Не Москва, а Търново е наричано „Третият Рим“

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Re: Не Москва, а Търново е наричано „Третият Рим“

Мнениеот Player » 10 мар 2016 21:07

sin4ec написа:
Player написа:
Нещо сравняваш един народ срещу няколко, над 15- 20 ако не бъркам, което не е никак честно. Освен ако не мислиш че Руската Федерация е само Русия. И не знам някъде да се броят само руснаците с колко са се увеличили, освен ако не броиш едни други народи за руснаци. Но понеже искаш сравнение и мерене, ще ти дам едно добро такова. Един малък Бангладеш ражда 20 пъти повече отколкото Руската Федерация и не му трябват долари, повтарям долари, както на Русия за това или жилища. Ако се възхищаваш на това как няколко народа едвам докарват прираст от 250 човека на ден, благодарение на положителната миграция, защото положителния баланс при ражданията едвам минават 50 и то за територия която е 1/8 от света. Не звучи никак впечатлящо, ама въобще. И добре че са ресурсите за да плащат и да идват чалми и цигани за да имат приръст. Но мисля, че и нашите цигани може да наминат там, след като явно ти пречат и да получат долари и жилище и да ни отърват от присъствието си. Последно няма да е зле нали?

Аз нищо не сравнявам, а давам факти как хората се борят с демографската криза... И това е извадка от мой разговор с Дипломата, не е изложение. Ако ти харесва Бангладеш-отивай там, няма лошо. Жилище и пари си имам, а и съм дал принос в борбата с демографската криза в България, за разлика от тебе.

Какво си направил или какво имаш, си е твоя работа и не те пита никой, въпреки че постоянно го изтъкваш. Мен също не ме вълнува. Всеки може да каже всичко за себе си и почти винаги на думи всички са по-по-най. Радвам се за всички, щом са толкова доволни от живота си в България, съвсем сериозно. Аз няма да заминавам форума с лични неща. Мисли си каквото искаш, а дали познаваш няма да разбереш. Иначе не приличаше на изложение, поне на мен. Пак хвалебствие към Русия и оплюване на родното. Но за безродниците това е нормално, колкото и да се прикрива, не може да се скрие напълно. И не видях и един факт за увеличаване на русначетата. Може и да има на едни други, които по паспорт ще имат на РФ, но са толкова русначета, колкото и Мохамедчетата в Англия са чисти англичани.

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 10 мар 2016 21:13

pampi написа:
petko.h.markov написа:Защо ли не съм изненадан.Когато преди години се реши да се отбележи 1300г от създаването на България,в СССР се сетиха за 1500г от създаването на Киев.
Сигурно Велико Търново е бил голям и красив град за времето си.Защо да не си го кажем.
Някои хора тук направо да си пишат на руски и взимат руско гражданство.За българите говоря.

Последно, Киев украински ли е или руски? :lol:

Викингски бе!Как може да не знаеш такива елементарни исторически "факти"? :lol:

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 21:14

River Plate написа:
sin4ec написа:
diplomat написа:Москва и Русия могат само да си мечтаят за богатата българска история, та заради това гледат все да ни я крадат за своя полза, да изопачават историческите факти, за да могат да ни мачкат психически и физически. Когато българския народ е имал държава, руските азиатски цигани са живеели по пещерите. Да си гледат там танковете и самолетите, а историята да я оставят на мира - друго не им остава.

Русия никога не е криела, че дължи много в исторически план на България. Неслучайно един от най-почитаните им светци е българин, старопланински монах. Доколкото виждам дори в извадката от пасквила, руският министър коментира не българската, а руската история, или и това е забранено? Дали са азиатски цигани и са живели по пещерите е доста спорен въпрос, доколкото на земите им има открити жилища от слонова кост, покривани с кожи, на възраст 10-12 000 години. Като стана дума за цигани-не в Русия циганите са тръгнали да стават мнозинство. Щото там, в бедната азиатска държава, за второ дете дават 10 000 долара, а за трето-жилище. Просто ако не го знаеш-да ти кажа, затова и няколко години подред прирастът им е положителен и се раждат много русначета. А в богата България мангалите източват здравни и социални каси и се плодят като бълхи, затова пък българите не раждат деца. Не разбрах какво точно ти открадна Русия от историята и кога те смачка физически и психически-или те са виновни и за циганските нападения над старците в България?

Пълна лъжа. Русия винаги е омаловажавала и крила българското влияние в създаването на руската култура и нация като чяло. Двата големи просветителски периода от българска страна (през Първото и Второто Българско Царство), в руските учебници се изучават като Първо и Второ южнославянски влияния и в нито един ред не се споменава, че всъщност сата въпрос за български духовни и книжовни просветители. Кирил и Методий били славянски братя (даже успяха да набутат тази малоумщина и в българските учебници по време на соца), написали били славянска азбука, нищо че думата славяни се появява през 16ти век.

Вземи та прочети нещо от руски автори например Дмитрий Лихачов, може и Оболенски, че го има и на български, преди да шляпаш глупости наляво и на дясно.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
teerr
Контакти:

Мнениеот teerr » 10 мар 2016 21:18

teerr написа:Спрете се бе.Гледахте ли по бтв заклеймяването, направо разкъсването на Динко/момчето от Грудово/ , който беше арестувал "бежанци, близо до границата. Атакуваха го Алгафари и адвокат. Вместо да му благодарим, го съдим. изглежда някой се притеснява ,че може и други българи да посрещат така бежанците . Сега го изкараха и каналджия Ужас! Направо бях изумен как един арменец и един сириец (адвоката не разбрах какъв е) в България нападат един българин и се опитват да го изкарат виновен затова, че хванал някакви навлеци. Срам. Направо нямам думи.

Статия в ДейлиМейл: Български гангстер, води "отряд за лов на бежанци" по турската граница!
Това момче му еваха майката:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... order.html

Пример за това какво представлява съвременната журналистика. Тя и нашата не е по-долу....
Последна промяна от teerr на 10 мар 2016 21:39, променено общо 1 път.
Г.Ганчев:Душата ми е люлякова,сърцето оранжево.......- Никога няма да напусна Литекс......

https://www.youtube.com/watch?v=BLd0kDXPuHI

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 21:20

Странджата написа:Ето линк към статията на Лавров.
http://www.globalaffairs.ru/number/Isto ... ssii-18019
Искам да обърна внимание на този пасаж:
Кстати, идеи Александра I можно в определенном смысле считать прообразом концепции подчинения национальных интересов общим целям, имея в виду прежде всего поддержание мира и порядка в Европе. Как говорил российский император, «не может быть более политики английской, французской, русской, австрийской; существует только одна политика – общая, которая должна быть принята и народами, и государями для общего счастья».
Това във връзка с мита за освободителите - не са те, ние сме, и ако по стечение на историческите обстоятелства са ни помогнали, не са само те.
И още нещо - твърде поучително за нас, особено за тези, за коитос поред Н.Аретов, е обидно да не ги наричаш роби и затова си държат на турското робство.
Ето как един руснак (Лавров), който си уважава рода и родината, говори за татарското иго:
"Но при этом русский народ, имея собственную культурную матрицу, свою духовность, никогда не сливался с Западом. В этой связи уместно вспомнить трагическую и во многом переломную для нашего народа эпоху монгольского нашествия. Александр Пушкин писал: «Варвары не осмелились оставить у себя в тылу порабощенную Русь и возвратились в степи своего Востока. Христианское просвещение было спасено истерзанной и издыхающей Россией».
Говорейки за своята културна матрица, която е съхранила руснаците, ни дава и на нас добра отправна точка - какво да кажем за нашата матрица, понесла 500 години, какво да кажем за Запада, в постройката на който е зазидана нашата сянка. И затова трпбва да се научим да с еуважаваме самите ние.
П.С.Уиндоусът не откри израз Рим. По разбираеми причини не търсих и Трети Рим

Н.Аретов е един от соросоидите на хранилка, макар и облечен в наукообразна форма...

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 мар 2016 21:27

Player написа:Какво си направил или какво имаш, си е твоя работа и не те пита никой, въпреки че постоянно го изтъкваш. Мен също не ме вълнува. Всеки може да каже всичко за себе си и почти винаги на думи всички са по-по-най. Радвам се за всички, щом са толкова доволни от живота си в България, съвсем сериозно. Аз няма да заминавам форума с лични неща. Мисли си каквото искаш, а дали познаваш няма да разбереш. Иначе не приличаше на изложение, поне на мен. Пак хвалебствие към Русия и оплюване на родното. Но за безродниците това е нормално, колкото и да се прикрива, не може да се скрие напълно. И не видях и един факт за увеличаване на русначетата. Може и да има на едни други, които по паспорт ще имат на РФ, но са толкова русначета, колкото и Мохамедчетата в Англия са чисти англичани.

Първо постваш към мен това: " ..мисля, че и нашите цигани може да наминат там, след като явно ти пречат и да получат долари и жилище и да ни отърват от присъствието си. Последно няма да е зле нали?", а после "какво си направил или какво имаш си е твоя работа и не те пита никой". Мухльо, объркал си черквата, дето да се кръстиш!
Безродници са такива неграмотни царвули като тебе, дето смисъл на живота им е да оплюят някого или нещо. Говняр сплескан, аз колкото пари съм внесъл в хазната на България, ти няма да ги изкараш никога!
Ти какво направи за България, та ми се бараш и раздаваш квалификации, бе, нещастник?
Тееба в боклука смрадлив!
Последна промяна от sin4ec на 10 мар 2016 21:36, променено общо 1 път.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 21:31

Странджата написа:Провокации след провокации - единственото общо между Търново във времето, за което се казва(разказва),че е бил третият Рим, и Москва е това, че някой свързва гордостта да си българин с отрицание на другостта на другия. Какво общо има Русия или Евросъюза, или САЩ с това, да се гордееш , че си българин. Ако търсиш основание за това в история или в съвременност, все ще намериш, но ако търсиш основание в това, коя велика сила ти харесва, ще намериш само основания за последното - т.е. на коя велика сила си привърженик. Връзката между гордостта, че си българин, и гордостта, че си привърженик на някоя велика сила, е компрометиращата родолюбието ни.
За другото, което не е по темата, така зададена в заглавието - защо е бил наричан Третият Рим, можем да гадаем - или заради това, че до покръстването като варварска държава, сме били с два века с държавно устройство, различно от византийското ( приемано като второ римско) и сме съществували като държава - като някои други варварски държави по Европа преди християнизацията, дали заради това, че след покръстването - в условията на Втората българска държава (за тогавашното Търново става дума), Константинопол е бил вторият Рим, а ние третият - като най-значимата православна столица, близо до Вторият Рим - може да се спекулира, защото и първото, и второто са спекулации. Ако има източник, който да дава отговор на този въпрос, спекулации не би имало. Но е логично да се очаква, че Търново е бил подобие на Константинопол - по функции, по идеология, отразена в градоустройство, и по ред други причини. Ние можем да се гордеем с това например, че друг град - поне на Балканите, по онова време не се е радвал на такова признание (ако извори не ме оборват - не съм историк). Друг е въпросът, който рядко се обсъжда, който някак си априорно е решен, дали тази варварска България - разширение на Велика България*, която е просъществувала два века със собствено държавно устройство и религия (тогава задължително условие за консолидиране и идеологизиране) би променила историческата ни съдба към добро, ако беше останала такава.
* за мене също е доста знаменателно защо се премълчава това, че Кубратова България е оцеляла само в разширението си по нашите земи, а не по земите на североизток. Аз малко знам за това, кой и защо претопява кубратовите българи, след като османлиите не са могли нас да претопят пет века.

Първият Рим си е Рим. Вторият Рим е Константинопол. Царевград Търнов е наречен Третият Рим (след него четвърти няма да има) след попадането на Константинопол под латинска (смятай еретическа власт). Върхът е след сключването на т.н. Лионска уния 70-те г. на 13 век. Има опит на българските владетели да изпълнят българската столица с мощи на светци, което и правят за да достигнат поне част от величието на Константинопол. Москва е наречена Третия Рим след като московският владетел се оженва за жена от рода на последните византийски императори и като част от изграждащата се идеология на бъдещата велика сила.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re:Der Schmarotzer

Мнениеот Странджата » 10 мар 2016 21:34

Не ми е любимец - просто от коректност цитирам, а не си приписвам чужд израз. Това, че съм го цитирал, значи само, че съм го чел и че този израз е негов.
Избягвам квалификации - на основание на истински позовавания всеки е свободен да си характеризира, ако в това има смисъл .. Все пак не всеки е Карл Линей - няма смисъл да създаваме нови таксономии :)
П.С. Навярно съм не прав, но за мене всяко домогване до друг образец издава някакво неосъзнато подценяване - нещо като Аристотелевото - всяко сравнение куца. Иначе има основание да се смята, че Търново е била една от големите европейски столици.
"Царевград Търнов е наречен Третият Рим (след него четвърти няма да има) след попадането на Константинопол под латинска (смятай еретическа власт)" - по същата логика май по-добре е да се казва втори Константинопол :)
Понеже не съм медиавист, ако знаеш извор за това название - трети Рим, би ли ми казал къде се среща. Ще съм ти благодарен!
Последна промяна от Странджата на 10 мар 2016 21:40, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 21:35

River Plate написа:
pampi написа:
River Plate написа:
Верно си тотален неграмотник и смешник. Градът се е казвал Търновград, после преминава само Търново. В късното средновековие е споменаван и като Царев град. Прочети кога се слага думата Велико пред Търново и Велики пред Преслав ;)

"Велики" в средновековна България се е слагал пред столицата, градът на царя! Търнов се назовава "Велики" по време на цялата Втора Българска държава. Анадънму, невежо тролче? Не спори, когато знанията ти са от Уикопедия, защото ставаш за резил...

Тотална невежа си. Велико Търново, Велика Плиска, Велики Видин, Велики Никопол, Велико Скопие, Велики Охрид така ли бе? :lol:

Няма такова нещо, наистина си се объркал, или са те объркали много. В нито един документ през средните векове, достигнал до нас, тези градове не са наричани така.
Последна промяна от Der Schmarotzer на 10 мар 2016 22:08, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 10 мар 2016 21:35

sin4ec написа:
demy27 написа:
sin4ec написа:
demy27 написа:Човек трябва да прочете само 3-4 твои поста и е готов да намрази Русия до гроб.

Те в РФ си разплитат чорапите от факта, че няколко неудачника намразили Русия до гроб!

Да, те обръщат внимание само на такива като теб, които веднага и безкористно са готови да предоставят орални и анални услуги, само да чуят за нещо Руско.

Верно? Тц,тц,тц...ма нещо дразниш ли се, неудачник?

Не, подигравам ти се, но очевидно интелекта не ти достига за да го разбереш.
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

Върни се в “Свободна зона”