iliev72 написа:Рядко съм съгласен с Кашчей , но този път съм. В нашето съвремие за да увеличиш работоспособността ти осигуряват много повече от удобен стол и 2%.
Например - време за фитнес , карта за финтес , редовни тимбилдинги. Хората които са в добра физическа форма са доста по работоспособни от шишковци седящи в удобни столове
Ще дам още един пример от бизнеса който ме е впечатлявал винаги. Преди много години компанията Xerox са имали офиси из повече щати. В един красив момент оценяват , че голяма перо за разходи са офисите.
Иначе казано удобният стол и климатиците почват да генерат повече разходи отколкото печалба за Xerox. И Xerox решават да разкарат повечето офиси и техните търговци стават мобилни и нещата тръгват нагоре.
Явно климатика и удобният стол не винаги вършат работа защото с тях вървят и други разходи които може да се окажат много повече от реализираната печалба.На търговците им се плаща за реализирани продажби.
Човек... кажи честно ташак ли си правиш, че на мен ми става вече неудобно да се обяснявам като със 7 годишен.
Недей да приемаш буквално "стол". Вярвам, че дооста ясно обясних, че нямам нищо против придобивките, които получава даден служител с цел да повиши своята работоспособност. Те са по инициатива на работодателя и стига да увеличават КПД то са прекрасни. Нз как да го обясня по ясно. Това обаче няма нищо общо с дадена придобивка за работник след като вече не работи във фирмата, дадено законово обезщетение. Нещо от което КПД то му няма да се подобри и фирмата няма да извлече полза, а обратното просто защото него вече няма да го има.
Правиш ли разлика между двете?
а/ Инвестираш в даден служител и получаваш възвращаемост в някакъв вид
b/ Изхвърляш пари и не получаваш нищо в замяна от човек, който вече не работи във фирмата.
Разлика?
Tommi написа:Тези неща какво общо имат с долния цитат, откъдето ви тръгна спора?iliev72 написа: Защо да няма във всяка фирма задължителен колективен трудов договор в който една от точките да е при напускане/пенсиониране да получаваш до 20 брутни заплати(1г = 1 заплати) в зависимост колко трудов стаж имаш в тази фирма.
Е как какво имат? Прави се на интересен понеже не може да защити тезата си и се опитва по възможност да промени насоката на темата.