Мнениеот Tommi » 23 апр 2015 12:55
Player написа:Tommi написа: Не е баш така, но е сложно за обяснение. Само ще кажа, че фирмения мениджмънт, фирмените финанси, микроикономикса не са толкова прости неща, колкото изглеждат.

Същото се отнася за банковото дело и управлението на банка. Имал счетоводна печалба, значи трябва да вдига заплатите. По-различно е. Знам защо се остава с такова впечатление (заради много "бизнесмени" в кавички и заради не особено развита бизнес среда), но в някои сфери има и изключения.
Така и за минималната заплата. Фирмата отчела счетоводна печалба, значи може да си позволи по-високи заплати. Да, ама не е точно така.
А как е баш и кое му е сложното? Имаш печеливш бизнес, било дребен, среден или по-голям и вдигаш заплатата на служителите си, щом имаш печалба. Ако всеки го направи покупателната възможност се вдига и се задвижва веригата. Сега просто съществуваме, като държава, пазар и хора.
Счетоводната печалба не означава икономическа печалба, защото не отчита скритите (имплицитните, алтернативните) разходи. Много фирми (особено дребните фирми в условия на монополистична конкуренция) работят при нормална печалба (цената е равна на средните разходи) или дори без печалба от икономическа гледна точка, а не от счетоводна. Когато увеличат заплатите, те увеличават разходите за труд и оттам средните разходи. От което следва, че трябва да увеличат цените, за да запазят нивото на нормална печалба, а не да работят на икономическа загуба. Също така фирмата ще съкрати производството си.
Ясно ми е, че бай Иван със сергията за чушки и домати на женския пазар не работи по тази система, просто обяснявам как са нещата.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!