Betchualeng Arnaikem написа:Корана стана достоверен източник за християните, безценно... Макар че ако беше запознат щеше да знаеш, че исляма е копирал бая от християнството, все пак исляма е малкото братче на християнството. За разлика от теб съм запознат с историята и на двете религии. Като под запознат не разбирам общоприетото за много люде, които са чували за Мохамед, Мека и Кааба, знаят думата "дхихад" и дотам.
За Содом и Гомор доказателствата, които излязоха не визираха никаква Божия намеса, което би означавало единствено, че при писането на Библията някой си е съчинявал причини за гибелта им. Е, не знам.. там фанатиците може да са изучавали други данни, все пак на тях им отне векове да признаят, че Земята не е плоска като тепсия.
Библията би могла да описва някои събития, но на тях да се приписва Божия намеса, религиозно значение и т.н. И от религиозна гледна точка това не я прави по достоверна грам. Разбира се, това няма значение за конете с капаци. Според тях фактите са без значение, важното е да се вярва там.
И да, нормално е да искаме конкретни данни. Нелепо е да приемаме твърдения за свръхестествени случки и власт за чиста монета ей така. Само че нито 1 от доказаните от историците събития, намиращо се и в Библията не е свързано с доказателства за гореспоменатите "висши" сили и "чудотворни" явления. В случая със Содом и Гомор например причините бяха напълно естествени и дело на природата. А.. да, предполагам Господ е префасонирал природата за случая, мда.
Знам, че корана до голяма степен е базиран на Библията.
И за да бъдем коректни, трябва да посочим, че има общо със Старият завет.
Мюсюлманите, освен Иисус, тачат и всички останали Библейски пророци.
В случая със Содом и Гомор, просто беше доказано унищожението им с огън.
Няма наивник, който да смята, че Бог се е явил във вид на беловлас старец-гигант, и е започнал да мята огньове наляво и на дясно.
Спокойно, не сме такива хора.
Проблема с "природното" бедствие идва обаче от друго... И самите учени, дето се занимаваха със случката, останаха като гръмнати.
15 Когато се зазори, ангелите настояваха пред Лота, казвайки: Стани, вземи жена си и двете си дъщери, които са тука, за да не погинеш всред наказанието на тоя град.
16 Но той се бавеше; затова мъжете хванаха за ръка него, жена му и двете му дъщери, изведоха го и поставиха го вън от града; понеже Господ го пожали.
17 И като го изведоха вън, рече единият на Лота: Бягай за живота си; да не погледнеш назад, нито да се спреш някъде в цялата тая равнина; бягай на планината, за да не погинеш.
18 А Лот им рече: Ах, Господи, не така!
19 Ето, слугата ти придоби Твоето благоволение, и с опазването на живота ми, Ти правиш още по-голяма милостта, която си показал към мене; но аз не мога да побягна на планината, да не би да ме постигне злото и да умра.
20 Гледай, моля, тоя град е близо, за да прибягна там, и малък е. Нека побягна там, (не е ли малък град?) и така животът ми ще се опази.
21 Той му каза: Ето слушам те и за това нещо, че няма да разоря града, за който ти говори.
22 Бързай, бягай там защото Аз не мога да сторя нищо, доде ти не стигнеш там. Затова тоя град се наименува Сигор.
23 Слънцето изгряваше на земята, когато Лот влезе в Сигор.
24 Тогава Господ изля върху Содом и Гомор сяра и огън от Господа от небето.
25 Той разори тия градове и цялата равнина, всичките жители на градовете и земните растения.
Забележи подчертаното... Тоя град Сигор, е в региона на Содом и Гомор, понеже града съществува и днес ( мисля, с името Зиези, или поне нещо такова ... ) ... Та тоя град, е толкова близко до Содом и Гомор, че е абсурд, подчертавам - АБСУРД ( това заключиха и учените, в това бе и смайването им ) ... Да не бъде засегнат от природно бедствие, което е опустошило целият район.
Но... Факта е такъв, в тоя град нема пепел братче ...
Бил е незасегнат.
Айде сега ми кажи, к'ва е тая природна стихия, дето си подбира градовете, които да унищожи ?
И не, не е нормално да се изискват конкретни доказателства ( писменните, когато са множество, са достатъчни ) ... За период, в който принципно над 95 % от хората, са били неграмотни.
Понякога просто трябва да се доверим, дори ако трябва, само на устни предания.
В противен случай Троя щеше да си остане скрита ...