Владимир Путин: САЩ бяха реалните кукловоди на събитията в УкрайнаРеалните кукловоди зад държавния преврат в Украйна преди година са САЩ, въпреки че официално украинската опозиция подкрепяше Европа. Това е заявил руският президент Владимир Путин в рамките на интервюто, проведено за филма "Крим. Пътят към родината", който ще бъде излъчен тази вечер по Россия 1, предаде РИА "Новости", цитирана от "Фокус".
"Формално опозицията поддържаше преди всичко европейците, но ние прекрасно знаехме – не просто съзнавахме, а знаехме, че реалните кукловоди са нашите американски партньори и приятели. Именно те помогнаха на националистите, те помогнаха за подготвянето на бойните отряди", казва Путин.
Според него подготовката на отрядите се е провеждала и в други страни, включително Полша и Литва. "Как постъпиха нашите партньори? Помогнаха за извършването на държавен преврат. Това означава, че са започнали да действат от позицията на силата. Не мисля, че това е най-добрият начин за действие", казва още Путин.
В интервюто си за филма Путин заявява още, че организаторите на държавния преврат в Киев са планирали както завземането на властта, така и физическото отстраняване на тогавашния украински президент Виктор Янукович. "Стана ясно, че се подготвя не просто неговото задържане. Тези, които извършиха преврата, искаха и физическото отстраняване на Янукович. Както една известната историческа личност беше казала – няма човек, няма проблем", казва Путин.
"Преди да предприемат действия, каквито бяха предприети в Киев на 22 февруари, трябваше да се замислят какви последствия ще има за страната това. Но въпреки всичко трябва да приемем за основателни интересите на нашите партньори, за да се отнасяме с уважение един към друг", коментира руският президент.
Една от последиците е отделянето на Крим. "Ние винаги сме наричали и ще наричаме Севастопол град на руската военноморска слава", казва още Путин.
Той коментира и действията на Янукович през дните на протестите. Путин не осъжда решението на бившия украински президент Виктор Янукович да не използва оръжия по време на държавния преврат в Киев, въпреки че бездействието е довело до по-тежки последствия. "Не искам да давам оценки за работата на Янукович. Той каза: "Не мога да подпиша заповед за използване на оръжия. Не ми дава сърце." Може ли да го съдим за това? Не знам. И не възнамерявам да го правя. Не смятам, че имам правото да го съдя. Дали е било за добро или лошо – от бездействието последствията станаха по-тежки. Това е очевидно", посочил е Путин.За пореден път изразявам личностното си възхищение от личността Владимир Владимирович Путин!
Това е за мен политик номер едно на 21-ви век!
Това е моят идеал за политик и пример за човек!
За пореден път Владимир Путин каза много истини за подлата игра на САЩ в Украйна ! Светът все повече разбира , че САЩ са нищо повече от един
агресор и терорист , заграбващ малките и безпомощни държави!
Мнозина вече осъзнават, че САЩ е Империята на Злото и Владимир Путин ще ликвидира тази злокобна Империя САЩ и по този начин светът ще стане едно по-добро и по-красиво място за живеене!
Все пак и да не забравяме на кой футболен отбор е привърженик Владимир Путин - Зенит, все пак е родом от Санкт Петербург!