Учебник за 3-ти клас хвали Османската империя

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

THE G.A.M.E

Re: Учебник за 3-ти клас хвали Османската империя

Мнениеот THE G.A.M.E » 25 яну 2015 12:30

Betchualeng Arnaikem написа:И откъде накъде факта, че са се наричали комунисти ги прави такива?
По този начин.. слагаш на равна нога искрените комунисти, вярващи в тази утопия и разни самозабравили се диктатори или еднопартийни управления. Второ излиза, че тия хора с твърдението си променят сами дефиницията за Комунизъм.

Ами все трябва да ги наричаме някак.
То е ясно, че не е било чист комунизъм, но не е било и чист социализъм.
Според мен ситуацията по е биела на автократизъм, макар и това да не е точно, щото култът беше към цяла партия, не към личност.

Днешните историци твърдят, че е било държавен капитализъм, така че кашата е пълна. :lol:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 25 яну 2015 12:37

THE G.A.M.E написа:
Betchualeng Arnaikem написа:И откъде накъде факта, че са се наричали комунисти ги прави такива?
По този начин.. слагаш на равна нога искрените комунисти, вярващи в тази утопия и разни самозабравили се диктатори или еднопартийни управления. Второ излиза, че тия хора с твърдението си променят сами дефиницията за Комунизъм.

Ами все трябва да ги наричаме някак.
То е ясно, че не е било чист комунизъм, но не е било и чист социализъм.
Според мен ситуацията по е биела на автократизъм, макар и това да не е точно, щото култът беше към цяла партия, не към личност.

Днешните историци твърдят, че е било държавен капитализъм, така че кашата е пълна. :lol:

Аз ползвам изрази като: соц-а (икономически г/д има нещо вярно), пишман комунизъм и държавен капитализъм Като форма на управление често го наричам партокрация (такава дума даже не знам има ли, още като бях малък ми хрумна и ми стана навик).
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

dromihait
Контакти:

Мнениеот dromihait » 25 яну 2015 14:31

Наречете го съветска власт и ще си стиснем ръцете. :lol:
По този повод: интересно е едно сравнение между периодите, когато сме под османска и съветска власт. Оправдано е, понеже ги делят само 66 години; има хора, които са живели и в двата. В почти всички отношения - свобода на движение, на словото, на печата, на сдруженията, на вероизповеданието, на частната собственост и частната инициатива - съветският е далеч по-брутален. Въпреки това никой не го нарича робство. Защо ли?
Истината си проличава в сравненията.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 25 яну 2015 14:47

dromihait написа:Наречете го съветска власт и ще си стиснем ръцете. :lol:
По този повод: интересно е едно сравнение между периодите, когато сме под османска и съветска власт. Оправдано е, понеже ги делят само 66 години; има хора, които са живели и в двата. В почти всички отношения - свобода на движение, на словото, на печата, на сдруженията, на вероизповеданието, на частната собственост и частната инициатива - съветският е далеч по-брутален. Въпреки това никой не го нарича робство. Защо ли?
Истината си проличава в сравненията.

Пич,тук е нямало чужди войски по време на комунизма.Да не говорим за робство и робски пазари.Отделно тогава България дърпа в икономическо отношение.Изграждат се нови градове,заводи,абе сети се нещо икономическо и виж,че се е изградило през комунизма.По БНТ даваха филм за електрификацията на България.И там един от участниците обясняваше,как когато са прокарвали ток до затънтени села в Пирин са оставяли уличното осветление включено за да дразнят гърците.Там тъмно,тука светло. :) Докато през турско робство варварите са палели и унищожавали нашите храмове,книжнина и крепости.Продавали са българи в робство и 5 века са ни теглили все надолу.Докато в Америка се строят небостъргачи,в България къщата ти не може да е повече от височината на читак яхнал кон.Та не ставай смешен със сравнения между турското робство и комунизма.Разбира се,това със смяната на имената бе грозно,но никой не си е позволил да отнеме вярата на турците.И не ги е клал както те клаха нас и арменците.Отделно това деяние бе дадено на съд и виновните осъдени според закона.Това е ясен знак какво мисли българина за тази несправедливост.Да си видял турчин да е съден за клането в Батак?Или Турция да е признала арменският геноцид?А?

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 25 яну 2015 15:31

GOLEADOR написа:Да не говорим за робство и робски пазари.Отделно тогава България дърпа в икономическо отношение.Изграждат се нови градове,заводи,абе сети се нещо икономическо и виж,че се е изградило през комунизма.

Не е имало пазари, но е имало лагери.

То колко бяхме "дръпнали" се видя след 89-та г.
Какъв икономически ръстеж, какви 5 лева ?
Най-развитата страна в СИВ след СССР, беше ГДР, разликата между тях и по-големият им брат ФРГ, беше потресаваща.

Викаш, без комунизма нищо нямаше да се построи в България ? :roll:

Истината е, че комунизма забави развитието ни.
Преди да дойдат "комунистите" на власт, България реално е 7-ма икономика в Европа.
И се движим с темповете на най-развитите и богати страни.
Отново посочвам, като падна "завесата", как бяха страните от СИВ, и как тези от ЕС ?
Дарвин е в грешка !

Image Image

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 25 яну 2015 15:44

THE G.A.M.E написа:Не е имало пазари, но е имало лагери.

То колко бяхме "дръпнали" се видя след 89-та г.
Какъв икономически ръстеж, какви 5 лева ?
Най-развитата страна в СИВ след СССР, беше ГДР, разликата между тях и по-големият им брат ФРГ, беше потресаваща.

Викаш, без комунизма нищо нямаше да се построи в България ? :roll:

Истината е, че комунизма забави развитието ни.
Преди да дойдат "комунистите" на власт, България реално е 7-ма икономика в Европа.
И се движим с темповете на най-развитите и богати страни.
Отново посочвам, като падна "завесата", как бяха страните от СИВ, и как тези от ЕС ?

1.За седмата икономика в Европа ги разправяй за някой друг.Виж в кои отрасли дърпаме,от коя до коя година и най-важното - защо?Като си отговориш на този въпрос,ще ти стане ясно защо (цитирам) " 7-ма икономика в Европа" през 1940 обявява купонна система.
2.Факта,че сме произвеждали огромно количество продукция през комунизма няма как да оспориш.Сети се за каквато стока се сетиш от сорта на стомана,тютюн,торове,химически продукти,обувки,трикотаж,въглища,руда,ток,консерви,сирене,масло,домати,краставици,боб,ориз,слънчоглед,череши,ябълки,кораби,мотокари,телфери,военна продукция ,hdd,мляко,абе каквото и да е което да не е произвеждано повече през комунизма.
3.Сега има носталгия по комунизма,да си чул българин да има носталгия по турското робство?
4.Техническия напредък на запада е голям.За това и комунизма се разпадна.Но да сравняваш турското робство с времето на комунизма е нелепо!Както и да отричаш икономическия напредък на България в началото на комунизма.Индустриализацията на България я направиха те!

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 25 яну 2015 16:05

GOLEADOR написа:1.За седмата икономика в Европа ги разправяй за някой друг.Виж в кои отрасли дърпаме,от коя до коя година и най-важното - защо?Като си отговориш на този въпрос,ще ти стане ясно защо (цитирам) " 7-ма икономика в Европа" през 1940 обявява купонна система.
2.Факта,че сме произвеждали огромно количество продукция през комунизма няма как да оспориш.Сети се за каквато стока се сетиш от сорта на стомана,тютюн,торове,химически продукти,обувки,трикотаж,въглища,руда,ток,консерви,сирене,масло,домати,краставици,боб,ориз,слънчоглед,череши,ябълки,кораби,мотокари,телфери,военна продукция,hdd,мляко,абе каквото и да е което да не е произвеждано повече през комунизма.

Е, нормално е да има срив в предвоенно време.
А това, че ще има война, става ясно още към 37-ма - 38-ма г.
от тогава започва и срив в цяла Европа, освен в Германия, която се е въоражавала като луда, което е теглило икономиката и напред.

"Огромно количество"... "Огромно"-"огромно", колко да е ?
Баща ми беше началник и един от зам. шефовете на един от големите БГ заводи ( "Динамо" Сливен ) ... Не е била кой-знае колко продукцията ни.
Да не говорим, че в много сериозна степен е била и брак, но руснаците за изкупували всичко.
Именно на това, че СССР на практика си купуваше верноста на съюзниците си, се дължи измамният ръзтеж.

Нещо, дето се срина толкова сериозно до кота нула, само за 2-3 години, не ми го хвали.
То беше ясно, че цялата икономика в СИВ беше шменти-капели.
И тази илюзия логично се срина.

Както посочих, това ясно се видя след падането на Берлинската стена.
Дарвин е в грешка !

Image Image

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 25 яну 2015 16:07

@THE G.A.M.E
Комунизма е утопия и е нормално да се разпадне.Но да се сравнява комунизъм с турско робство е нелепо.Отделно темата е за учебниците и глупостите които се пише в тях.Дано новото правителство се вземе в ръце и децата в училищата да получат качествено образование.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 25 яну 2015 21:50

Betchualeng Arnaikem пак ви сложи на място, въобще срещу тезите му трудно може да се даде смислен отпор. Не бих искал да съм му противник( не, че няма да стана, ако трябва :) . Той има предимството да е по-спокоен и мек в изказванията си. Пак е проявил дипломатичност , но това си е негова работа.
Аз няма да отговарям, щото ми е скучно. Игнорират се национални герои, вековно народно творчество, исторически данни - те Васил Левски и Христо Ботев ако не ебават за нищо, някакъв си Синчец ли?
Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Мнението на този български великан, който освен с перото и таланта си, тръгна и с пушката и живота си да брани и освобождава чест и Родина. Срещу мнението на форумни драскачи и евроатлантически диванни герои, на които ще им трябва чичко Гугъл, за да разберат от кое стихотворение е куплетът.
Изборът е бърз, почтен и лесен...
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 25 яну 2015 22:47

Синчеч, кога ще ми отговориш на въпросите, които зададох ? Може и някой друг да ти помогне. Отговори ми на въпросите, пък нека после да решим, какво е робство и имали то почва у нас...

Върни се в “Свободна зона”