зеления написа:81-83г. в село Бояново, Ямболско - ПВО - 57-ци. Бях определен за оръдеен Nо 1 т.е. първи мерач, ама нали съм си малко кьорав, нося очила, и затова понеже съм доста якичък ме преквалифицираха на No 5 - пълнач. Хубаво звучи "пълнач", нали? За съжаление пълнача в оръдейния разчет не пълни нещо женско, а магазина на топа. Някой, който не е в течение на нещата ще обясня: Следим значи с РПК учебно наши самолети МИГ 15 - 17 и е голям кеф( топа има двигатели и се върти на 360 градуса и вдига и сваля ствола на оръдието, така, че самолета да е винаги "на прицел". Последва ли сигнал от зумера на топа - първия мерач натиска педала ( за изстрела де - егати мръсното ви подсъзнание) и косиш на ред. До тук - добре. Само дано РПК-то не засече я МИГ 21, я МИГ 23 или нещо още по-модерно. Тогава пълнача и оръдеен Nо 4 ( поставача на разстояние ) просто изхвръквахме на поне 4-5 метра от 57-цата. Пълен та*ак. Ето това ни беше прехвалената армия по времето на бай Тошко. Мога да пиша с часове за тая "армия", но няма смисъл. Ще дам още само 2-3 примера и приключвам:
1. В поделението нямаше НИКАКВА вода - ни за пиене, ни за миене. Носеха една водоноска от 1,5 - 3 тона на няколко дена веднъж, но я пълнеха с хлор до такава степен, че да не би нашего брата артилериста да се напие до насита. Тя служеше само за миене на чиниите от столовата. Педераси!!! Не знам колко човека от форума са се бръснали на сухо - при нас това беше ежедневие. Кошмар! Другите войници бягат от поделенията си за да си набавят я ракийка, я някое гадже, а ние бягахме нощно време за да стигнем селската мивка за животните ( с олуците ) за да можем да се напием и да се изкъпем - независимо от месеца август ли или януари. Бърррр. А относно гаджетата - бе то там мечки нямаше вие ме питате за дами.
2. Всички офицери и фатмаци, които служеха там бяха наказвани многократно и нашето поделение 38222 ( ако не съм забравил ) им беше последен шанс преди дисципа или затвора. Батарейният ми беше разжалван и вкаран в панделата от Добри Джуров за извращения и кражби на войници. Не, не че е чукал някой служещ, а за физически и психически тормоз. Едно от наборчетата ми се уволни с ухо нямащо нищо общо с човешкото - приличаше на смачкана мекица. Изрода го осакати за цял живот.
Свършвам. Само да допълня в заключение: никога не съм бил за сталинския тип армия! Армия голяма, и модерна - да, но ПРОФЕСИОНАЛНА!
c.Бояново 95-96 но в под.38 220,предполагам че си бил в съседното(38 222). Сейм шит-както го описваш.Изродия до шия,без вода,без отпуски и с команден състав от ологофрени до психопати.По мое време имаше леки екстри-вода по един час, сутрин и вечер. Ако отървеш водата, в лавката продават Сода Михалково!