Официално: ще се изучава турски и цигански в училище

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Официално: ще се изучава турски и цигански в училище

Мнениеот Странджата » 02 юни 2013 20:43

Да попитам всички тука, които умират от страх заради инвазията - според тях, на турския език, какво направиха, за да бъде българският език език на престижна култура. Съдбата на един език зависи от неговата престижност и от престижността на културата, която изразява. Къде е тази престижност тук, където се шири грубиянството и неуважението към този, който мисли - повтарям - мисли, по друг начин.
Българският е останал 500 години заради попове и даскали, които вие днес ругаете под път и над път. А български училища - не само български език, от кога е имало в Османската империя. Ако османците бяха националисти като нашите новоилюпени еничари, колко време щеше да просъществуваме като етнос. Ако османлиите се бяха погрижили за българското толкова, колкото се погрижиха знайни и незнайни "българи" през последните 20-30 години, какво щеше да остане от българщината следе 500 години турско. И Паисий да се е гневил толкова на османлиите, колкото на онези, които се срамят от език и род? В Под игото колко страници са посветени на "турското" и колко на чорбаджи Йордановци и Стефчовци? Велики сме ние, когато се забъхтаме в косматите гърди с шарените прасци, ама колко от тези, които тука се запенват чак, биха отишли в кърджалийските и смолянските села учители, както ходеха преди не един и двама? И в този порядък - колко са ходили на училище с радостта, че изучават език, литература и култура на своя народ? Да не питам колко са го завършили ....
Защо делите помаците - кой ги нарича различно от българите. Или искате и те като македонците да им писне, че не са ни турци, ни българи. Ами ако определителят е вярата, как да наречем този народ от безверници, който живее у нас и как да казваме на тези неверници, които твърдят, че са християни само защото са невярващи? Ако пък определителят е българският език - както много тука биха казали, какви са тези, които са мохамедани, но говорят български език най-близък до старите български говори - с носовките, с меките съгласни в края и ощяе не едно и две? Те между другото се справят и тройна членна форма, а ние за едно "ът" опискахме вселената ...

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 02 юни 2013 20:44

Tommi написа:
dunavfc написа:Еми добре,аз съм дал пример със САЩ ти си дал пример с Япония,не виждам проблем ;)

Ами жалко... Аз го виждам и той е, че се правим на много демократични по американски образец и това ще е фатално в близко бъдеще.

Добре бе пич,какво искаш да кажеш ? Давай направо ? В Америка няма демокрация,това ли искаш да кажеш ? Наистина не мога да разбера за какво спорим...

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 02 юни 2013 20:44

Официално: Турски и цигански се изучава в училищата от 12 години! :mrgreen: Само че тука големите патриоти нямат две мозъчни клетки да го разберат.
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 02 юни 2013 20:45

kanari написа:
dunavfc написа:Абе пич те и сега циганите в Пловдив,могат да учат турски бе,ти не го ли разбра това нещо ? А дори и да се забрани с закон,всякакво изучаване на турски в училище,дори и като избираем предмет. Просто циганите ще си пращат децата в "частни" училища спонсорирани от Турция и Саудитска Арабия и проблема е решен.

Само че не го учат нали ? Спокойно , сега като отделят средства от бюджета ще го учат . И никой няма да пита защо от Турция и СА целенасочено спонсорират български циганета да учат турски език

Пич,наредбата е от 12 год. ? Ако досега не са го правили,каква е логиката,че в бъдеще ще го правят ?

kanari
Контакти:

Мнениеот kanari » 02 юни 2013 20:48

za nas e toj religiq написа:
kanari написа:
za nas e toj religiq написа:Аз не мога да схвана , как отявлени "демократи" са категорично ЗА комунистическа дискриминация :? Дунав , в другата тема не ме убеди , но тука си на правилната позиция ! Всеки да учи каквото си иска , НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за никой ! Странно ми е само как се учи цигански , след като няма писменост :?

Ти поне си от Пловдив . И теб ли не те притеснява , че циганите от Столипиново за няколко години официално ще се превърнат в турци , говорещи и турски език ? Няма да им е много трудно да го понаучат , защото от поколения растят двуезични . Защо според вас турците от години наливат пари в Родопите и в циганските гета? Защо ги учат , че са турци и ги водят по безплатни екскурзии до истамбул , да видят величието на Турция , зашо им строят джамии и им обещават какво ли не ? . Едва ли за да отмъкнат някой щангист или да има изтичане на умове в посока Турция . С огромно турско ФАЛШИВО малцинство в България ще им играем по свирката и ще ни превземат отвътре.

Съжалявам , но не съм на твоето мнение ! Циганина си е циганин , нито турски , нито български можеш да го накараш да научи , още по малко вероятно е да го направи по собствено желание :lol: Още повече че и за турците - циганите са си цигани ;) Нали искаме демокрация , това е пътя! Отделен е въпроса за интеграцията на тия малцинства , там вече имам по различно мнение !

подходящата награда , ромчетата стават трудолюбиви. Да , и за турците циганите са си цигани , само , че тук не става въпрос за , обикновения турчин , а за геополитика . Те и албанците не харесват косоварите , ама сърбите какво ги топли това ?

Потребителски аватар
Levskar_90

Мнениеот Levskar_90 » 02 юни 2013 20:49

Министър-премиерът на Австралия Джон Хауард:
На мюсюлманите, които искат да живеят според законите на ислямския шариат, в сряда беше казано да се махат от Австралия, след като правителството насочи вниманието си към радикалите в опит да предотврати потенциални терористични атаки. Освен това Хауард разгневи някои австралийски мюсюлмани, като каза, че подкрепя идеята шпионските агенции да следят джамиите в страната. Цитат: „ИМИГРАНТИТЕ, А НЕ АВСТРАЛИЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ АДАПТИРАТ. Или го приемате, или се махате. Уморих се тази страна да се притеснява дали не обиждаме някой отделен човек или неговата култура!
ЛЕВСКИ - ОТБОРА НА НАРОДА

Потребителски аватар
donDiego

Мнениеот donDiego » 02 юни 2013 20:52

http://www.youtube.com/watch?v=Zp6-9fCj1hs
С това мога да отговоря.И един риторичен въпрос: Какви искания се поставиха днес от ...РЗС и НФСБ :?:
пп.[offtopic]Надявам се НФСБ да не водят лична платена война срещу Волен,което обяснява присъствието им там донякъде.Ако е така, съм си дал гласът на вятъра[/offtopic]
Пак станахме за ташак на кучетата. Имаме пари, нямаме пари, ще продаваме, няма да продаваме..ЕЙ БОГУ, НАСР***Е СЕ ПРАВИ

Потребителски аватар
Модератор ЛокоПД
Контакти:

Мнениеот Модератор ЛокоПД » 02 юни 2013 20:52

dunavfc написа:
Пич,бъркаш официалният език с изучаването на други езици. Не ми се рови в нета,но съм гледал по български канали,как в Австралия има български деца,които изучават български език и никой не ги спира за това. Предполагам и гърците и италианците имат право на изучаване на своите езици.
И тук официалният език не е турски,ако не си разбрал...

:lol: Пич,може да ровиш където си искаш,но аз съм бил там и мога да ти кажа едно - в австралийско училище всички предмети се изучават на английски език.За да вземеш виза,или австралийско поданство минаваш през такава цедка,че може да ти се "увий свет".И така е правилно - щом ще живееш в една държава и ще ползваш някакви права и социални придобивки,трябва да се съобразяваш с правилата.Въпреки това,смея да твърдя,че Австралия е най-доброто място за живеене,с най-добрата социална система и т.н.Имам база за сравнение,защото съм бил и в Щатите и в Англия.
А като чух сълзотворното изказване на Лютви Местан в Българския парламент оня ден :"Какво лошо има в това,едно дете,в торбичката с учебниците редом с учебника по български език,да носи и учебник на майчин език..." бля,бля,бля,направо ми прилоша.Да си взимат торбичките и да ходят в някои други училища,направени примерно от ДПС за електората си,щом са толкова загрижени /имат средства в излишък/.Така е в нормалните държави.
Преди създаването на "социалните мрежи" и интернет http://farm8.staticflickr.com/7095/7315 ... a79f_b.jpg

didayyord
Контакти:

Мнениеот didayyord » 02 юни 2013 20:55

Странджата написа:Да попитам всички тука, които умират от страх заради инвазията - според тях, на турския език, какво направиха, за да бъде българският език език на престижна култура. Съдбата на един език зависи от неговата престижност и от престижността на културата, която изразява. Къде е тази престижност тук, където се шири грубиянството и неуважението към този, който мисли - повтарям - мисли, по друг начин.
Българският е останал 500 години заради попове и даскали, които вие днес ругаете под път и над път. А български училища - не само български език, от кога е имало в Османската империя. Ако османците бяха националисти като нашите новоилюпени еничари, колко време щеше да просъществуваме като етнос. Ако османлиите се бяха погрижили за българското толкова, колкото се погрижиха знайни и незнайни "българи" през последните 20-30 години, какво щеше да остане от българщината следе 500 години турско. И Паисий да се е гневил толкова на османлиите, колкото на онези, които се срамят от език и род? В Под игото колко страници са посветени на "турското" и колко на чорбаджи Йордановци и Стефчовци? Велики сме ние, когато се забъхтаме в косматите гърди с шарените прасци, ама колко от тези, които тука се запенват чак, биха отишли в кърджалийските и смолянските села учители, както ходеха преди не един и двама? И в този порядък - колко са ходили на училище с радостта, че изучават език, литература и култура на своя народ? Да не питам колко са го завършили ....
Защо делите помаците - кой ги нарича различно от българите. Или искате и те като македонците да им писне, че не са ни турци, ни българи. Ами ако определителят е вярата, как да наречем този народ от безверници, който живее у нас и как да казваме на тези неверници, които твърдят, че са християни само защото са невярващи? Ако пък определителят е българският език - както много тука биха казали, какви са тези, които са мохамедани, но говорят български език най-близък до старите български говори - с носовките, с меките съгласни в края и ощяе не едно и две? Те между другото се справят и тройна членна форма, а ние за едно "ът" опискахме вселената ...

Най-доброто мнение. На каратко - не прави на другите това, което не искаш да ти правят на тебе.

Потребителски аватар
klamer4o
Контакти:

Мнениеот klamer4o » 02 юни 2013 20:58

Наредбата за ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗИПове е от 12 години, не тази за ЗИПове по турски и цигански. Освен това не давайте пример с български училища в други страни, защото в България и без това има турски училища, където български не се говори! Изпуснали сме македонците по точно този начин, като комунистите са им втълпявали, че са македонци, за да покажем колко е разнородна страната ни и всички знаем до какво е довело това. Дано не се повтори грешката.. А цитата с Австралия е адски точен!

Върни се в “Свободна зона”