Освен задължителното гласуване....другите неща няма как да помогнат на институциите и тези, които ги представляват да си вършат по-добре работата.
Ако нямаш пари за кампания, започваш да търсиш от всякъде! Това няма как да работи добре у нас, нали?
Ако контролираш група от 240 души... какъв ще е проблема ти да контролираш 120? Не бройката трябва да се коригира на първо място. Според мен, това е ясно на всички
Проблемът е, че българското общество не вярва в нищо съществено. Аз не мога да се сетя за българска институция, която да се радва на някакво значимо доверие в обществото

Не мога да се сетя за нещо, което се лансира в медиите или дори между самите хора, което да ги обединява

Може би само омразата към този или онзи. Или някаква афектирана реакция за негативни коментари по наш адрес "отвън".
За религии да не говорим. Църквата като институция има огромни проблеми. Българското общество като православно в своето множество...едва познава догмите и каноните на православието и се занимава с някакви бабишки практики или напълно игнорира вярата. Не съм запознат много добре с другите вероизповедания, но мисля, че мюсюлманите са манипулирани и/или използвани за политически цели.
Референдумът е инструмент за по-развити от нас демократични общества. Или поне това показва избирателната активност у нас.
Обезверено общество, нямащо цели или морални ценности, към които да се стреми и поддържа... Толкова лесно за контролиране.