ReBorn1982 написа:Открит лист се искаше за влизане и излизане от пограничните райони без значение дали отиваш при Ванга или да нахраниш на дедо ти кучето. Това няма нищо общо с Ванга.
Никога няма да забравя един от последните разговори с баща ми, беше по темата с Ванга / той лично нямаше лошо мнение за нея, индиферентен /. 60ти набор беше.
Та по темата за Ванга го питах, отговори, че нашия народ е за добро или зло я обичал и уважавал /сиреч признавал нейната дарба/.
Но било сложно да отидеш при нея , градът е на границата, пък и се знаело че ако ходиш на там, ще е да отидеш заради нея. А тогавашната власт нямало добро око за нея, поне привидно.
Та, двама негови познати във времето са ходили при нея, по онова време. Случая с жената ми е останал по-фрапиращ, когато преди посещение си в Петрич се изповядала в МВР, коя е от къде идва, къде отива, защо отива баща, майка, тъта мъта …..
Женичката срещайки се с Македонката, от вратата е почната “ела Марийкеее , щерката ке влезе у университета, дедо ти ке му се оправи кръста, я вижда че го боли….” И Мария и дори да е имало и най-малко съмнение за качествата на Евангелина, вече са се изпарили.
И го питам баща ми, добре де, ама тя тази информация нали я е дала в милицията ….
Лично мнение: единствената причина ДС да са запазили бабичката, която взима 10лв вход на онова време !!! Е пропагадната й “Русията е тялото , България е душата” …”Мацква ке пребъде…” и тн.