GA_ veliki написа:Томи, доцента е свързал 2 духалки и 1 компютър.Доколкото разбрах тези уреди компенсират висшите хармоници.Те пък се генерират от полупроводникови уреди - TV, комп, модем, рутер, микровълнова и т.н.При модерните уреди със СЕ маркировка е направен опит да се компенсират.За изброените уреди ми се струва излишно да да се слага такъв уред.Още повече ,че производителя на уреда не знае конкретните уреди какви смущения създават, като мощност и честотен спектър..Предполагам, че продаваните са с пасивни филтри, които евентуално биха се вместили в цена от 60лв.За активни филтри- цена 60лв. ми се струва тънко.Да не говорим,че смущения генерират и всички съседи след трафопоста.Макар неправилно според мен, подбрани уредите, доцента е прав
Нищо не си разбрал. Висшите хармоници си ги има в мрежата по дефолт, но за целта трябва да си наясно какво ще да рече ред на Фурие и прочее подробности. Както и режим на ЗЦ на трансформатора и въобще работата на трансформатора. Висшите хармоници се генерират от нелинейните консуматори, а точно изброените от теб полупроводникови уреди нищо такова не генерират( всъщност генерират захранванията им в минимален обем). МВФ е малко изключение с магнетрона, който през ВСВ е бил ползван за ПВО радар, но това са подробности.
Остави и ти електрониката на мира, и се концентрирай над финала!