Betchualeng Arnaikem написа:Асад може да благодари колкото си иска, ама Сирия още е на дробенки и не е тръгнала да се оправя. Със собствени сили няма и да се оправи. Той само с кюрдите няма да може, камо ли с ИД, мераците на Турция и разните наемници, действащи заедно с опозицията му още преди да се появи ИДИЛ.
Американците са в добра позиция мотайки се там под благовиден предлог бързичко да създадат сериозни проблеми на поддръжниците на Асад и дори ще убедят поне половината свят, че такова нещо няма. Колкото до липсата на сухопътни войски.. защо са им? Плащат на наемници, помагат по въздух, чиста работа. Или ако не им се плаща няма да пречат много на джихадистите и няма да мърморят много по Турция ако пък тя вземе мерки.
Според мен чакат рано или късно Асад да падне заради хаоса в региона. Или да се съгласи да работи с тях за да оцелее. Щото подкрепата под формата на декларации от Москва изглежда не плаши фанатиците.
Кюрдите територия сигурно няма да вземат, ама това не значи, че ще се примирят лесно като ги резнат.
И между другото освен кюрдите за контрол над сирийски територии отваря уста и Турция. Асад ако помниш много внимаваше да не дразни турците, не може да се мери с тях.. а те са способни да действат на своя глава.
Не казвам, че ветото е нещо, с което САЩ поне официално не се съобразява. Но неофициално нищо не им пречи да го пренебрегват колкото си искат. А Асад може да благодари ако иска и на мен. Така де, и аз съм против джихадизма :D
Сирия няма да се оправи, докато ИД не бъде ликвидирана изцяло.
Абсолютно съм съгласен с първата част, но пропускаш факта, че Асад има подкрепата на сирийския народ, ако не беше така, отдавна да е паднал.
Освен това съвсем скоро Иран ще може да действа много по-сериозно там, защото сделката за ядрената програма е факт.
Турция ще има по-сериозни проблем с Кюрдите, отколкото с Асад, а и техните мерки са малко със свито сърце, защото биейки се с ИД помагат на Кюрдите, макар че бомабндират и техни позиции, че даже им се скараха от Германия.
Лично според мен Иран е държавата, която ще изиграе ключова роля в спора.
За американските войски, какво да ти кажа, щом толкова напъваха да влизат в Сирия, явно е имало защо, тия не правят нищо напразно.
Иначе въпроса е докога ще продължи пасивността на Русия, факт е, че ако Русия държи на Сирия, трябва да се намеси, освен ако и в момента не действа заедно с Иран.
Кери каза, че щял да говори с Русия тия дни, така че ще видим.
Нещата са много оплетени там...