Не Москва, а Търново е наричано „Третият Рим“

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

THE G.A.M.E

Re: Не Москва, а Търново е наричано „Третият Рим“

Мнениеот THE G.A.M.E » 10 мар 2016 16:46

Пак ли зачекваме темата за азбуката и езика ?

Нека някой да извади цитат от автори, съвременници на средновековните български Държави, които да казват, че тука се е говорило и пишело на славянски.
Благодаря предварително. :mrgreen:

Па няма да е лошо най-накрая да се схване, че такава народност "славяни", няма, и никога не е имало.
"Славяни", е общ ( и презрителен ) термин, за непознатите на Рим и "Византия" племена.
Като чудесно знаем от къде идва... Кой е коренният смисъл на това определение.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

petko.h.markov
Контакти:

Мнениеот petko.h.markov » 10 мар 2016 16:50

Странджата написа:Ето линк към статията на Лавров.
http://www.globalaffairs.ru/number/Isto ... ssii-18019
Искам да обърна внимание на този пасаж:
Кстати, идеи Александра I можно в определенном смысле считать прообразом концепции подчинения национальных интересов общим целям, имея в виду прежде всего поддержание мира и порядка в Европе. Как говорил российский император, «не может быть более политики английской, французской, русской, австрийской; существует только одна политика – общая, которая должна быть принята и народами, и государями для общего счастья».
Това във връзка с мита за освободителите - не са те, ние сме, и ако по стечение на историческите обстоятелства са ни помогнали, не са само те.
И още нещо - твърде поучително за нас, особено за тези, за коитос поред Н.Аретов, е обидно да не ги наричаш роби и затова си държат на турското робство.
Ето как един руснак (Лавров), който си уважава рода и родината, говори за татарското иго:
"Но при этом русский народ, имея собственную культурную матрицу, свою духовность, никогда не сливался с Западом. В этой связи уместно вспомнить трагическую и во многом переломную для нашего народа эпоху монгольского нашествия. Александр Пушкин писал: «Варвары не осмелились оставить у себя в тылу порабощенную Русь и возвратились в степи своего Востока. Христианское просвещение было спасено истерзанной и издыхающей Россией».
Говорейки за своята културна матрица, която е съхранила руснаците, ни дава и на нас добра отправна точка - какво да кажем за нашата матрица, понесла 500 години, какво да кажем за Запада, в постройката на който е зазидана нашата сянка. И затова трпбва да се научим да с еуважаваме самите ние.
П.С.Уиндоусът не откри израз Рим. По разбираеми причини не търсих и Трети Рим

В България е открито най-старото златно съкровище в света.Имаме още Тракийско,Панагюрско и други ценни златни съкровища.
България по времето на царете Симеон и Иван Асен е една от най-големите и силни държави в Европа.
Но България има и 500г под турско иго.
Аз лично какво съм допринесъл за тези славни събития та да се гордея.Или какво съм виновен с другото,че да се срамувам.
Човек може да се гордее/срамува от това,което е постигнал в своя живот.Дали си направил нещо или си пропилял живота си е твоето участие в историята на България.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 10 мар 2016 16:52

sin4ec написа:
diplomat написа:...но от политическа гледна точка, нещата изобщо не са едностранни и трябва да се анализира целият спектър от историята преди и след Руско–турската война.

Това горното съм го казвал много пъти, но никой не иска да чуе. Ами след 1878 ние сме независима държава и е логично в даден момент да имаме общи интереси, в друг да имаме различни интереси с друга независима държава. И нищо необичайно или страшно няма в това.

Така си е, съгласен съм. Всеки си гледа от неговата камбанария, но това за мен не е правилно и историята е толкова многопластова, че на повечето хора им е трудно да я анализират по такъв начин и започват да боравят предимно с емоционални аргументи и термини. Не съм професионален историк, но като се каже "А", най-коректно е да се каже и "Б", и "В", и т.н....

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 мар 2016 17:10

diplomat написа:Така си е, съгласен съм. Всеки си гледа от неговата камбанария, но това за мен не е правилно и историята е толкова многопластова, че на повечето хора им е трудно да я анализират по такъв начин и започват да боравят предимно с емоционални аргументи и термини. Не съм професионален историк, но като се каже "А", най-коректно е да се каже и "Б", и "В", и т.н....

Ако се кажат всички букви, образът на демонизираната Русия ще изчезне. Затова е по-удобно да се вадят неща от контекста и да се плюе. Което е единствено функция на съвременната политика, естествено. Можеш да си сигурен, че при смяна на ситуацията най-плюещите първи ще сложат ушанки и ще се наредят пред руското посолство да раболепничат. Нищо ново под Слънцето, както е казал Еклесиаст, или Проповедникът, или всъщност цар Соломон...
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 10 мар 2016 17:30

sin4ec написа:
diplomat написа:Така си е, съгласен съм. Всеки си гледа от неговата камбанария, но това за мен не е правилно и историята е толкова многопластова, че на повечето хора им е трудно да я анализират по такъв начин и започват да боравят предимно с емоционални аргументи и термини. Не съм професионален историк, но като се каже "А", най-коректно е да се каже и "Б", и "В", и т.н....

Ако се кажат всички букви, образът на демонизираната Русия ще изчезне. Затова е по-удобно да се вадят неща от контекста и да се плюе. Което е единствено функция на съвременната политика, естествено. Можеш да си сигурен, че при смяна на ситуацията най-плюещите първи ще сложат ушанки и ще се наредят пред руското посолство да раболепничат. Нищо ново под Слънцето, както е казал Еклесиаст, или Проповедникът, или всъщност цар Соломон...

Абсолютно си прав. Мен не ме интересува, какво е правила Русия в степите, с местните народи, във Финландия или гнусотиите й в Полша. Мен ме интересува каква функция е изпълнявала в българската история, даже и това не ме интересува толкова, колкото каква функция изпълнява в момента. От Освобождението и чаканите от него активи, стимулирането на Сърбия да ни нападне, след Обединението, до намесата й в няколко преврата, убийството на Стамболов, финансирането на партизанската измет, атентата в Св. Неделя, "Народния съд" (убийство без съд и присъда, диктувано от Москва, на един куп български политици, общественици, военни, духовници, лекари, учители - голяма част от цвета на нацията ни), ретрогдрадния комунизъм, разграбването на земите на българските земеделци и един куп други мерзости, които са ни причинили.

Тези теми ги пускам с цел да провокирам, именно вас, защитниците на държавата нанесла ни толкова злини, довели ни до това положение, в което сме в момента.

Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)

МИКРЕ ВЪН!

golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 мар 2016 17:58

River Plate написа:
Абсолютно си прав. Мен не ме интересува, какво е правила Русия в степите, с местните народи, във Финландия или гнусотиите й в Полша. Мен ме интересува каква функция е изпълнявала в българската история, даже и това не ме интересува толкова, колкото каква функция изпълнява в момента. От Освобождението и чаканите от него активи, стимулирането на Сърбия да ни нападне, след Обединението, до намесата й в няколко преврата, убийството на Стамболов, финансирането на партизанската измет, атентата в Св. Неделя, "Народния съд" (убийство без съд и присъда, диктувано от Москва, на един куп български политици, общественици, военни, духовници, лекари, учители - голяма част от цвета на нацията ни), ретрогдрадния комунизъм, разграбването на земите на българските земеделци и един куп други мерзости, които са ни причинили.

Тези теми ги пускам с цел да провокирам, именно вас, защитниците на държавата нанесла ни толкова злини, довели ни до това положение, в което сме в момента.

Мен не можеш да ме провокираш с нищо, щото не си ми ни на познанията, ни на прочетеното и изгледаното. Освен това всичките ви инджевски бълвочи, част от които си изброил тук, отдавна са анализирани и направени на пух и прах. Защото когато развяваш как Русия искала "окупационен дълг", а забравяш дребните факти, че първо: без този корпус Турция би стигнала до Дунав за 10 дни и второ: че именно тези войски обучават българската армия, много олекваш. А когато и "забравиш" да споменеш, че от тези пари е изплатена само малка част, а останалите са опростени-ставаш за смях!
Да дуднеш как Русия насъскала Сърбия за Войната на Капитаните си е вече за голям смях. Ала да дуднеш за Съединението, без да споменеш кой всъщност го заплаща( в буквалния смисъл), вече е олигофрения!
Всичките ви тези са такива-изсмукани и пълни с лайна, с надеждата, че някой олигофрен може и да се върже. Но както казах, това са временни явления, инспирирани и поддържани от малък брой хора с ниско интелектуално ниво. Затова и ставате за смях непрекъснато. Разбирам, че множеството руски знаменца онзи ден на Шипка ви бъркат в задниците, но такива са реалностите.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 мар 2016 18:03

И нещо по темата: не мога да знам има ли исторически извор, наричащ Москва "Третия Рим". Може да няма, а може и да има. Никога не съм се замислял над този толкова важен, глобален и вездесъщ въпрос за тогавашната и днешната история и политика. Но да го вадиш от контекста на цялата статия на Лавров, която е ретроспекция на руската история, за да изсмучеш от пръстите поредната тема за помия по Русия, вече е патология.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: petko.h.markov

Мнениеот Странджата » 10 мар 2016 18:19

Съгласен съм, че изразът "гордея се" може да е пресилен, но става дума за това, да не се срамувам, да не ме води чувството за малоценност пред други, когато оценявам себе си. А собствената – правдива – оценка, е в основата на едно почтено, нравствено съществуване, което, вярвам и за тебе е смисъла на краткото ни пребиваване тука. Колкото до приноса ни – все пак оставяме нещо след себе си в деца, внуци, ако не в нещо друго. И затова трябва да имаме достойнство, а как да го имаме, ако смятаме, че от там – от дълбините, където идваме, то липсва.

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 10 мар 2016 18:20

sin4ec написа:
River Plate написа:

Мен не можеш да ме провокираш с нищо, щото не си ми ни на познанията, ни на прочетеното и изгледаното. Освен това всичките ви инджевски бълвочи, част от които си изброил тук, отдавна са анализирани и направени на пух и прах. Защото когато развяваш как Русия искала "окупационен дълг", а забравяш дребните факти, че първо: без този корпус Турция би стигнала до Дунав за 10 дни и второ: че именно тези войски обучават българската армия, много олекваш. А когато и "забравиш" да споменеш, че от тези пари е изплатена само малка част, а останалите са опростени-ставаш за смях!
Да дуднеш как Русия насъскала Сърбия за Войната на Капитаните си е вече за голям смях. Ала да дуднеш за Съединението, без да споменеш кой всъщност го заплаща( в буквалния смисъл), вече е олигофрения!
Всичките ви тези са такива-изсмукани и пълни с лайна, с надеждата, че някой олигофрен може и да се върже. Но както казах, това са временни явления, инспирирани и поддържани от малък брой хора с ниско интелектуално ниво. Затова и ставате за смях непрекъснато. Разбирам, че множеството руски знаменца онзи ден на Шипка ви бъркат в задниците, но такива са реалностите.

Едни и същи глупости, едни и същи невежи простотии, дето си назубрил. Претенции големи, а за жив ташак не ставаш.
Последна промяна от River Plate на 10 мар 2016 18:30, променено общо 1 път.

Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)

МИКРЕ ВЪН!

golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)

Messi_fan

Мнениеот Messi_fan » 10 мар 2016 18:25

sin4ec написа:
DANS написа:Темата е много неудобна за руссофилистиците!

Те в тази тема трябва да отговорят, след като Русия според официалната московска историческа наука е наследник на "Киевска Русс", не трябва ли днешна Русия да носи петното от позора, че "варягите" имат основно роля за съсипването и упадъка на ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО?!

Данке, със скромното си третокласно образование и правопис на циганин-баничар, не се напъвай излишно! насрала си се достатъчно пъти...

:lol: :lol: :lol: Това беше брутално. Данкинка пак стана за смях на целия форум. :lol: Чакай сега да се логне от другото си профилче и да почне да се защитава.

Върни се в “Свободна зона”