Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

MORSKI
Контакти:

Re: Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Мнениеот MORSKI » 29 яну 2011 00:48

Viktor4o_Rs написа:И аз точно така си мисля, да ти кажа :) Въпреки че различните папи са били доста големи мръсници и манипулатори, но това е друга тема :)
Сетих се за друг отбор, кръстен на историческа личност - Касъм Паша :lol: :lol: :lol:

Македония Гьорче Петров :lol: 8-) Иначе по-добре, че не сме католици...

Потребителски аватар
storm
Контакти:

Мнениеот storm » 29 яну 2011 00:51

Madridist написа:
MORSKI написа:
Viktor4o_Rs написа:От друга страна, за християнството - дали нямаше да е по разумно да сме под егидата на Римо-Католическата църква, как мислите ?

Хубав въпрос. Понякога съм си мислил,че ако бяхме католици, никога нямаше да сме толкова века под турско робство-щеще да се организират на всеки десет години кръстоносни походи,докато ни освободят. 8-)

Аз пък си мисля, че като католици нямаше да изтраем дълго..Особено при разразилите се схизми между Рим и Константинопол , Византииците нямаше да се оставят на мира..
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
wicked1913
Контакти:

Мнениеот wicked1913 » 29 яну 2011 00:55

Кръстен съм на един от споменатите владетели, а именно на този,който покръства българите, няма как да не симпатизирам на него, но шапки долу пред всички достойни български владетели, всички от изброените са допринесли много за българската история!
Също така и специалността,която изучавам е "История" и това са неща,които доста ме влекат, и така като гледам в този форум има и доста просветени хора,с който може да си кажеш доста приказки на теми свързани с историята 8-)
фалшива коса - фалшив футбол!

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 29 яну 2011 01:01

Gil-galad написа:
Не....кръстноносната идея умира практически умира след 3-тия или 4-тия кръстоносен поход...тя просто няма как да се развие нататък....Иначе технически кръстносната идея умира след двата похода през 1443 и 1444 за превземане на Одрин, тогавашната турска столица, и прогонване на турците от Европа....а и плюс това никой е нямало да ни освободи просто ей така за едното освобождение....в крайна сметка западните държави винаги са искали Константинопол и просто са щели да минат през нас да си го вземат и ние да останем под тяхно владичество :)

Прав си за кръстоносните походи,но все пак помисли над факта,че единствената дръжава на Балканите,която така и не успява да попадне под османска власт е католическа(Хърватска). Вярно, били са в дълги периоди в границите на Австро-Унагрия след това, но все пак и двете изповядват една и съща религия и до голяма степен са един и същ етнос. Да не говорим,че всички католически държави са получили голям прогрес точно заради религията и помощта на Папството. Ние когато сме падали под турско робство, в Италия започва Ренесанс, малко по-късно хората рисуват картини, правят скулптори, един Леонардо да Винчи прави проекти за летящи машини,напоителни системи и т.н., в Австро-Унгария се създават опери, валсове и т.н., държави като Испания и Португалия започват да стават морски сили и да превземат нови континенти и да откриват нови земи, за двете най-големи сили (Англия и Франция) е излишно да споменавам и изброявам за Английския Парламент(създаден малко след управлението на Иван Асен Втори), реформите на Кралят Слънце, по-късно и гражданския кодекс на Наполеон и т.н. И всичките тези страни са католически(изкл. Англия). А тук в България, попадаме под робството на една чужда религия за цели пет века,която напрактика ни откъсва от Европейската Цивилизация. ;)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 29 яну 2011 01:03

wicked1913 написа:Кръстен съм на един от споменатите владетели, а именно на този,който покръства българите, няма как да не симпатизирам на него, но шапки долу пред всички достойни български владетели, всички от изброените са допринесли много за българската история!
Също така и специалността,която изучавам е "История" и това са неща,които доста ме влекат, и така като гледам в този форум има и доста просветени хора,с който може да си кажеш доста приказки на теми свързани с историята 8-)

И аз много уважавам хора, които познават историята - на собствената си държава и световната :) Винаги съм се дразнел на разни кифли или тъпаци, които им била тъпа историята и била безполезна според тях :evil: :evil: :evil: Нагледал съм се на много такива и много съм се ядосвал, защото който не познава историята, е осъден да повтаря грешките й ...
Последна промяна от Viktor4o_Rs на 29 яну 2011 01:04, променено общо 1 път.
Изображение

Потребителски аватар
Btovfan80

Мнениеот Btovfan80 » 29 яну 2011 01:03

Кубратовият завет - най-много ми харесва, за съжаление никой не го изпълнява. За владетел признавам Крум - строг, но справедлив!

[offtopic]Аз от колко време ви разправям, че Зиги има психични отклонения, но се радвам, че най-накрая и вие го разбрахте що за стока е![/offtopic]
Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство!

Nightfate написа:
"Късмета е част от футбола ! Късмет мъсмет,аванти,маванти,фантоми мантоми какво значение има?"

Потребителски аватар
0007
Контакти:

Мнениеот 0007 » 29 яну 2011 01:07

Може би най-трудно му е било на Петър 1,след като е поел толкова изтощена държава от Симеон ВЕЛИКИ и все пак се е задържал 40 години на трона...Най-дълго управляващият в нашата история.... Симеон-имал е много славни победи,но също и неутолима жажда към власт....И все пак българия е била на 3 морета...Аз лично съм най-впечатлен от Тервел-има ли смисъл да споменавам победата над арабите...Променил е съществено европейската история като цяло...
Изображение
Groucho написа:Славиша требе а позиционира един нападател у кабинката на крана, който изгражда сектор А. Поне половината центрирания на колегите си в атака ще може да засече.

Потребителски аватар
wicked1913
Контакти:

Мнениеот wicked1913 » 29 яну 2011 01:17

Също искам да добавя( с това по никакъв начин не искам да го изтъкна над останалите владетели, или да дам начало на спор, просто съм се захванал за неговото име,тъй като забелязвам,че всеки пише по нещо за всеки от владетелите ),че Борис-Михаил реално е управлявал до 889г., предполагам и всички сте запознати с това,което се е опитал да направи неговия наследник - Владимир Расате - да върне българите към езичничеството, и какво е бил принуден да направи Борис за да предотврати това. Та управлението на Борис,поне според мен, е просто на хартия до гореспоменатата година, той управлява България до смъртта си - 2 май 907г.(когато се и чества празника Св. Княз Борис, за жалост малко хора знаят за този ден,който отбелязва църквата...)
Като доказателста бих посочил на първо място,че Симеон до 907г. е следвал мирът,който е започнал по времето на баща му и покрай покръстването. Изведнъж след смъртта на Борис и изцепките във Византийския дворец започва да се наблюдава агресивната политика на Симеон Велики спрямо Византия.
До 907г. монетите на Симеон са били сечени по същия начин като на Борис - "Господи, помагай на своя раб Симеон, архонт на България" ( по памет се опитвам да цитирам, извинявам се ако има неточност в текста ). След смъртта на Борис - Симеон започва да се стреми към това да бъде василевс на българи и ромей, и единственото,което го е спирало е било липсата на флот от българска страна. А именно силен морски флот е бил нужен на България за да завладее всичките територий на Византия. На няколко пъти е търсил съюз с арабите,но не се получило. Знаете за номерата на Византия,колко велика но и коварна империя са били!
Симеон е успял и да влезе в Константинопол,913г. разгневен от отношението на кратко управлявалия император - Александър,син на Лъв V|, който бил известен с пиянските си изпълнения (става дума за Александър) и по много обиден начин изпраща българска делегация пратена от Симеон в Константинопол! Тогава Симеон е приет и зад стените на Константинопол, от неговия приятел - глава на православната църква - патриарх Николай Мистик,заради която постъпка той е заточен, но после пак е върнат на патриаршеския престол. Провела се е тайнствена церемония зад стените на Константинопол,която обаче е описана от виз. историци по доста по-скромен от реалния начин,за да могат да обезличат тази информация в бъдеще. Като цяло това е много спорен въпрос в науката, бил ли е коронясан Симеон, и каква титла е получил? Сигурно е,че от там получава титлата "Цар" - на българите, но дали е просто на българите, или на българи и ромей? Пак повтарям - спорен въпрос в науката!
фалшива коса - фалшив футбол!

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 29 яну 2011 01:24

wicked1913 Изображение поздравления, много интересни неща си написал. Особено това за надписът на монетата си признавам,че сега от теб го научавам. Относно титлата "цар" предполагам знаеш откъде идва- от "Caeser" - Цезар,а от въпросното име са изкарани и титлите "Кесар"(втората по сила след византийския император)и още една,която е повече позната на хората от спорта- "Кайзер". 8-)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
storm
Контакти:

Мнениеот storm » 29 яну 2011 01:26

Madridist написа:
Gil-galad написа:
Не....кръстноносната идея умира практически умира след 3-тия или 4-тия кръстоносен поход...тя просто няма как да се развие нататък....Иначе технически кръстносната идея умира след двата похода през 1443 и 1444 за превземане на Одрин, тогавашната турска столица, и прогонване на турците от Европа....а и плюс това никой е нямало да ни освободи просто ей така за едното освобождение....в крайна сметка западните държави винаги са искали Константинопол и просто са щели да минат през нас да си го вземат и ние да останем под тяхно владичество :)

Прав си за кръстоносните походи,но все пак помисли над факта,че единствената дръжава на Балканите,която така и не успява да попадне под османска власт е католическа(Хърватска). Вярно, били са в дълги периоди в границите на Австро-Унагрия след това, но все пак и двете изповядват една и съща религия и до голяма степен са един и същ етнос. Да не говорим,че всички католически държави са получили голям прогрес точно заради религията и помощта на Папството. Ние когато сме падали под турско робство, в Италия започва Ренесанс, малко по-късно хората рисуват картини, правят скулптори, един Леонардо да Винчи прави проекти за летящи машини,напоителни системи и т.н., в Австро-Унгария се създават опери, валсове и т.н., държави като Испания и Португалия започват да стават морски сили и да превземат нови континенти и да откриват нови земи, за двете най-големи сили (Англия и Франция) е излишно да споменавам и изброявам за Английския Парламент(създаден малко след управлението на Иван Асен Втори), реформите на Кралят Слънце, по-късно и гражданския кодекс на Наполеон и т.н. И всичките тези страни са католически(изкл. Англия). А тук в България, попадаме под робството на една чужда религия за цели пет века,която напрактика ни откъсва от Европейската Цивилизация. ;)

Турците през 16 век започват да отслабват... Чувал съм хора да казват ,че след морската битка при Лепанто (1571г.) срещу Австрия и последвалата загуба,че това е "Началото на Края" за турците..
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]

Върни се в “Свободна зона”