71 години от смъртта на Генерал Христо Луков

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: 71 години от смъртта на Генерал Христо Луков

Мнениеот Кашчей » 15 фев 2014 18:19

THE G.A.M.E написа:
Кашчей написа:Арабски пътешественик за древните българи?! И ти го чу това с ушите си?

Елементарен си.
Ти въобще имаш ли идея, какво е исторически извор ?

Зле си историята, да беше си замълчал, щеше да изглеждаш по-умен.

Не, откъде ще имам :?
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 15 фев 2014 18:23

Като не си готов да водиш дискусия, що се буташ между шамарите ?

Мислиш, че си оригинален ли ?
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 15 фев 2014 18:30

THE G.A.M.E написа:Като не си готов да водиш дискусия, що се буташ между шамарите ?

Мислиш, че си оригинален ли ?

Мисля, че темата е за ген. Луков, а не за това какви са били древните българи и за писанията на арабските пътешественици!
Всъщност, докога е древността в историята, за да са се разхождали араби из средна Азия? То и арийците уж са такива и онакива, пък техни наследници населяват успешно Индия и в момента :o

ПП- Както писа преди време в една тема колегата 1982-ще надминете и македонците! В тая тема се начетох на страхотни исторически легенди за (тогава) майор Христо Луков, но сигурно и те почиват на исторически извори :roll:
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 15 фев 2014 18:38

Кашчей написа:Мисля, че темата е за ген. Луков, а не за това какви са били древните българи и за писанията на арабските пътешественици!

И на мен не ми харесва, но понякога е неизбежно дадена тема да залитне в друга посока.
И все пак Луков е бил националист ( айде, - патриот, да не стряскаме някои хора тук ) ... Не е толкова зле, че обсъждаме теми като произхода на дедите ни.

Кашчей написа:Всъщност, докога е древността в историята, за да са се разхождали араби из средна Азия?

Сам посочваш, че темата е за Луков, но пък задаваш въпрос, който дори не е свързан с "прабългарите" ( погрешно определение, ама айде, ще го използвам като по-популярно ) ... И те така. :mrgreen:

Арабите също са древен народ, къде виждаш проблем да са обитавали Азия ? :?
Дарвин е в грешка !

Image Image

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 15 фев 2014 18:49

Проблем никакъв няма, особено като се има предвид, че са от едно "дърво" с евреите, а ония се имат за първите хора на света.
Все пак, относно древността би трябвало да има някаква, дори и размита граница, защото има държави, които са съществували преди хилядолетия, а други са създадени преди 200-300 години. Дори Германия, като държава, е доста "млада".

Странното ми е, че се приемат за постулати неща, написани от един, а се отхвърлят неща, написани от друг.

Ти, лично, като запознат с историята, и като участник в тази тема, вярваш ли на легендата за Луков и Кюстендил?
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 фев 2014 19:01

Кашчей написа:
THE G.A.M.E написа:
Jürgen написа:То пък и ние сме едни арийци :mrgreen: , всеки втори висок, със сини очи и руса коса....

Tи как мислиш, че са изглеждали арийците ? :roll:

А за древните българи един арабски пътешественик казва, че били високи, а очите им от всички цветове.

Арабски пътешественик за древните българи?! И ти го чу това с ушите си?

Абе не е невъзможно, някога арабите са били народ, чийто търговци са обиколили света (познатия по онова време де).
Някои от тях дори до Китай са стигнали, че и са установили стабилна търговия.
На черното бяло няма защо да казваме.

Освен това арабите, или поне голяма част от тях лично са се запознали с българите по неприятния начин. Питайте Тервел :D

Въпроса е, че българите с годините са станали нация от сериозна смесица. Само някой да разгледа историята от век-2 преди идването им тук и историята 2-3 века след това и да проследи движенията на народите и това става очевидно. Просто се случва епоха на огромни размествания, омешвания и какво ли не.

Но за някои хора е жизненоважно да ни убедят, че българите са били нация. формирана от един единствен етнос и са останали такава вече 1300-1400 години! Всъщност това ако беше вярно щяхме да сме кажи-речи уникални.

Очаквам скоро въз основа на данните, че един от синовете на Аспарух е стигнал до днешна Италия да "докажете" с "този факт", че италианците са българи, арийци разбира се :D Много ясно всякакви други племена и народи, живяли в Италия нямат значение...

Честно да ви кажа аз не разбирам хората, които повече ги тресе ентусиазма да докажат че сме рода с швабите (и за тях колко може да се каже...), отколкото да се съсредоточат над съвременната нация (за която още повече може да се каже ама няма да ви хареса).

Айде сега почвайте като макетата направо, нали и те с "факти" разполагаха както един техен "историк" скоро ме уведоми гордо :D

И накрая: Гейм, не, не съм се учил само от училището, всъщност години наред съм се ровил в историята на кого ли не и по едно време се забавлявах да матирам даскалите си, допълвайки уроците им с още толкова данни. Повечето от тях бяха пред рязане на вени ама кой им е виновен, че бяха гадинки на моменти :D

П.П. те и за Батак изкараха "факти", ама нейсе. Чуя ли репликите "достоверни източници","нови достоверни факти", "най-нови научни разкрития" (не теории) просто очаквам нещо смешно и често така се оказва.
Историята се пише от модата, налагана от силните на деня. Споко, ще дойде време да учим, че турците са ни братя по кръв, защо не и покровители 500г? Пак според съответните "достоверни нови открития с факти". Вече се подготвя, да не се изненадате после..
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 15 фев 2014 19:22

Точно както не е невъзможно майор Луков сам да стреля залпово от 4 оръдия, нощем, с което да прикове към земята цял пехотен полк (който се е придвижвал в каре, най-вероятно).

Не твърдя, че съм прав, но за мен древността приключва с падането на Рим през 5-и век. Дори и това е малко късна дата, но нека да е вярна. Къде е Тервел по това време и къде държавата на Кубрат?
Между другото, преди 15-20 години имаше теория, че Великата китайска стена е построена, за да защити Китай от набезите на българите... въобще едни исторически извори, едни чудесии.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 15 фев 2014 19:52

Кашчей написа:вярваш ли на легендата за Луков и Кюстендил?

На 100 % не.

Но не изключвам да се е случило всичко, което е според легендата.
Какво знаем като крайни събития ?
- Войниците са напуснали часта командвана от Луков.
- Сърбите са спряни на границата, където е била позиционирана часта на Луков.

Ако следваме логиката... След като войниците изоставят Луков, а сърбите са спрени все пак, или е вярна легендата, или Генерала ( до колкото разбирам, тогава Майор ) ... Е командвал хора, които са се справили със сърбите.
А след като не е разполагал с войниците си, значи се е опрял на местното население... Това междудругото, е по-популярната версия.
Така или иначе, дори и да е ръководил няколко стотин, или хиляди, то тези хора не са били войници, и все пак спират сърбите.
Не е толкова пресилено да се каже, че Луков е спрял сърбите. ;)
Дарвин е в грешка !

Image Image

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 15 фев 2014 20:08

Betchualeng Arnaikem написа:Честно да ви кажа аз не разбирам хората, които повече ги тресе ентусиазма да докажат че сме рода с швабите

Братле, въобще не ми е такава целта.
Допускам, че все пак не визираш мен де.

Аз не знам защо някои се стряскат от определението "арийци".
Което междудругото си е автентично и общоприето в историята определение за някои народи.
Правилният термин е "иранци".
"Прабългарите", славяните, арменците, грузинците, немците... Ще пропусна някои със сигурност, са от иранската група народи.
Но е общо прието иранската група да се обозначва с термина - "арийци".
Та тези народи са си бърборили ( както се изразява проф. Б. Димитров ) ... На сходни езици.
Тоест, езиците им са от един корен.

Betchualeng Arnaikem написа:Но за някои хора е жизненоважно да ни убедят, че българите са били нация. формирана от един единствен етнос и са останали такава вече 1300-1400 години! Всъщност това ако беше вярно щяхме да сме кажи-речи уникални.

Надявам се ( отново :lol: ) ... Че не визираш мен.
Аз също се дразня от мнения тип - "Българите са най-старият и цивилизационен народ на света".
Да не говорим, че даже някои историци го твърдят това, карайки от 9 дола вода, през 10 баира... Май така беше лафа.

Единственото с което не съм съгласен относно настоящото ни определение, са твърденията, че в момента сме носили само името на дедите ни, но не и ДНК-то им. ;)
Дарвин е в грешка !

Image Image

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 фев 2014 22:48

Кашчей написа:Точно както не е невъзможно майор Луков сам да стреля залпово от 4 оръдия, нощем, с което да прикове към земята цял пехотен полк (който се е придвижвал в каре, най-вероятно).

Не твърдя, че съм прав, но за мен древността приключва с падането на Рим през 5-и век. Дори и това е малко късна дата, но нека да е вярна. Къде е Тервел по това време и къде държавата на Кубрат?
Между другото, преди 15-20 години имаше теория, че Великата китайска стена е построена, за да защити Китай от набезите на българите... въобще едни исторически извори, едни чудесии.

Според самите китайци стената ги пази от "северните варвари". За такива са брояли татарите, после монголите и разни подобни. Малко е трудно да се определи кой точно им е бил причината, защото те са обявявали всички за варвари...

Тервел е по-късно от споменатия от теб век, да. Все пак и аз не знам кой какво разбира под ДРЕВНОСТ, това е малко относително понятие. Просто за него се сетих като стана дума за досег между араби и българи.

Арабите са виждали българи и другаде, но доста по-късно, 10 век. Визирам Волжка България, която дори приема исляма от тях.

В общи линии не изключвам варианта още по Кубратово време някой арабски търговец да е наминал при българите, няма да е кой знае каква изненада. Макар че.. времето на Кубрат не знам дали го броят за древност, наистина зависи какво се разбира под тази дума.
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

Върни се в “Свободна зона”