Земетресение!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
1982

Re: Земетресение!

Мнениеот 1982 » 25 май 2014 00:27

Ето ти за 1858-а:

Данните за земетресението са оскъдни и включват главно текстови описания на свидетели, най-изчерпателни от които са няколко дописки и писма на Сава Филаретов. Интензивността на основния трус се оценява на IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК), магнитудът - на 6.6, a дълбочината 9 km., като в ограничен район при Бояна интензивността вероятно е достигнала X степен по МШК

Всичко е по описания на свидетели, което, съгласи се, няма как да даде много точна оценка за истинската стойност. Може да варира доста сериозно.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
Red_Girl
Контакти:

Мнениеот Red_Girl » 25 май 2014 00:30

1982 написа:Ето ти за 1858-а:

Данните за земетресението са оскъдни и включват главно текстови описания на свидетели, най-изчерпателни от които са няколко дописки и писма на Сава Филаретов. Интензивността на основния трус се оценява на IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК), магнитудът - на 6.6, a дълбочината 9 km., като в ограничен район при Бояна интензивността вероятно е достигнала X степен по МШК

Всичко е по описания на свидетели, което, съгласи се, няма как да даде много точна оценка за истинската стойност. Може да варира доста сериозно.

Е точно за него има най-много данни. :lol: :lol: За другите съм по-склонна да приема.. Както и да е. Лягам вече.
шивача написа:Левски винаги е носел срам. Първо на родината, после и на феновете на отбора. Но всяко зло за добро, затова е създаден и ЦСКА ;)

Офтопик:
Image

Изображение

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 25 май 2014 00:35

Добре, нека да е така. Късно е и не ми се задълбава още повече.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 25 май 2014 01:37

Ако беше в бг град половината панелки щяха да рухнат
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

валкареджио
Контакти:

Мнениеот валкареджио » 25 май 2014 08:32

Син до гроб_ написа:Спокойно бре, това е синьото ехо от снощи! ;)

100 години и отново започва "синия" терор.
вчера беше 6,5 по рихтер
само ЛЕВСКИ

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 25 май 2014 10:51

stefani написа:Ако беше в бг град половината панелки щяха да рухнат

Ами преди две години не видях да е рухнало нещо :roll:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 25 май 2014 12:55

venger написа:На мен ми е странно защо в повечето статии вече пише, че земетресението е усетено по високите етажи. Според мен си е доста силно (може би като в Перник) и се е усетило навсякъде. Аз съм на втори етаж и доста разлюля, първо видях лампата, че се клати...

Усетено е и на земята, имам познат, който работи на сергия и си го е усетил. Други хора не съм питал де ама..
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 25 май 2014 12:58

PFK_Levski написа:Аз сигурно съм единствения човек, който не може да усети когато има земетресение ..... :) Сумати и земетресения е имало и хората покрай мен са ги усещали, само аз не мога .... какъв съм такъв незнам.

Ами.. може би късметлия? То ако е убийствен трус и да го усетиш няма да ти е от полза, а ако е като този или по-слаб - пестиш си нервите. Чиста работа :D
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 25 май 2014 13:03

Red_Girl написа:Все пак за една година се регистрират около 100000 земетресения, като естествено ние дори не знаем, че ги има, поне не всички.И е хубаво да има по-малки, отколкото да няма и да се получи едно по-голямо.

Мда, като цяло се получава освобождаването на дадено количество енергия. Сами да си мислят хората на колко пъти искат да се освободи тя - на 10 (познайте какви) или на .. примерно 3000, които само кучетата ги усещат.
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 25 май 2014 13:07

THE G.A.M.E написа:
Red_Girl написа:Глупости, няма такова нещо.

Принципно, може да се прогнозира къде е възможно да е следващото земетресение, но трябва да се направят сателитни снимки на региона.
Африканската плоча от няколко стотин години се движи на Север и "набира" евразийската, като основният натиск е в областа на средиземноморието.
Едни специализирани снимки биха показали, къде е слабото звено на "наща" плоча, щото със сигурност има такова
( вероятно няколко ) ... Заради последните земетресения.

Но вече, кога би могло да се случи, това е по-трудният въпрос.
Макар че, до-колкото съм запознат, японците вече могат да прогнозират земетресенията. :?

Успеха на японците в прогнозите е по-скоро.. добри намерения. Макар, че там когато и да предречеш трус едва ли ще объркаш прогнозата, единствения въпрос е колко силен ще бъде. Такава тектонична среда им се е паднала, карма.

Това, за което говориш на практика е хмм локализирането на потенциалните земетръсни зони. Само дето реално те не са малко, което значи, че това далеч не е задоволителен резутат.. макар да е единствения, който е по силите на науката в момента. Кога, колко силно ще разлюлее даден земетръсен район поне засега не може да се предвиди.
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Върни се в “Свободна зона”