diplomat написа:Ама мен не ме е еня за тия неща, като толкова искат, да минават! Щом сте "за" такива неща, за такава агресия и според вас ще е нормално Русия да завладее Литва, Латвия и Естония, значи спорът е безсмислен. Започва да ми се изяснява защо някои страни искат да стопират проблема от епицентъра му...
Там е работата, че не искат. Нямат нужда. Пък Прибалтика няма изобщо за какво да я гледат. Истината е друга-25 години СШП си правеха, каквото искат, и именно с агресии еваха мамата на сумати държави. Днес обаче имат могъщ противник, който е минимум равен на тях по военна сила, а според доста анализатори-и напред с материала. Русия от своя страна има могъщи съюзници, сред които икономика №1 в света. Факти, нищо повече.
Все пак е редно да се отбележи, че основната конфигурация и постройка на ВС РФ е отбранителна. Системите на ПВО и Космическата отбрана са предназначени за защита на руските територии. Конструирането на ОВО е отбранително. Русия има предостатъчно земя и природен ресурс, за да се нуждае от чужди територии. Но от векове западните погледи са насочени именно към нейните земи и богатства, неотдавна в пряк текст бе заявено, че "не е честно Русия да има толкова богатства". Хитлер е не по-малко ясен( цитирам по памет):
" Ние завършваме вековните движения на германците в Европа, и отправяме поглед към земите на изток...".
Та ето затова Русия е длъжна да е готова. И повярвай, втори 22 юни няма да има...