Коронавирусът в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

LuvIII
Контакти:

Re: Коронавирусът дойде в България

Мнениеот LuvIII » 07 апр 2020 22:46

Какво се случва във Франция. Тези цифри ако са истина се превръщат в огнището на Европа. Иначе Италия и Испания явно са минали пика и слизат надолу. А тук не се надявайте карантината да бъде свалена преди 1 юни тъй че се въоръжете с търпение.

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 07 апр 2020 22:55

Гледам някои хора се оплакват тука, че държавата не взимала мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес. Няма такова нещо. Отпуснати са 2 по 700 милиона на Банката за развитие, (която се води банката на Пеевски) за да се справи с положението. И първите стъпки вече са направени. Отпуснат е кредит на фирма с 2000 лв. печалба в размер на 75 милиона и фирмата е колекторска. Най-приемливото обяснение е, че ще се стимулира събирането на задължения. Има и други обяснения, но всеки може да го тълкува както си иска . Аз като чета такива новини се сещам за един френски лекар - Жозеф-Игнасий Гилотин.
Ето и самата новина:
https://fakti.bg/razsledvania/462724-ba ... lv-prihodi

Непринуден
Контакти:

Мнениеот Непринуден » 07 апр 2020 23:02

CSKA 78 написа:Непринуден, принципно съм съгласен с това, което си написал! Не можем да имаме ограничителни мерки с месеци(над 3)! Проблемът обаче е, че този вирус е все още непознат! Никой не е наясно на какво е способен вирусът, освен може би китайците!Обаче техните мерки за ограничение на епидемията са без еквивалент в света! Та според тях те са овладели епидемията и имат малко регистрирани ново заразени за ден(според официалните данни, които е твърде вероятно да не са реалните)! Но дори и те взимат решения, които подсказват, че нещата не са съвсем овладени! Пример- преди известно време отвориха кината, и след 2 дни ги затвориха отново! Уж вече работи дори и транспортът(градския, става въпрос за най-засегнатите части в Китай, като Ухан), но хората ги е страх да излизат навън, и самите те не са сигурни, че епидемията е овладяна!
Ясно е, че рестриктивните мерки ще бъдат отслабени по някое време, но само ако епидемията се счете за овладяна! С други думи, има малко заразени за ден, както и много малко смъртни случаи за ден! А ние още не сме достигнали пика, та при нас е все още далеч времето да се мисли за отслабване на мерките! А и както написах отслабването на мерките трябва да бъде по време, когато се счете епидемията за овладяна, или ограничена! Няма смисъл те да бъдат отслабени, да се отчете бум на болните и смъртните случаи, и след това отново да бъдат засилени, като засилването може да е в пъти спрямо предишните мерки!

Не съм казал от утре. Може би 13 май е едно добро решение. Най-много 13 юни.
Извън инфото на немците, на база което оформям стратегията, аз имам и много мои лични предложения. Например да се слага нещо отличително на излекуваните. Да речем табела на дрехата (не е проблем, март слагаме мартеници по дрехите) с надпис "излекуван". Ако щеш дори мартеница, тъй като март вече мина и никой не носи мартеници. Сложи ли се мартеница означава боледувал и излекуван от коронавирус. Идеята? Който е с мартеница да се разхожда в парка, да ползва градсия транспорт, да работи каквато и да е работа. Ням нуждаот рестрикции за него. Само ще му вземаш парите без никаква идея. Чудя се въможни ли са лъжи. Възможни са. Ако няма какво да ям и не съм минал короната слагам мартеница, за да няма рестрикции към мен и мнозина като методито и други бунтари тук ще го направят, но тогава риска си е за тяхна сметка. Налагаме правило при недостиг на легла първи са истински заболелите, а не лъжците и второ не знаейки, че те не са боледували, веднъж като се заразят го отнасят всички около тях. Трябва да бъдат прегледани, защото стават рискови и епидемията може да се разрастне. Така че, може да се лъже, но всеки да си носи кръста. От друга страна исам итински да помогна и да не преча на тези които наистина не трябва да бъдат подлагани на рестрикции. Дай ми юздите, аз знам как да разпределя капацитета си и максимално честно да балансирам товара. Нашите идиоти се засилиха с варианти за грамани заеми и за няколко месеца подготовка сякаш вируса е длъжен да се съобрази с тяхната времева рамка.
Искаш ли да чуеш още нещо от многото други неща? Налагам такса от примерно 500 евро на всички отсъствали от страната в последните 3 и повече месеца. Логиката е проста. За такъв период почти сигурно са работили навън. Ако е седмица, две може да са гостували на някой, туризъм или друго, но вече някой и друг месец престои е почти сигурно, че не се е шляел, а е работил. В момента Бойко каза "няма да откажем помощ на ниой сънародник който се е завърнал и въобще не е внасял здравни последните години". Откъде накъде? В момента останалите в България плащат всичко, поемат тежестта с безработица и липса на пари, а онзи отвън е вземал хиляди евра (по-големи пари), хранил тамошната система от пенсионери и безработни (за което е и обезщетен с по-големи доходи отколкото у нас) и сега идва със спестените 5 или 10 хиляди евра и чака лечение от болниците издържани от тези които нямат кьорав лев. Междувременно си пий и яде в къщи, почива и просто е приел, че ще има малко по-голяма почивка до следващия тур да бере примерно ягоди. Е не! Тя сметката не е сложна. Яде моите и твоите пари, на тези които сме заделили тук с данъци за здравната система. Като едни наши роднини. Дошли в нашия град ама вместо на хотел да карат отпуската за по-удобно при нас на гости 2 седмици. Цял ден на плаж, в къщи нашите купуват продуктите, готвят и чакаме летовниците да дойдат изморени от слънцето и да хапнат. Ол инлузив от роднини. Накрая на престоя зарадвани ни съобщават какъв скъп сервиз си купили. Купили? Аз мисля, че нашите го купиха при това без да бяха питани дали исат да направят такъв жест, а насила. Можеше и да не си купят сервиза, а просто да отидат на хотел и да си платят обслужването на хотелския и ресторантьорсия персонал.

И още много грешки има и са сбъркани финансово нещата при нас. Или са глупаци или са крадци или и двете.
"В началото на 1969 година Левски пък бе превзет от милиционерите и техния клуб Спартак"(Жаклин Михайлов)
50 години без софийския Левски (1914-1969), мир на праха му.

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 07 апр 2020 23:29

Непринуден написа:
Искаш ли да чуеш още нещо от многото други неща? Налагам такса от примерно 500 евро на всички отсъствали от страната в последните 3 и повече месеца. Логиката е проста. За такъв период почти сигурно са работили навън. Ако е седмица, две може да са гостували на някой, туризъм или друго, но вече някой и друг месец престои е почти сигурно, че не се е шляел, а е работил. В момента Бойко каза "няма да откажем помощ на ниой сънародник който се е завърнал и въобще не е внасял здравни последните години". Откъде накъде? В момента останалите в България плащат всичко, поемат тежестта с безработица и липса на пари, а онзи отвън е вземал хиляди евра (по-големи пари), хранил тамошната система от пенсионери и безработни (за което е и обезщетен с по-големи доходи отколкото у нас) и сега идва със спестените 5 или 10 хиляди евра и чака лечение от болниците издържани от тези които нямат кьорав лев. Междувременно си пий и яде в къщи, почива и просто е приел, че ще има малко по-голяма почивка до следващия тур да бере примерно ягоди. Е не! Тя сметката не е сложна. Яде моите и твоите пари, на тези които сме заделили тук с данъци за здравната система.
...
И още много грешки има и са сбъркани финансово нещата при нас. Или са глупаци или са крадци или и двете.

Човече, как не са те надушили все още да те направят съветник на Бойко не знам, но си от калибъра на неговите министри. Такива брилянтни идеи може само на тях или на самия Бойко да хрумват. Да вземем по 500 евро на гастарбайтерите ни за здравеопазване. Така ще има и повече пари за мангалите, които от както са се родили ги лекуваме безплатно и не са внесли стотинка в здравната каса. А тези безродници, дето работят за чуждите капиталисти и си плащат данъците в други държави да ги одерем, нищо, че там си плащат здравни осигуряване и имат здравни карти, които важат в целия Европейски съюз. И ако се лекуват тук хем да им плаща тамошната здравна каса, хем и те да си плащат , да се научат! Същото и с безработните от чужбина, които посмеят да лентяистват на наш гръб. Какво като чуждата държава им плаща, ще им приберем осигуровките да видят как живее обикновения българин под грижите на ГЕРБ и лично на ББ.
А пък ти се чуди дали управляващите са крадци или глупаци. Особено като се има предвид как хитро успяват да настройват едни българи срещу други.

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 07 апр 2020 23:49

[offtopic]
Непринуден написа:
CSKA 78 написа:Непринуден, принципно съм съгласен с това, което си написал! Не можем да имаме ограничителни мерки с месеци(над 3)! Проблемът обаче е, че този вирус е все още непознат! Никой не е наясно на какво е способен вирусът, освен може би китайците!Обаче техните мерки за ограничение на епидемията са без еквивалент в света! Та според тях те са овладели епидемията и имат малко регистрирани ново заразени за ден(според официалните данни, които е твърде вероятно да не са реалните)! Но дори и те взимат решения, които подсказват, че нещата не са съвсем овладени! Пример- преди известно време отвориха кината, и след 2 дни ги затвориха отново! Уж вече работи дори и транспортът(градския, става въпрос за най-засегнатите части в Китай, като Ухан), но хората ги е страх да излизат навън, и самите те не са сигурни, че епидемията е овладяна!
Ясно е, че рестриктивните мерки ще бъдат отслабени по някое време, но само ако епидемията се счете за овладяна! С други думи, има малко заразени за ден, както и много малко смъртни случаи за ден! А ние още не сме достигнали пика, та при нас е все още далеч времето да се мисли за отслабване на мерките! А и както написах отслабването на мерките трябва да бъде по време, когато се счете епидемията за овладяна, или ограничена! Няма смисъл те да бъдат отслабени, да се отчете бум на болните и смъртните случаи, и след това отново да бъдат засилени, като засилването може да е в пъти спрямо предишните мерки!

Не съм казал от утре. Може би 13 май е едно добро решение. Най-много 13 юни.
Извън инфото на немците, на база което оформям стратегията, аз имам и много мои лични предложения. Например да се слага нещо отличително на излекуваните. Да речем табела на дрехата (не е проблем, март слагаме мартеници по дрехите) с надпис "излекуван". Ако щеш дори мартеница, тъй като март вече мина и никой не носи мартеници. Сложи ли се мартеница означава боледувал и излекуван от коронавирус. Идеята? Който е с мартеница да се разхожда в парка, да ползва градсия транспорт, да работи каквато и да е работа. Ням нуждаот рестрикции за него. Само ще му вземаш парите без никаква идея. Чудя се въможни ли са лъжи. Възможни са. Ако няма какво да ям и не съм минал короната слагам мартеница, за да няма рестрикции към мен и мнозина като методито и други бунтари тук ще го направят, но тогава риска си е за тяхна сметка. Налагаме правило при недостиг на легла първи са истински заболелите, а не лъжците и второ не знаейки, че те не са боледували, веднъж като се заразят го отнасят всички около тях. Трябва да бъдат прегледани, защото стават рискови и епидемията може да се разрастне. Така че, може да се лъже, но всеки да си носи кръста. От друга страна исам итински да помогна и да не преча на тези които наистина не трябва да бъдат подлагани на рестрикции. Дай ми юздите, аз знам как да разпределя капацитета си и максимално честно да балансирам товара. Нашите идиоти се засилиха с варианти за грамани заеми и за няколко месеца подготовка сякаш вируса е длъжен да се съобрази с тяхната времева рамка.
Искаш ли да чуеш още нещо от многото други неща? Налагам такса от примерно 500 евро на всички отсъствали от страната в последните 3 и повече месеца. Логиката е проста. За такъв период почти сигурно са работили навън. Ако е седмица, две може да са гостували на някой, туризъм или друго, но вече някой и друг месец престои е почти сигурно, че не се е шляел, а е работил. В момента Бойко каза "няма да откажем помощ на ниой сънародник който се е завърнал и въобще не е внасял здравни последните години". Откъде накъде? В момента останалите в България плащат всичко, поемат тежестта с безработица и липса на пари, а онзи отвън е вземал хиляди евра (по-големи пари), хранил тамошната система от пенсионери и безработни (за което е и обезщетен с по-големи доходи отколкото у нас) и сега идва със спестените 5 или 10 хиляди евра и чака лечение от болниците издържани от тези които нямат кьорав лев. Междувременно си пий и яде в къщи, почива и просто е приел, че ще има малко по-голяма почивка до следващия тур да бере примерно ягоди. Е не! Тя сметката не е сложна. Яде моите и твоите пари, на тези които сме заделили тук с данъци за здравната система. Като едни наши роднини. Дошли в нашия град ама вместо на хотел да карат отпуската за по-удобно при нас на гости 2 седмици. Цял ден на плаж, в къщи нашите купуват продуктите, готвят и чакаме летовниците да дойдат изморени от слънцето и да хапнат. Ол инлузив от роднини. Накрая на престоя зарадвани ни съобщават какъв скъп сервиз си купили. Купили? Аз мисля, че нашите го купиха при това без да бяха питани дали исат да направят такъв жест, а насила. Можеше и да не си купят сервиза, а просто да отидат на хотел и да си платят обслужването на хотелския и ресторантьорсия персонал.

[/offtopic]

Тея хора имат едно нещо, което наричат здравна карта и могат да я използват в целия ЕС.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Непринуден
Контакти:

Мнениеот Непринуден » 08 апр 2020 00:36

ОК, забравих за здравната карта и от тази гледна точка е недомислено..........но понеже морално е несправедливо пак имам отговор.

Значи за мен той е зарязал България, може и с право да е обиден, но аз не съм виновния (не съм политик, депутат, мутра). Такова пренасяне на дълга не става (да идва към мен). То е все едно да имам да връщам заем на Х и вместо да му го върна да му кажа "на мен пък игрек ми дължи същата сума, оправяй се с него, аз съм чист". Х и Y може и въобще да не се познават. Какво го интересуват Х отношенията ми с игрек? На мен е дал от мен очаква връщането.
Та обидени ли са и кой им е развалил живота тук не води до последствия за мен. ЗАщо не останаха сега там в пожара, нали България е гадна, бедна, обидени са й? Ами оК, скъсахте с нея ама докато получавате повечето доходи там. Сега е по-изгодно ту в почивка и пак сте българи...........доато отмине вируса и се върнете там заклеймяващи България, че не искате и да чуете за нея.
Ниенямаме ресурса да отделяме за всеки и съвсем избирателно бихме искали да подкрепим първо тук себе си и близките си, а не вас работили за повече там, осигурени там, ами пък и ползвайте услугите пак ТАМ.

И ако морала стои на заден план и гледаме правната норма, а тя е договореностите в ЕС, тоест длъжни сме заради здравната карта, нищо че сме по-бедни, да ги лекуваме. В отговор предлагам заразените българи с държавни средства да ги превозваме в Германия. Със същите здравни карти и платени осигуровки в България и да ги поемат немсите интензивни отделения............колко ли дълго ще изтърпят немците тези справедливи европейски договорки? Особено при познатото от Италия и Испания предложение "да избираме кой да живее (ползва болницата) и кой не", защото няма легла за всички.
Забелязъл съм, че в Европа леко отпадат общите европейски договорки когато някой е правен на глупак и отказва да бъде такъв. С изключение на нас де. Ние можем да глуповеем под девиза така повелява общата европейска и атлантичеса солидарност.
"В началото на 1969 година Левски пък бе превзет от милиционерите и техния клуб Спартак"(Жаклин Михайлов)
50 години без софийския Левски (1914-1969), мир на праха му.

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 08 апр 2020 00:56

Непринуден написа:
И ако морала стои на заден план и гледаме правната норма, а тя е договореностите в ЕС, тоест длъжни сме заради здравната карта, нищо че сме по-бедни, да ги лекуваме. В отговор предлагам заразените българи с държавни средства да ги превозваме в Германия. Със същите здравни карти и платени осигуровки в България и да ги поемат немсите интензивни отделения............колко ли дълго ще изтърпят немците тези справедливи европейски договорки?

Човек, като нямаш понятие не коментирай, че ставаш смешен. Работил съм в Германия преди много години и там след първата вноска към една от многото здравни каси, повтарям за да чуеш добре, след ПЪРВАТА ВНОСКА, ти издават здравна карта и вече си осигурен. И имаш много по-големи права, отколкото в България, където забележи, ПЕТ ГОДИНИ НАЗАД трябва да си си платил вноските, без значение ползвал ли си или не, бил ли си в България или не!!! Тук си внасяш като поп пет години и се молиш да не ти се налага да те лекуват, че тогава леле-мале. Плащаш си всичко, а съм чувал, че и чаршафи ти искат да си носиш в болницата. А тук като дойдат немските туристи, нищо че са със здравни застраховки, имаш ли представа какви пари им взимат родните лечители? Бедна ти е фантазията. Така че, айде да не сравняваме несравними неща.

Real
Контакти:

Мнениеот Real » 08 апр 2020 01:27

Непринуден написа:...Проблемът обаче е, че този вирус е все още непознат! Никой не е наясно на какво е способен вирусът, освен може би китайците!
...Сложи ли се мартеница означава боледувал и излекуван от коронавирус. Идеята? Който е с мартеница да се разхожда в парка, да ползва градсия транспорт, да работи каквато и да е работа. Ням нужда от рестрикции за него.

Проблемът обаче е, че дори и китайците не са наясно колко е траен придобитият имунитет и дали след седмица, месец или година, въпреки мартеницата, няма да си годен да повториш преживяването. И тогава какво, карантината е вечна и им бодваме по едно чипче (щото не сме сигурни, че бунтарите като Методито ще си разнасят навсякъде "мобилното приложение")? :roll:

Real
Контакти:

Мнениеот Real » 08 апр 2020 01:34

Thsmith написа: .
Ами няма да стане още известно време. Вече почват протести и вдигане на шум. Днес са едни, а утре други. Като станат твърде много...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4c6cMjFUNcA[/youtube]

Аааа, това недей. Преживях го съвсем на живо и ще ти кажа, че беше по-посредствено режисирано шоу от Биг брадър и А-групата. Да не говорим за "Пандемията" и "Двете Кули" (щатските, не тия на Толкин), които са си класа - направо създават усещане за реалност.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 08 апр 2020 01:49

Real написа:
Непринуден написа:...Проблемът обаче е, че този вирус е все още непознат! Никой не е наясно на какво е способен вирусът, освен може би китайците!
...Сложи ли се мартеница означава боледувал и излекуван от коронавирус. Идеята? Който е с мартеница да се разхожда в парка, да ползва градсия транспорт, да работи каквато и да е работа. Ням нужда от рестрикции за него.

Проблемът обаче е, че дори и китайците не са наясно колко е траен придобитият имунитет и дали след седмица, месец или година, въпреки мартеницата, няма да си годен да повториш преживяването. И тогава какво, карантината е вечна и им бодваме по едно чипче (щото не сме сигурни, че бунтарите като Методито ще си разнасят навсякъде "мобилното приложение")? :roll:

Изображение
Тук обаче има големи образи.
Последно stage- нато ли е или не?
Аааа, това недей. Преживях го съвсем на живо и ще ти кажа, че беше по-посредствено режисирано шоу от Биг брадър и А-групата. Да не говорим за "Пандемията" и "Двете Кули" (щатските, не тия на Толкин), които са си класа - направо създават усещане за реалност.

Последно?
Препоръчвам ви да си стоите дома. 30-40 години. Абе, добре бе, мама му, за някакви питеци, разбирам, само не разбирам защо и другите трябва да страдат от това. След като в началото си мислех, че филм като Contagion е по по-подходящ за ситуацията, то от известно време съм убеден кой е филма с главно "Ф".
[offtopic]Изображение[/offtopic]
Последна промяна от metodito на 08 апр 2020 02:10, променено общо 1 път.

Върни се в “Свободна зона”