22 юни,1941, 04.00 ч - началото на план"Барбароса"!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Sofia 1929
Контакти:

Re: 22 юни,1941, 04.00 ч - началото на план"Барбароса"!

Мнениеот Sofia 1929 » 22 юни 2011 11:53

Хубава тема. Радостно е, че в нея има доста смислени и аргументирани постове, което говори добре за нивото на форума. За неутралитет в тази война за България е доста наивно да се говори, с оглед на фактите.
Като цяло съм против изтъкването на крайни мнения от типа на "какво би станало в случай, че еди какво си.." Факт е, че от гледна точка на военната история това е епохална среща на две велики армии, но превъзнасянето на действията(стратегии, маневри и т.н.) е анти хуманно, по мое виждане, така че патоса е излишен. Споменаването като факти е достатъчно.
Надявам се човечеството да си е направило изводите и никога да не се допуска това да бъде повторено. Предполагам всички са виждали една рисунка на Айнщайн, илюстроваща как би изглеждала една евентуална 4-та световна война... Лично за мен, всеки нормално разсъждаващ човек, трябва категорично да осъди нацизма и комунизма, като две античовешки идеоологии.
ИзображениеИзображение
Български Железничарски Спортен Клуб

СЪСИПАХТЕ ОТБОР СВЕТИЛО - ЗАСЛУЖАТЕ БЕСИЛО!

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 22 юни 2011 11:56

macko_razbivach написа:Нямали сме избор да не участваме, това ни е бил шансът да си върнем предишните ни територии. Щеше да е по-добре май да бяхме останали от страната на победените, като гледам как се оправят сега бившите победени страни...

Най-малкото териториите са били причината за нашето участие. ;) Тогава е действал принципът: Който не е с нас, е против нас. Цар Борис ІІІ и тогавашните ръководители на България са били изправени пред жестока дилема. Те са били атакувани по дипломатически път най-вече от англичани и германци, за да се присъединят към една от двете коалиции. В крайна сметка германците са надделели с по-големи и по-реални обещания за териториални придобивки. Освен Западните покрайнини и Македония да не забравяме и това, че под натиска на Хитлер през 1940 г. България си връща Южна Добруджа (а тогава Румъния е съюзник на Германия). От друга страна, България спасява своите евреи (поне в териториите на царството) и не изпраща нито един войник на Източния фронт. :)
По аналогична причина България участва в последната фаза на войната срещу Германия, като Българската армия е в състава на Трети украински фронт. Приносът на България в победата над нацизма до голяма степен спомага за облекчаването на нашето положение след края на войната, макар и да не сме признати за страна-победителка. Не губим територии. Наложени са ни репарации, които трябва да изплащаме на Гърция и Югославия, като по-късно Югославия се отказва от тях. :)
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 22 юни 2011 12:04, променено общо 1 път.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
gin
Контакти:

Мнениеот gin » 22 юни 2011 12:00

я попитайте 70-80 годишните как са се отнасяли немските войски разквартирувани в българия и как съветските.руснакът ще ти напълни къщата с въшки, ще ти изпие виното и ракията и ако си по-алтав ще изчука жена ти.покойният ми дядо е бил на 6-7 години когато са дошли немците в селото.веднъж играли с топка и тя паднала в нашия двор.дядката взел топката и се качил на едно дърво.войникът се молел да му я върне, но не се разбрали и тогава швабата донесъл още една топка оставил я под дървото и тръгнал да си ходи, а дядо ми скочил от дървото хвърлил му топката, която държал, взел новата и пак избягал.след 2-3 години комунягите влизали из къщите и си взимали каквото им харесва.някой каза, че и бенелюкса е бил окупиран, както и франция, но там хората не са били роби.до 9 сптември бг армия има само полицейски функции в сърбия и гърция.после даваме 30хил жертви и пак не сме признати за съвоюваша страна.никой няма да отрече, че където е стъпил съветски ботуш, трева не никне поне 50 годин.най са ми смешни словосъчетанията "отечествена война" и "съветската армия- освободителка." като ни освобождават защо на 5 септември ни обявяват война и държат тук окупационни сили?защо не водим сражения на наша територия, а гоним отстъпващи елитни немски дивизии, които и без това се махат? за чие отечество стигаме чак до унгария?
Един отбор е на света, завинаги в нашите сърца...
За нас е Той религия...

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 22 юни 2011 12:07

Viktor4o_Rs написа:
greenlandia написа:Скоро бях в Полша и знаете ли ,че там Германия е на почит въпреки че са сринали Полша на 70%,а ненавиждат руснаците, Защо ли? По възрастните Поляци знаят Руски ,но почити никой от тях не желая да говори, казват че не разбират. Варшава е била почити изравнена със земята. След войната са я изграждали по снимки, които в момента са поставени по централните улици.

И не само в Полша, в Балтика, Унгария, Чехия, Украйна в по-голямата си част, само тука има такова русофилство, а което е плашещо - и съветофилство ...

хахах, не говорели руски... правели се на неразбиращи... Преди 3 седмици си лафих с доста народ в Полша на руски език и не усетих неприязън. Това, че някои смятат така си е тяхно право.
Четох доста мнения дотук и стигнах до извода, че много народ е компетентен за ВСВ, само защото има по-прясна информация. Понеже Хистъри и другите от родата, няма как да пускат филми за Османското иго, там( в подобни теми) компетенцията не е толкова голяма. А би трябвало точно тук, познанието да е най-силно.
Виждам и нотки на неприязън към руския народ, защото "комунистите ни поробиха" и "при Хитлер щяхме да сме по-добре". Руските туристи, дето си оставят тук парите през лятото са добре дошли обаче. Доообре!
И в този дух ми е доста странно, защо се допуска изразяването на неприязън към Русия, пък такова отношение към народ, 500 лета газил славянството се наказва доста строго?!
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
gin
Контакти:

Мнениеот gin » 22 юни 2011 12:20

Captain Stottlemeyer написа:
macko_razbivach написа:Нямали сме избор да не участваме, това ни е бил шансът да си върнем предишните ни територии. Щеше да е по-добре май да бяхме останали от страната на победените, като гледам как се оправят сега бившите победени страни...

Най-малкото териториите са били причината за нашето участие. ;) Тогава е действал принципът: Който не е с нас, е против нас. Цар Борис ІІІ и тогавашните ръководители на България са били изправени пред жестока дилема. Те са били атакувани по дипломатически път най-вече от англичани и германци, за да се присъединят към една от двете коалиции. В крайна сметка германците са надделели с по-големи и по-реални обещания за териториални придобивки. Освен Западните покрайнини и Македония да не забравяме и това, че под натиска на Хитлер през 1940 г. България си връща Южна Добруджа (а тогава Румъния е съюзник на Германия). От друга страна, България спасява своите евреи (поне в териториите на царството) и не изпраща нито един войник на Източния фронт. :)

+1. освен това икономиката ни е била изключително много обвързана с германия както и нашето въоражение.а това е бил другият избор-заемаме страна на запада, но като съпротива, защото вермахта е бил на дунава и хитлер е казал на царя влизам в българия.ти решаваш дали като съюзник или като окупатор.а тогава от карпатите до атлантика се вее свастиката.какво е могъл да реши борис според вас? обаче никой не обръща внимание, че ние сме от една и съща странас германия в годините между двете световни войни- реваншистки настроени и насочили външната си политика към ликвидиране на клаузите на версайския и ньойския договори. също така българия никога не е била център на западните демокрации в политиката им на балканите и решаването на териториалните ни претенции е било химера.и накрая ако бяхме воювали срещу германия след войната щеше да има лунни пейзажи, 3 години немска окупация и в добавка пак чочко сталин щеше да ни налети. в ялта и техеран това се доказва.излиза, че каквото и да са избирали тогава, от дистанцията на времето, все е било грешка.при свободна англия ссср е нямало как да изгуби войната, само е било въпрос на време и още милиони човешки жертви.
Един отбор е на света, завинаги в нашите сърца...
За нас е Той религия...

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 22 юни 2011 12:44

Цар Борис Трети според мен е водил повече от далновидна политика - стояли сме далеч от войната, войници на Източния фронт не сме пращали, спасили сме си евреите, върнали сме си Южна Добруджа :) И естествено, че е правилно да пуснем германците да преминат през България, иначе ни е очаквала съдбата на Югославия и Гърция, смазани от Вермахта за няколко дни. Факт е, че сме били зависими от германската икономика и сме правили търговия с редица германски фирми, както в "Тютюн" на Димитър Димов добре е описано ( макар и с обичайните социалистически нотки).
В крайна сметка Германия загуби войната, но днес така или иначе си е пак сред една от най-развитите държави, за разлика от Русия. 30 милиона съветски живота и нагоре - това ако не е пирова победа, не знам какво е ...
Изображение

BEROE 88

Мнениеот BEROE 88 » 22 юни 2011 12:49

На всички подкрепящи съветската пияна сган искам да им кажа,че са антибългари. Най-глупавото мислене е,че
щом не обичаш Русия,СССР,комунизма и т.н значи си фашист или нацист,а това просто те прави патриот.Писна ми от слагачи в тая страна.Вървете да говорите за съветски армии и тем подобни глупости на над 200 хиляди убити по лагери за 45 години и сумати с разбити съдби.Няма добра диктатура-няма значение дали е комунизъм или нацизъм.Обаче не може да заклеймяваш едното а на другото да казваш освобождение.Жертвите на комунизма са над 150 милиона и зверствата му са десетократно по големи от нацизма и фашизма,обаче историята се пише от победителите.Имам чувството,че повечето хора си формират мнение за събитията от някакви малоумни учебници по история и пропагандни комунистически книги пълни с митове и откровени лъжи.Имат милост към някакви съветски пияни въшливци дето умрели уж за свободата на Европа,а не ви пука за безброй изтрепани българи по концлагери и затвори заради същите 'освободители'.Нямало е правилен избор във тая война на античовешки идеологии.Най ме е яд когато някой каже че Съветите спасили света от Хитлер.Спасиха го,ама света не можа да се спаси от комунизма който изби милиони хора и конктретно за нас унищожи проспериращото Царство България и го замени с 45 годишен терор и зомбиране с античовешкия комунизъм погубил българското национално самосъзнание и цвета на нацията.Заради това сега сме някаква инертна маса,която вярва все още на митове и легенди,а не на истинската история.Това ми е мнението.Твърдо съм против възхваляване на съветската въшлива орда,както и на Хитлер.Аз съм българин и гледам България.А фактите са,че след идването на комунистите силната и просперираща България беше унищожена и затова сега сме на тоя хал.Разберете веднъж за винаги,че историята се пише от победителите и отворете съзнанието си стига с това зомбиране.Все пак вече е 2011 година и такива елементарни мисли ,че ни били спасили някакви пияници са просто неадекватни.
Последна промяна от BEROE 88 на 22 юни 2011 13:58, променено общо 1 път.
1986,2010,2013

Потребителски аватар
niki87
Контакти:

Мнениеот niki87 » 22 юни 2011 12:52

Viktor4o_Rs написа:Цар Борис Трети според мен е водил повече от далновидна политика - стояли сме далеч от войната, войници на Източния фронт не сме пращали, спасили сме си евреите, върнали сме си Южна Добруджа :) И естествено, че е правилно да пуснем германците да преминат през България, иначе ни е очаквала съдбата на Югославия и Гърция, смазани от Вермахта за няколко дни. Факт е, че сме били зависими от германската икономика и сме правили търговия с редица германски фирми, както в "Тютюн" на Димитър Димов добре е описано ( макар и с обичайните социалистически нотки).
В крайна сметка Германия загуби войната, но днес така или иначе си е пак сред една от най-развитите държави, за разлика от Русия. 30 милиона съветски живота и нагоре - това ако не е пирова победа, не знам какво е ...

Германия днес е номер 1 в Европа и носи на гърба си икономиката на целия континет.И това само 66г. след като за втори път губи Световна война.Война,която няма как да спечели срещу САЩ и СССР едновременно.Просто в случая количеството побеждава качеството.
http://vbox7.com/play:387b6f9e Изображение

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 22 юни 2011 12:58

BEROE 88 написа:На всички подкрепящи съветската пияна сган искам да им кажа,че са антибългари. Най-глупавото мислене е,че
щом не обичаш Русия,СССР,комунизма и т.н значи си фашист или нацист,а това просто те прави патриот.Писна ми от слагачи в тая страна.Вървете да говорите за съветски армии и тем подобни глупости на над 200 хиляди убити по лагери за 45 години и сумати с разбити съдби.Няма добра диктатура-няма значение дали е комунизъм или нацизъм.Обаче не може да заклеймяваш едното а на другото да казваш освобождение.Жертвите на комунизма са над 150 милиона и зверствата му са десетократно по големи от нацизма и фашизма,обаче историята се пише от победителите.Имам чувството,че повечето хора си формират мнение за събитията от някакви малоумни учебници по история и пропагандни комунистически книги пълни с митове и откровени лъжи.Имат милост към някакви съветски пияни въшливци дето умрели уж за свободата на Европа,а не ви пука за безброй изтрепани българи по концлагери и затвори заради същите 'освободители'.Нямало е правилен избор във тая война на античовешки идеологии.Най ме е яд когато някой каже че Съветите спасили света от Хитлер.Спасиха го,ама света не можа да се спаси от комунизма който изби милиони хора и конктретно за нас унищожи проспериращото Царство България и го замени с 45 годишен терор и зомбиране с античовешкия комунизъм погубил българското национално самосъзнание и цвета на нацията.Заради това сега сме някаква инертна маса която вярва все още на митове и легенди,а не на истинската история.Това ми е мнението.Твърдо съм против възхваляване на съветската въшлива орда,както и на Хитлер.Аз съм българин и гледам България.А фактите са,че след идването на комунистите силната и просперираща България беше унищожена и затова сега сме на тоя хал.Разберете веднъж за винаги,че историята се пише от победителите и отворете съзнанието си стига с това зомбиране.Все пак вече е 2011 година и такива елементарни мисли ,че ни били спасили някакви пияници са просто неадекватни.

Евала :) Как само си личат хората, които четат от различни източници и са незомбирани от комунистическата пропаганда ;)
Изображение

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 22 юни 2011 13:00

Viktor4o_Rs написа:Цар Борис Трети според мен е водил повече от далновидна политика - стояли сме далеч от войната, войници на Източния фронт не сме пращали, спасили сме си евреите, върнали сме си Южна Добруджа :) И естествено, че е правилно да пуснем германците да преминат през България, иначе ни е очаквала съдбата на Югославия и Гърция, смазани от Вермахта за няколко дни. Факт е, че сме били зависими от германската икономика и сме правили търговия с редица германски фирми, както в "Тютюн" на Димитър Димов добре е описано ( макар и с обичайните социалистически нотки).

Колко жертви трябваше да даде държава, изправила се неподготвена за война срещу противник с подготовка кажи-речи 2 десителетия? Защо никой не упреква европейските сили за затварянето на очите за подготвяща се за война Германия?! След ПСВ бройката на армията и военна й техника е била силно ограничена. Само дето изведнъж, Хитлер се оказа с професионално подготвена армия, сухопътно въоръжение, авиация и ВМС с каквито всъщност не е трябвало да разполага. И всичко това добре подплатено с налудничави идеи. Тази заблуда, че Германия няма да посмее да запали нов конфликт е излязла доста скъпо за обикновените хора.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Върни се в “Свободна зона”