22 юни,1941, 04.00 ч - началото на план"Барбароса"!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Дърво без корен

Re: 22 юни,1941, 04.00 ч - началото на план"Барбароса"!

Мнениеот Дърво без корен » 22 юни 2011 06:07

would написа:Викторчо, може би най-голямата грешка на Хитлер, е че подценява Съветите.Сталин е готов да жертва милиони хора и да победи на всяка цена - доколкото знам, броя на жертвите от тяхна страна е 27 млн.В това се цели и Жуковр за неговите тактически задачир най-важното нещо е числеността.Но немското настъпление през зимата е спряно и от лошите атмосферни условияр гледал съм по Хисторир как танковете Тигър засядат в кишата.

Танк "Panzer VI"-"Тигър" е на въоръжение от 1942г., така че трудно би заседнал край Москва през есента и зимата на 1941-а ;)

Под 1942 не се разбира от 1-и януари същата година. ;)

Дърво без корен

Мнениеот Дърво без корен » 22 юни 2011 06:27

Paralel написа:
would написа:Викторчо, може би най-голямата грешка на Хитлер, е че подценява Съветите.Сталин е готов да жертва милиони хора и да победи на всяка цена - доколкото знам, броя на жертвите от тяхна страна е 27 млн.В това се цели и Жуковр за неговите тактически задачир най-важното нещо е числеността.Но немското настъпление през зимата е спряно и от лошите атмосферни условияр гледал съм по Хисторир как танковете Тигър засядат в кишата.

Грешките на Хитлер са много. Освен че много сериозно подценява СССР, Фюрера надценява Италия. Офанзивата над СССР е трябвало да започне не на 22 юни, а още април месец, но жабарите не успяват да победят Гърция и тилът на "Юг" няма да е покрит. Това забавя цялата операция и вместо Хитлер да я отложи, заповядва да се промени датата. Немската армия е много по-добре тренирана, с по-голям опит и повече като бройка (говорим за 1941 и началото на 1942 година), но е с лятна екипировка. Представете си как са се чувствали войниците без зимно яке на -25 градуса :| В цитирания от мен предишен пост много точно се казва за танковете "Тигър". Те са по-бързи от "Т-34", но веригите им са твърде тесни и засядат в преспите на студена Русия. Немската машина е танк за Западна и Централна Европа. И още много тактическо пропуски и недомислици ;)

"Тигър" е тежък танк, докато Т-34 е среден танк.Нямат база за сравнение.Както и няма как един тежък танк да е по-скоростен от среден танк, или пък широчината на веригите му да е по-малка, изхождайки от масата на двата танка.

Мисля, че повечето смятат, че "Тигър" си е просто всеки немски танк, но не е така.

Дърво без корен

Мнениеот Дърво без корен » 22 юни 2011 06:38

Right_side написа:
greenlandia написа:Да не сме загули територия ,но сме загубили 50 год. в своето развитие , което не е никак малко .

абсолютно ... искам да припомня и на съветофилите ,че именно Русия е настоявала България да бъде призната за победена страна

Докато Англия, САЩ и Франция са държали да сме от страната на победителите, нали?

Потребителски аватар
greenlandia

Мнениеот greenlandia » 22 юни 2011 07:16

Ако не е била 2-та световна война, САЩ нямаше да се появят на световната политическа карта ,нямаше да има и студена война.
СССР голям страх ги е тресяло 40год ,да не би някой друг да ги нападне, бълвали са какви ли не оръжия ,уж за самозащита.
Ненавиждам левски и цска!!!! от днес 14.11.2013 и лайногорец.
НЯМА МОЕ,НЯМА ТВОЕ,СВЕТЪТ Е БЕРОЕ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 22 юни 2011 08:47

Много интересна тема, поздравления за автора. :) Съгласен съм с колегата Делянски, че по-малкото зло побеждава по-голямото зло. Според мен Германия губи войната заради Хитлер, а Съветският съюз печели въпреки Сталин. ;) Не бива да се забравя (май само Викторчо е написал нещо по въпроса) и за голямата икономическа помощ от страна на САЩ. :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 22 юни 2011 09:17

Дърво без корен написа:

Танк "Panzer VI"-"Тигър" е на въоръжение от 1942г., така че трудно би заседнал край Москва през есента и зимата на 1941-а ;)

Под 1942 не се разбира от 1-и януари същата година. ;)

Ако трябва да сме прецизни,прототипът на Panzerkampfwagen VI Tiger е трябвало да бъде готов за рожденния ден на Хитлер-20 Април 1942г.В производство:Август 1942-Август 1944(1350 машини).
Танковете,които са засядали в "кишата" при Москва са:Panzerkampfwagen III medium tank и Panzerkampfwagen IV medium tank.

Потребителски аватар
crazy_one
Контакти:

Мнениеот crazy_one » 22 юни 2011 09:20

Невероятна тема, за което благодаря на всички,които са участвали.
Радвам се, че има диалог и много интересни факти, мнения, а не обиди и всякакви глупости както в повечето други теми.

Аз нямам какво да добавя, защото съм доста слаб по история, но за сметка на това научих доста работи!
LIVERPOOL RULZZ

Потребителски аватар
sMotLiO
Контакти:

Мнениеот sMotLiO » 22 юни 2011 09:33

bai hoi написа:
blue avalanche написа:Както и очаквах,всички,или почти всички,"опънаха" картите и станаха големи "стратези и тактици" и почнаха да анализират и посочват грешки на този или оня.Почнаха да цитират цифри,удари,контраудари,операции и т.н.Някой замисли ли се за хората,които са спели спокойно в домовете си,когато рано сутринта на 21-ви са падали бомбите?За хората изгоряли в Хатин?
Чували ли сте за операция «Winterzauber»?По време на тази операция са разграбени и опожарени 158 населени места.Заедно с хората са изгорени селата Амбразеево,Анисково,Булы,Жерносеки,Калюты,Константиново,Папоротное,Соколово,и др.Унищожени и изгорени-3 500 жители(НЕ ВОЙНИЦИ),2000 отведени на работа в Германия,повече от 1000 деца-в концлагера Саласпилс.

Колега замислял ли си се ,че и гражданите на Литва,Латвия,Естония,Финландия и Полша,също са спели спокойно в домовете си като са падали бомби върху тях.
Това че Съветския съюз е нападнат от доскорошният си съюзник не променя факта ,че е агресор във ВСВ.
Чувал съм ,че концлагерите съществуват в СССР преди Хитлер,въобще да си е помислял че някога ще управлява Германия,чувал съм за зверствата на Червената армия спрямо жители на СССР/НЕ ВОЙНИЦИ/по време на гражданската война,чувал съм за НЕП,за колективизацията,за изкуствения глад в Украйна през 30-те,за ГУЛАГ,за дивизиите на НКВД ,които стоят със заредени картечници зад позициите на редовната армия и имат заповед да стрелят по тях ако почнат да остъпват,чувал съм че пленените през ВСВ съветски войници са обявяване за врагове на народа и семействата им са били подложени на репресия,абсолютно всички пленници които са освободени след края на войната са изпратени в лагери и т.н и т.н,няма да ни стигне цяла вечер да си говорим.
Не мога да се сетя в цялата световна история,някой управник да се е държал по подобен нечовешки начин със собственият си народ,както това са правели съветските ръководители/въпреки че те повечето не са руснаци,ама това е друга тема/.

Ти едно комунистче не може да го убедиш,че режима е зъл. Такива като него отдавна са изпуснати и няма оправия за тях :lol: :lol: :lol:

На всеки нормален човек му е ясно,че ако Германия бе победила във войната,България щеше да е на светлинни години напред от сегашното си развитие. А сега сме толкова назад заради режима на скапаните комунистически отрепки които АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ги мразят в червата.
You run fast? Ill run 10 paces faster. You jump high? Ill jump 3 inches higher. You train hard? Ill train 5 times harder

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 22 юни 2011 09:41

Видях, че доста потребители в началото се бяха нахвърлили да критикуват Йосиф Джугашвили затова че той бил погубил заради лекомислието си армия. Но нека не се забравя пакта за ненападение Рибентроп - Молотов, който не СССР, а Германия нарушава. Останалото е история, която се знае.
В една война, която е започнала и завършила преди толкова много години, е лесно да се критикува от гледна точка на времето кое е трябвало и кое - не. Но решенията се вземат бързо и трябва да бъдат ефикасни. Подобно е и положението донякъде с едно спортно състезание.
Ръководителите много добре знаят какво замислят, какво им е в главата.
Лошото е, че нещата се повтарят. Това е. А след онази война се казва, че вече никога няма фашизмът да се появи. Уви!
Последна промяна от daniel875 на 22 юни 2011 09:47, променено общо 1 път.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 22 юни 2011 09:44

Нека Смотльо да не обажда повече, че е не просто смешен, а ужасен. Той явно е от неофашистите, защото такова мислене е присъщо само на тях. Моето момче, ти имаш глава на раменете? Ти знаеш ли как е произлязал фашизмът? Знаеш как България изобщо нямаше да я има на картата, защото всички щяха да са роби на Хитлер? Какво знаеш ти, малкия? Нищо.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Върни се в “Свободна зона”