Tommi написа:CTAHKO написа:Последно? Не са социализъм от 70-те години на миналия век ли? Не можах да разбера отговорът ти на този въпрос, от който лекичко се опитваш да се измъкнешСоциализъм си е Томи
Всичко под една или друга форма си е обвързано с държавата
Държавен капитализъм можеш да кажеш, че е в Сингапур, разните им емирства и още няколко подобни монархии, не и в Китай
След десетилетия на развитие по пътя на плановия икономически модел, Китай прилага реформи за установяване на пазарни механизми от средата на 70-те години. Това е т.нар. "социализъм с Китайски характеристики", при който повечето предприятия и компании остават държавна собственост, но им се позволява да функционират чрез пазарни механизми. Колективното земеделие е отменено, а на заетите в тази област се отпускат заеми за стимулиране на производството и развитие. Тази политика, съчетана с огромния брой трудоспособни китайци, е в основата на т.нар. "китайско икономическо чудо", и челната позиция на страната в списъка на най-бързо развиващите се държави в света. Въпреки пазарните механизми, все още се счита, че в Китай е налице силно видоизменена разновидност на плановата икономика заради силния партиен контрол върху икономиката и следването на петгодишни планове за развитие
Последно, смесена система, която е по-близо до капитализма, отколкото до социализма.
Това с червените букви защо трябва да се нарича точно "социализъм с китайски характеристики", а не примерно "държавен капитализъм", както аз съм го написал?Държавата е главният капиталист в Китай.
Това не съм си го измислил аз, а експерти, които със сигурност разбират повече от теб и мен. За да го нарекат така, а не по друг начин, значи има защо.