
- Контакти:
Red_Girl написа:Относно прогнозирането може да споделя нещо, което бях чела в едно научно списание.Започнало е да се използва на места активността на положително заредени кислородни йони. Те произхождат от вътрешността на земята и когато се разпадат, се издигат до земната повърхност. При този процес те се свързвали с кислорода в скалите,като в резултат на това се освобождавало ифрачервена топлина. И една сателитна система за ранно известяване може да отчете тези инфрачервени лъчи и да сигнализира.. Не се спомена къде точно се използва, но пак е нещо.
Хмм.. звучи интересно, макар че не знам би могло да е успешно. Въпросът е да няма друг процес, който да предизвиква същите "симптоми". Това би довело до доста фалшиви аларми и несигурност. Втората въпросителна е периода от време между издигането на йоните до повърхността, реакцията с кислорода и излъчването на топлина от една страна и самия трус от друга. Тоест.. колко време ще има след "алармата" за реакция.
Честно казано на тази схема не бях попадал, а звучи интересно.
П.П. Интересно, нещо в тази насока ли си учила или просто хоби?
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
- Red_Girl
- Контакти:
Betchualeng Arnaikem написа:Red_Girl написа:Относно прогнозирането може да споделя нещо, което бях чела в едно научно списание.Започнало е да се използва на места активността на положително заредени кислородни йони. Те произхождат от вътрешността на земята и когато се разпадат, се издигат до земната повърхност. При този процес те се свързвали с кислорода в скалите,като в резултат на това се освобождавало ифрачервена топлина. И една сателитна система за ранно известяване може да отчете тези инфрачервени лъчи и да сигнализира.. Не се спомена къде точно се използва, но пак е нещо.
Хмм.. звучи интересно, макар че не знам би могло да е успешно. Въпросът е да няма друг процес, който да предизвиква същите "симптоми". Това би довело до доста фалшиви аларми и несигурност. Втората въпросителна е периода от време между издигането на йоните до повърхността, реакцията с кислорода и излъчването на топлина от една страна и самия трус от друга. Тоест.. колко време ще има след "алармата" за реакция.
Честно казано на тази схема не бях попадал, а звучи интересно.
П.П. Интересно, нещо в тази насока ли си учила или просто хоби?
Не се споменаваше за това, но имаше и други варианти за известяване, като това,че скалните деформации водят до промени в активните граници на плочите на земното магнитно поле. Ако през скалните пори се просмуква вода, може да се измени нивото на подпочвените води. Отварящите се земни колони променят и електрическата проводимост на почвата. Скалните пукнатини изпускат радиоактивни газове на земната повърхност. Леките трусове завършват накрая със силно заключително земетресение и всичко това може да се бъде измерено в сеизмологични станции, но може да има и земетресение без нито един от тези признаци.
шивача написа:Левски винаги е носел срам. Първо на родината, после и на феновете на отбора. Но всяко зло за добро, затова е създаден и ЦСКА
Офтопик:

Това с йоните и магнетизма е така, точно това следят китайците в своя метод. Но когато дълбочината е голяма, не сработва. Дава и много лъжливи тревоги. Много неща има, които да се следят-в София например се следят дебита и състава на минералните извори. Рязка промяна би сигнализирала евентуално, това се отнася за най-опасния разлом, Нови хан-Костинброд, който минава през самата София. Както и за Витошкия, Кокаляне и Владайски. Наличието на извори в цяла София и около нея само по себе си е доказателство за сеизмично активна зона. Характерно за софийските земетресения е силен и страховит грохот, дължащ се на трошенето на седиментните пластове под града. Та смята се, че промяна в състава, температурата или дебита на минералните извори е сериозен признак за предстоящ трус.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]
- becks32milan
- Контакти:
Ако имате домашни любимци и са неспокойни, да знаете че най-вероятно ще има земетресение.
Аз по време на труса бях в София и на 2-рия етаж се усети интензивно. Усещането е че губиш равновесие, и ти се завива свят. Нищо не падна, по-скоро скърцането от вратите е по-стряскащо.
Аз по време на труса бях в София и на 2-рия етаж се усети интензивно. Усещането е че губиш равновесие, и ти се завива свят. Нищо не падна, по-скоро скърцането от вратите е по-стряскащо.

Синчец , б.х ма.а му!
София направо е "окупирана"! Опазил ни Господ!

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.

FLANKER написа:Синчец , б.х ма.а му!София направо е "окупирана"! Опазил ни Господ!
Е, такова място са избрали предците ни, няма как. По-добре е да знаеш къде е врагът, отколкото да те атакува от засада. В интерес на истината всяка година тези разломи дават доста на брой микротрусове, повечето се регистрират само от апаратурата. Наскоро имаше и няколко по-осезаеми. По-добре е да се освобождава енергията с малки суми, но редовно, отколкото наведнаж. Но в миналото е имало около 7 по Рихтер от софийските разломи, рано или късно ще има пак. Затова и земетръсната норма за строителство е 7. Все пак при 5.8 преди две години поражения на практика нямаше, което е оптимистично. Да, очаквания трус ще е 10 пъти по-силен от онзи, но пък тогава ще влязат в действие противоземетръсните шайби, колони и прочее съоръжения. Пораженията при предните софийски трусове са сериозни, но тогава не е имало противоземетръсно строителство, къщите са кирпичени и строени на око, минаретата да не говорим. Точно като в Стражица-там по-слаб трус от пернишкия даде сериозни разрушения, защото къщите са предимно тухла четворка и без колони. Ако всичко е строено по план и качествено, бая ще се стреснем и разлюлеем, но сградите ще издържат. Все пак, както казваш, дано Господ в следващите 100 години не ни отправя подобно предизвикателство!