АНКЕТА: Коя е любимата Ви Българска бира?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

АНКЕТА: Коя е любимата Ви Българска бира?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
rsk
Контакти:

Re: АНКЕТА: Коя е любимата Ви Българска бира?

Мнениеот rsk » 26 яну 2014 13:12

Поръчай си от нета, живеем в модерно общество 8-)
Нашият патрон е Васил Левски, вашият е Христо Кърпачев

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 26 яну 2014 13:18

pampi написа::idea: :!: :?:

"...Бирата като враг
Оказва се, че бирата погрешно се възприема от много хора като най-безобидното от всички питиета, а всъщност може да нанасе големи вреди на здравето. И това важи главно за мъжете.

Причината е, че съдържащият се в бирата фитоестроген, който се отделя от плодовете на хмела при варенето, потиска секрецията на мъжкия полов хормон тестостерон (явява се негов антагонист).

В резултат на това започва натрупване на женския полов хормон естроген, който нормално се съдържа в мъжкия организъм в малки количества, но не бива да преобладава.

В най-лошия случай това състояние може да доведе до импотентност при мъжа и феномена "феминизиране" – проява на женски вторични полови белези.

У представителите на силния пол намалява мускулната маса, окосмяването по тялото и лицето, увеличиват се гърдите и бедрата. Започва да се формира "фигура от женски тип".

Освен изброеното, редовната употреба на бира води до увеличаване на теглото, появата на "бирено коремче", дисфункция на жлъчката и жлъчните пътища.

Като изход от това положение експертите препоръчват намаляване на употребата на хмеловата напитка..."

Нека, живот без бира не е живот

Потребителски аватар
Blagoy
Контакти:

Мнениеот Blagoy » 26 яну 2014 13:20

От българските - Ариана (напоследък не я пия много, поразвалиха я), Шуменско Премиум, Пиринско. Старопрамен-а, който се произвежда в пивоварната на Каменица също не е лош. Стела Артоа - също.
Но като цяло българските бири отстъпват доста на чуждите, които съм пил. В Чехия пих Пилзнер Юркел, която е може би най-добрата бира, която съм пил. Сега я има в стъклени бутилки и кенчета в Кауфланд, но всукът й не е същия.
Имам чувството, че дори и в Италия (която не се слави с много силни пивоварни традиции) бирите са им по-добри. Там пих Морeти и Месина и ми харесаха.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
rsk
Контакти:

Мнениеот rsk » 26 яну 2014 13:34

Хубава е Естрелата, както и другата по-известна испанска бира - Сан Мигел. Бяха я пуснали в Кауфланд по едно време.
Като цяло българската бира за мен не е лоша. В Англия примерно това, което се предла по супермаркетите са уникални пикочи. Добре, че имаше Стела Артоа. В Сърбия пробвах всички местни бири и останах доста доволен. Имат една Jelen Strong, която е 7%.
За софийските фенове на бирата - препоръчвам ви "Бирен свят". Това е едно щандче до Карфур в The Mall, там има доста добър асортимент, но и цените са добри :lol: В самия Карфур също има доста интересни вносни бири, но преди имаха по-богат избор.

Потребителски аватар
counterstrike
Контакти:

Мнениеот counterstrike » 26 яну 2014 14:03

ШУМЕНСКО! Някой съмнява ли се!?!
Пивоварната в нашия град е създадена през 1882 година, това е 4 години след освобождението от турско робство. Няколко мои съграждани правят съдружие и канят чешкият майстор пивовар Франц Милде, който да организира производството. От 1882 до навлизането на големите концерни(след 1998-а), Шуменско-то е най-хубавата българска бира. Когато бях малък и се разхождахме в парк "Кьошковете" където се намира пивовара, навсякъде миришеше на една много специфична миризма. Беше нещо средно между карамел, лек мухъл, прясно изпечен хляб, много странна миризма. По-късно разбрах, че това е миризмата, която се отделя при ферментацията на ечемика. По селата около Шумен се отглеждаше хмел, знаете ли как изглежда инсталация за отглеждане на хмел? Изглежда като много висока лозова асма. Пивовара изкупуваше хмел и ечемик от ТКЗС-тата, и правеше истинска бира, както и навсякъде в България. Днес, откакто датчаните от Карлсберг купиха Шуменско пиво, карат "заготовка" от Дания, тук смесват, изваряват и бутилират. Инсталациите за хмел, вече са изоставени и разграбени. Наскоро ходих до Велинград и малко преди града, в полето вляво от пътя, видях такива инсталации, невероятно, оцелели, но все така пустеещи. Бирата, където и по света да е произведена днес, издържа по няколко месеца без да се развали, какви консерванти и слагат, можем само да гадаем.

И един стар виц: Пловдивският панаир, 1979 година. Първа награда- Загорка, 2-ра награда за Каменица и 3-та награда за Астика. Събрали се директорите на трите пивоварни да полеят наградите, извикали сервитьора и му казали "Хайде донеси три бири Шуменско, че ни писна цял ден да пием бира с вкус на пикня!"

П.П. Към автора на анкетата...Няма ПИВОВАРНА КАРСЛБЕРГ. Има пивоварна "Шуменско" и пивоварна "Пиринско", които са собственост на "Карлсберг България"АД
Всички пътища водят в Рим. Само един път води в Рая: Пътят на СВОБОДАТА!
Гео Милев, 1 май 1924 година, списание "Пламък".

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Мнениеот dreben23 » 26 яну 2014 14:55

Шуменското много ми горчи, отвратителна ми е. Всеки път се карам на бащата като ми домъкне тоя боклук. :) :mrgreen:
Харесва ми Каменица, Загорка и Ариана. Старопрамен също май съм опитвал и я биваше и нея. Га не е българска та какво. :mrgreen:
По принцип купуваме най-евтините боклуци, но някои от тях са си по-хубави от другите прехвалени боклуци. :)
Но предпочитаме вкъщи домашната ракийка, вместо бирата. Бащата го не интересуват марки и анкети-като му се пие купува да се напие, не да им прави реклама. :mrgreen: То така и оценката му е най-обективна. :lol: :lol:

Най-хубавата, която съм пил иначе е Ледениката, ама я няма вече никъде. :cry:

Хм, ся ровнах в нета и кво да видя-Гришата щял да пуска леденика, ура! :)
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

Потребителски аватар
sven_goran
Контакти:

Мнениеот sven_goran » 26 яну 2014 16:16

Зимата-Каменица
Лятото-Карлсберг

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 26 яну 2014 18:37

От българските марки: Шуменско Премиум, в някои ситуации Пиринско и Шуменско светло(които, мисля, че са една и съща бира).
От чуждите марки бутилирани в България: Stella Artois, Tuborg, Heineken

Чужди марки, произвеждани извън България не пия, защото не е ясно къде са произвеждани, с какво качество са и въобще, дали имат нещо общо с оригинала.

Ако някой пътува в Европа, от личен опит препоръчвам:
Чехия, Германия, Австрия, Италия, Испания, бивша Югославия, Унгария, Гърция и др.: която и да си изберете от светлите бири, най-вече наливната по кръчмите, ние сме свикнали на бира от тип "пилзен"(светлата и лека бира), на която са ни научили точно чехите. Това е основната консумирана бира във всички изброени страни.
Чехия: страхота бира- "на всеки километър". Няма нужда да назовавам марки, там всичко е на ниво.
Германия и Австрия имат разни живи, житни и прочие бири, които са "мътни". Не всеки ще ги хареса. Препоръчвам да опитвате бирата, която произвеждат на място големите бирарии. Имат си собствени инсталации, които дори са изложени пред клиентите. Тази бира обикновено я водят "жива бира", защото е току-що приготвена, без консерванти и т.н.
Италия: разпространена е продажбата в бутилки от по 660 мл(двойно на 330мл). Малко трудно се пие, защото се стопля, докато я изпиеш.
Англия, Шотландия и Ирландия- освен светлото, което е традиционно и у нас, имат и широко разпространено тъмно пиво и разни междинни по цвят(и тежест) бири. Няма лошо да опитате, купувайте на по-малки количества. За студено време тъмното е много подходящо, Гинес-класика в жанра.
Испания: Ештрела е най-разпространена. Типична светла бира.
Португалия: Сагреш и Супер Бок, и двете са типични светли бири, не мога да кажа, коя повече ми е харесала.
Дания: Карлсберг, навсякъде се продава. Друго не се признава.
Русия: Балтика- абсолютният номер 1 на руския пазар.

...стигаме до Белгия. За тук мога да напиша тема от около 3 страници с впечатления от бири, които съм пил в Белгия. Та има официално регистрирани над 2000 марки бира. Като изключим бирите от тип "пилзен", например Стела Артоа, другите, които си заслужава да опитате са плодовите бири от вида "krieg". Това е светла бира с аромат на плодове. Нищо общо нямат с бирата от типа "адлер". Другата бира, която ме впечатли е бирата от тип "trappist". Това тежка бира, с висок алкохолен градус. Пил съм Chimay и Westmalle. Последната беше с близо 10% алкохолно съдържание и много бързо удря.
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

Потребителски аватар
rsk
Контакти:

Мнениеот rsk » 26 яну 2014 19:45

Това за малките количества е важно. Аз като бях в Англия си накупувах кашони с Fosters, Carling, и Карлсберг, които за нищо не ставаха. Вече по заведенията си има по-прилични бири като Fullers ;)

Върни се в “Свободна зона”