honda написа:Този план за който ти говориш не е бил съобразен с най-елементарни разчети - първо не са имали логистичните възможности да прехвърлят една голяама армия. Второ не знам до колко си запознат с работата на двигателите с ВГ но при една пясъчна буря двигателя угасва. Отделно много бързо се износва. Второ не било превдидено ,че просто по трасето няма нито шосе нито жп линия. От Алжир в Египет може да се мине само през едно място ,което не може да бъде заобиколено . Има нещо като разрез ( или как се казваше- като пропаст.) през който с техника не може да се мине. Когато са направили разчета се оказа ,че за да преодолеят тези дистанции с прехвърлянето на армията и постояване на пътища ще са необходими около 80 месеца. Да оставим настрана въпроса как ще бъде преодолян хребета на Кавказ ,който 8 месеца в година е непроходим дори за хора ,а за техника е практически непроходим целогодишно. Отделно работа на двигателите в пустинята много се влошава,не е бил решен и въпроса със снабдяването с хранителни продукти и съхраняването им в пустинята- тогава не е имало много хладилни камиони. Не на последно място не знам дали си влизал в танк но през лятото трудно ще изкараш повече от 30 минути ,ако температурата вън е 40 градуса , вътре е повече от 50. Целия план е бил по-скоро забавен отколкото реално приложим.
Четох преди време една книга " Неосъществените операции през ВВС " от англиски автор мисля и там се запознах по додробно с операция " Феникс " Някакви анализатори също казваха , че е трудно осъществима , но уж би била по полезна при атака над СССР отколкото " Барбароса " Явно времето се е оказало решаващият фактор !