Der Führer написа:DANS написа:Der Führer написа:ДАНС-е ... така няма да я докараме доникъде . Аз пиша нещо , ти ми казваш че съм лъжец и манипулатор ... Аз мога да потвърдя тезата си за Ванче Михайлов с изследване на историци .Така ... дай да си сверим източниците , че иначе става несериозно . Все пак се надявам да ползваш нещо различно от Уикипедия .
Едва ли има някой по-компетентен от мен в този форум по "темата" за Ванче Михайлов,
ето, заповядай!
Източниците са спомените на Иван Михайлов, както и:
тук има описани много източници:Този период е изключително добре документиран, тъй като хърватските и българските архивисти издадоха четири документални тома. (N. Kisic Kolanovic, Prijatelstvo po mjeri ratnog vremena 1941–1945, Zagreb, Hrvatski drzavni arhiv, 2003, s. 331; Poslanstvo NDH u Sofiji. Diplomatski izvjestaji 1941–1945. Priredila N. Kisic Kolanovic, Svezak 1-2, Zagreb, Hrvatski drzavni arhiv, 2003, s. 782-742; България и Независимата хърватска държава (1941–1944). Дипломатически документи. Съст. М. Тодоракова. С., 2004. Вж. и M. Ristovic, Ivan – Vanco Mihailov izmedu nezavisne drzave Hrvatske I Bulgarske (1941–1944), Istorija 20 veka, Br. 1–2, Beograd, 1986, s. 139–153.)
В началото на септември 1944 г. с благословията на Адолф Хитлер Третият райх възлага на Ив. Михайлов да застане начело на независима Македонска държава по подобие на Хърватската, но той след среща със съратниците си в Скопие отказва.
из книгата на Валтер Хаген „Тайният фронт”:„Когато Хитлер най-сетне се реши да вземе предвид учредяването на една македонска държава, именно през лятото 1944 год. беше вече твърде късно. Тогава Румъния беше се вече отметнала и цялото положение на Балкана се беше променило из основи. Ако и да беше, следователно, пропуснат истинският момент, немската тайна служба, по високо нареждане, трябваше да създаде връзка с Михайлов и да му предложи да иде в Македония, за да обяви там самостоятелността на страната. Михайлов действително се остави да бъде заведен с един немски самолет в неговата родина. Но когато той дойде там(Скопие) заяви на хората за връзка от немската тайна служба, съвсем откровено, че било твърде късно за тъкменото основаване на държавата и че той не могъл да поеме отговоността да тикне своя народ в една безсмислена авантюра, без всеки изглед за успех. Немската тайна служба не отмъсти на Михайлов за този отказ; напротив взеха се всички мерки при разгрома на Германия да се спаси живота на македонския водач, така че Михайлов днес е в положението от сигурно място да ръководи ВМРО с твърда ръка.”
Сега се надявам да си доволен!
Всъщност съм повече от доволен ... Смятах да не ползвам трудовете на Ванче Михайлов ( защото мнението му по редица въпроси е пристрастно ) , но ти благодаря за предоствения шанс . В труда си "Македония - Швейцария на Балканите" , само Михайлов те оборва ... защото целия труд е посветен на виждането му за независима държава Македония , не за Македония като част от България . Всъщност - след това не ми се налага да привеждам други доказателства .![]()
Но все пак ще го направя :
Щефан Трьобст, професор по история на Източна Европа в Лайпцигския университет, през 1976/77 г. специализант в Историческия факултет на СУ „Кл. Охридски”, автор на три книги за Македонския въпрос през ХХ. век - ”Македонският век”, 2007; „Мусолини, Македония и великите сили 1922-1934 г.”, 1987; „Българо-югославската контроверза за Македония 1967-1982”, 1983. В момента пише „паралелна” биография на Иван Михайлов и Димитър Влахов.
Та въпросния професор в една своя публикация пише :...Иван Михайлов (1896-1990), лидер на терористичната ...........
Не ми цитирай комунистически източногермански "експерт", който веднага засипва идеологическия противник на режима с клишета, като "терорист" и т. н.
Освен това псевдо-експерта е използвал сърбо-македонски "източници" от ТитоФашистка Югославия, като дори в заглавето на един от "трудовете" е допуснал лош превод на противоречивата сърбо-македонска дума "контраверзно"(на български противоречиво, тази дума не се използва в Македония преди 1945 г. но това е друг въпрос), подчертал съм го в червено!
Спора който възникна с теб, беше за периода 1941-1944 г., когато България е целокупна и няма нужда от "независима" Македония, това И. Михайлов много добре го е обяснил в спомените си, съветвам те да ги прочетеш!
Посоченото от теб "доказателство" "Македония - Швейцария на Балканите" е писана през 1947-1948, при съвсем друга геополитическа ситуация,
насилствена македонизация от БКП в Пиринска Македония и подготовка за предаването й под контрола на Тито,
гражданска война в Гърция и т. н.!
При тази ситуация, Иван Михайлов пише книгата и доказва, че единственият начин за слагане край на нещастията на Балканите е създаването на самостоятелна и независима македонска държава по подобие на Швейцария - отделните етноси (българи, гърци, албанци, власи и др.) да имат еднакви права(такива са и идеалите на Васил Левски). При реализирането на този проект, българщината в Македония щеше да се запази и до днес.
Ти се опита да изкараш Иван Михайлов, като човек лаком за власт, който едва ли не иска да се сомопровъзгласи за "цар" на Македония, това е кощунство! Радко е от малкото българи, който е жертвал и отдал целия си живот, включително и личния(с Менча са се разбрали да нямат деца, за да са изцяло отдадени на революционната си кауза), за българската кауза в Македония и БЪЛГАРЩИНАТА!

Der Führer написа: ......през април 1941 - след повторната окупация на Вардарска Македония от български войски.....
България никога не е "окупирала" Македония, защото не може да окупира себе си,
изложи се много с източниците си сЪРБИНО!