Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

pisna_mi
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот pisna_mi » 09 мар 2016 00:07

Император Путин преведе заплатите и руските слуги се активизираха използвайки темата за освобождението.
.
Ето Ви и още малко "матриал" за размисъл и чешене на езици макар и не точно по темата.
.
.
В чл. 8, ал. 3 на Санстефанския договор пише, че руският окупационен корпус в Княжество България, ще бъде издържан за сметка на българите.
.
Същият текст го има и в чл. 22 на Берлинския договор.
.
...............Държавен вестник от януари 1884 г.............
..........................Указ № 1144...............................
.
„Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Императорски Войски, съгласно с определението на Берлинский договор” ..............10 618 250 рубли и 40 копейки (или 89 640 000 златни лева) или точно 32,5 тона злато.
..........................................................................................................................................
.
Между другото, отделно от тази сума, само заплатата която Княжество България плаща на руския императорски комисар в София княз Александър Дондуков е 600 000 златни лева.
.
Платили сме си за окупацията или освобождението - кой както иска да го разбира !
Нищо не сме им длъжни на руснаците. И е обидно за нас периодично да ни натякват че са ни освобождавали, случайно пропускайки че се противопоставиха на Съединението през 1885, че не признаха независимоста която обявихме през 1908, че 2 пъти ни нападнаха (1916 и 1944) като втория път ни окупираха.
.
В по-ново време самите руснаци са си го написали : На стр. 308 в том 1 на издадената през 1954 г. в Москва „История на България“ е отбелязано „....Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война....“.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: pisna_mi

Мнениеот Странджата » 09 мар 2016 00:11

Ами как няма да си платиш, като си бил роб :) Робството се е откупвало :)

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 09 мар 2016 00:16

Странджата написа:fcb_bg
Умен е бил, за разлика от много друго, които го четат. Спорът е за термина – не за израза, робство ...
Der Schmarotzer
Ами с речника на много други :) аз върху това искам да натъртя :). Че националното ни пробуждане е маркирано от противопоставянето не толкова срещу турци, колкото срещу гърци-фанариоти.
THE G.A.M.E
Е- е—е. ами нали ако не сме били роби, нямало е други да ни освобождават .Освен Спартак аз не съм чел за други роби, които да са въстанали ...А колко е удобно да говориш, че си бил безправен роб и затова други са ти донесли свободата ..
Der Schmarotzer
Ами и затова Паисиевска история не е начало на новата ни история, а на новата ни литература – защото е една хроника – популярен средновековен литературен жанр .

Бе, Странджа, на мен ми стига да дойдат 20 турчина на коне и да ми вземат детето от ръцете за да го правят слуга на слултана за да се почувствам като роб.
Ти може би ще ми намериш по-правилен термин.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: fcb_bg

Мнениеот Странджата » 09 мар 2016 00:21

Забравяш темата - имало ли е робство. Не става дума как можеш да се чувстваш. В примера ти даже няма да се чувстваш като роб, а много по-зле.
Защото един от най - честите аргументи е заглавието на романа на Вазов. Та затова е дума - така че или спорим за това, което е тема на спора, или просто се съгласяваме, че другото е друго и то не е предмет на спора.
Последна промяна от Странджата на 09 мар 2016 00:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 09 мар 2016 00:21

Барса, не е нужно да си роб, за да ти вземат детето. Шотландците даже англичанина е имал право да му опъне жената кога му е кеф, ама пак не се определя като роб. Сърбите и гърците и те така.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 09 мар 2016 00:24

Странджата написа:Забравяш темата - имало ли е робство. Не става дума как можеш да се чувстваш. В примера ти даже няма да се чувстваш като роб, а много по-зле.

Робство - свобода. Всяко действие, което ми погазва правата, ми отнема свободата. Което ме прави роб.

Вие ак оизмислите нови термини на простите неща, заповядайте да ми промените мирогледа.

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 09 мар 2016 00:27

fcb_bg написа:
Странджата написа:Забравяш темата - имало ли е робство. Не става дума как можеш да се чувстваш. В примера ти даже няма да се чувстваш като роб, а много по-зле.

Робство - свобода. Всяко действие, което ми погазва правата, ми отнема свободата. Което ме прави роб.

Вие ак оизмислите нови термини на простите неща, заповядайте да ми промените мирогледа.

Ако си принципен, тогава наричай и монголския период робство и руснаците роби.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 09 мар 2016 00:28

Е-е-е, и ти не би се съгласил светът да е толкова прост и разбираем - в една биномна категория ...
Да не говорим, че не би имал аргумент срещу твърдението на псевдо - мъжете, че са поробени от другите :)
Последна промяна от Странджата на 09 мар 2016 00:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 09 мар 2016 00:29

Защото един от най - честите аргументи е заглавието на романа на Вазов. Та затова е дума - така че или спорим за това, което е тема на спора, или просто се съгласяваме, че другото е друго и то не е предмет на спора.

Романа на Вазов не е писан на територията на Османската империя. Само този факт е показателен. Писна е на майната си на сигурно място. Аз питах за български класици от 16-и век, отговор още нямам. Тук се акцентира върху Възраждането , но никой не говори за това, което е било преди.

donald_cook

Мнениеот donald_cook » 09 мар 2016 00:30

Турско робство е имало и това го казват великите българи , които са живяли по времето на турското робство като Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов! :!:
Неслучайно Вазов е нашисал произведението "Под Игото", а Каралийчев "Три синджира роби"! :!:

Върни се в “Свободна зона”