CTAHKO написа:Маги Стралска написа:я.... путюфилите кво празнуват днес?.... ако не знаете.... днес е денят на Европа.... а капитулацията на Германия всъщстност е на 8-ми май....
Какъв ден на Европа еДнес е ден на победата
Европа да не съществува от 1948-ма година
Имам някакъв бегъл спомен, че България е основана през 681-ва година. Къде ли сме били и какво сме правили в останалите години до 1948-ма
капитулацията на Германия е подписана на 8-ми Май.... факт.... тва че рашките бавно сфащат.... и са разбрали един ден по-късно е друг въпрос.... а 9-ти Май е ден на Европа... факт...
В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.
Европейският парламент официално определя 9 май като почивен ден през октомври 2008 година
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0