Проучване: Доверието в капитализма намалява в световен мащаб

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Re: Проучване: Доверието в капитализма намалява в световен мащаб

Мнениеот Alexx » 25 юли 2012 19:38

Аз не искам да говоря колко хубаво е било тогава или колко добре сме сега. За мен е еднакво както преди така и сега . Разликите са козметични. В смисъл в една сфера сме по-напред,а в друга сме назад. Просто искам да изясним понятията комунизъм и социализъм както и капитализъм какво представляват. Защото преди 89 няма социализъм или комунизъм. И,че не виждам лошо в това човек да има леви виждания и в определени сфери да има лява политика. Сега също няма демокрация и свободен пазар. Демокрация означава управление на народа(или власт на народа, може да не съм напълно точен с превода) ! Не означава да има партии и да гласуваме за тях, не означава да има някаква илюзия за разделение на властите. Точно кратко и управление на народа,а не под каква форма се упражнява тази власт. Няма пазар, защото няма свобода на хората,а има свобода на едрите капиталисти.. Свободата на обикновения човек се изразява в това свободно да избере измежду това което му предлагат корпорациите.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 25 юли 2012 20:08

Абе имаше си социализъм,ама той приключва някъде към началото на 80-те години.След това на ръководните постове в партията започват да се назначават комсомолците,те пък от своя страна започват едно точене на парите от държавата,чрез държавните външнотърговски дружества.Правят си преврата през 1989г. и парите от външнотърговските дружества влизат в частните джобове на тези хубавци.Следва едно разпределение на тези капитали на "точните хора" и ето ти го съвремения едър бизнес и политическия елит 8-) Иначе съм съгласен,че на времето нямахме избор.Бай Тошо се избираше с 99%,защото нямаше друг кандидат :lol: Сега има много кандидати,както и партии,ама пък парите,които стоят зад тях са на едни и същи хора 8-) Само като се замисля,че най-богатите хора в тази държава са членове на БСП и пропагандират за социална политика,а един от най-емблематичните десни политици Иван Костов е преподавател по политикономика през соца и ми става плачевно :) Как ги виждаш тези милиардери да ти проповядват за социално равенство :lol: А от другата страна,този дето на времето ти е шляпал двойки за това,че не си включил в изречението заслугите на БКП и др.Тодор Живков,да ти пропагандира дясна политика :lol: Голям избор няма що :lol: Дай боже всекиму :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 25 юли 2012 20:54

CTAHKO написа:Лично аз не плюя и се опитвам да гледам реално на нещата.И в други теми съм си казвал мнението относно начина,по който живеехме преди 10.11.1989г. и сега.Ами и тогава си имаше плюсове и минуси и сега е същото 8-) само че вместо да вземем плюсовете от миналото и да се възползваме от изградените по онова време блага,ние заклеймяваме абсолютно всичко създадено по времето на соца(комунизъм никога не сме били)и възхваляваме "побългарената демокрация" и "побългарения капитализъм"(това в което живеем в момента нито е демокрация,нито е капитализъм).Само че като не се получават нещата,започваме да си търсим оправдания и да си мием ръцете със стария строй( в момента е модерно с "европейски изисквания" :lol: ).Добре ама от тогава вече са изминали 23 години.Е как пък за толкова време не мръднахме малко напред,дори напротив,родителите ни,които са най-потърпевши от този преход днес мизерстват с някакви мизерни пенсии :evil: От друга страна,не оправдавам и отричането на настоящето и милеенето по старото време 8-) Още повече пък,когато някой предлага някакви мерки и решения,характерни за соца.Ами няма как да се случат тези неща.Разберете го най-накрая,че стария строй няма да се върне.Той се крепеше на един затворен съюз(СИВ),на държави с един и същи строй.А къде са сега тези държави и къде сме ние.Та нали през 1989г. тръгнахме с равен старт.И накрая какво излиза :roll: Че проблема не е нито в стария строй нито в настоящия,а в самите човек :!: В хората,управлявали ни тогава и тези извършили прехода.А така като се замисля,те са едни и същи,включително и тяхните деца.Та в този ред на мисли искам да кажа:Живейте в настоящето и мислете за бъдещето :!: Това са нещата,които могат да се променят и които зависят от самите нас :!: Това което е зависело от родителите ни,вече е Минало.Хубаво или лошо,то вече е свършило и не подлежи на промяна,колкото и да се отрича или възхвалява :!:

+1
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
stn

Мнениеот stn » 25 юли 2012 21:07

W84me написа:Тука дето много плюете по тоя комунизъм, можете да прочетете малко и да видите, че населението ни през 89-та година е било 9 милиона души! Сега се топим с всеки изминал ден, защото се живее много по-добре, нали?! Турците, ако решат ще ни прегазят точно за 1 ден, тогава е било обратното!Циганите безчинстват и остават безнаказани, само след 20 години няма да са малцинство,аз не искам детето ми да живее в циганска държава, а вие?

По време на комунизъмът хората не са имали право да напускат границите на страната и хора с автомати са ги пазели да не емигрират в лошия капитализъм. А след комунизъмът 2 милиона избягаха от хубавата комунистическа власт!!!
Умира бавно този, който бяга от страстта и водовъртежа на чувствата, които връщат блясъка в очите и спасяват тъжните сърца...

Потребителски аватар
futbolqga
Контакти:

Мнениеот futbolqga » 25 юли 2012 21:49

doktora25 написа:Значи аз искам да ти намеся едно друго понятие: "централно-планова икономика". Като експеримент тя у нас, а и в целия СИВ се оказа неуспешна, но мисля че много малко хора могат да кажат какви са причините за това и дали произлизат от същността на самата система или от външни фактори. Ти си помисли и прецени до каква степен представите ти за понятията "комунизъм" и "централно-планова икономика" се припокриват. Лично за мен двете понятия се припокриват до голяма степен. Що се касае до влиянието, което този тип икономика ни е донесла през тези години, аз мисля че е по-скоро положително. Тя ни е донесла индустриализацията, развитието на селското стопанство, успехите в спорта, високото качество на образование и здравеопазване. И именно пълното разрушение на плановия апарат след 1989 г. е най-голямата причина да сме в това състояние в момента. Сега такава икономика в пълния си вид е невъзможно да построим, най-малкото защото ЕС има съвсем различни виждания по въпроса и няма да ни позволи. Но планови елементи в икономиката, особено в селското стопанство и увеличение на държавния сектор според мен са необходими.
Така че това нарушаване на свободите, за което ти говориш няма общо със самата планова система, следователно няма общо и със самия комунизъм като такъв, а е по-скоро свързан с управляващите - част от тоталитарния режим и репресивния апарат.

За радост (или жалост) висшето ми образование е точно политическо.Не е като никой да не знае защо не проработва планираната икономика - тя още преди да започне вече има поставена граница на съществуване, след което се саморазрушава.След изчерпването на екстензивното развитие на самата икономика тя няма как да премине към интензивно - просто така е устроена, за това се и саморазрушава.

Иначе недей да свързваш комунизма само с икономиката.Напротив - виж германският комунистически модел, там идеологията на Маркс се вижда в най-чест модел.Погледни разделението на властта, репресивния апарат, пропагандната машина и всичко останало.Едва ли ще ти отнеме много време - ако те интересува темата, то германският модел ще ти даде най-точна представа.
Последна промяна от futbolqga на 25 юли 2012 21:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
futbolqga
Контакти:

Мнениеот futbolqga » 25 юли 2012 21:54

W84me написа:Тука дето много плюете по тоя комунизъм, можете да прочетете малко и да видите, че населението ни през 89-та година е било 9 милиона души! Сега се топим с всеки изминал ден, защото се живее много по-добре, нали?! Турците, ако решат ще ни прегазят точно за 1 ден, тогава е било обратното!Циганите безчинстват и остават безнаказани, само след 20 години няма да са малцинство,аз не искам детето ми да живее в циганска държава, а вие?

А бе, симпатяга, какво говориш за България сега?Какъв капитализъм има тука бе?!Сляп ли си, че не виждаш, че същите хора или тяхни протежета са окупирали властта?!?

Като толкова ще сравняваш хайде сравни Източна със Западна Германия - кажи защо в Източна хората измираха от глад, защо взимаха в пъти по-малки заплати, защо рискуваха живота си само и само да избягат в Западна, защо 20 години и милиарди евро помощи след това Източна Германия продължава да е с по-ниско качество на живота?Тук всичко започва при равни условия и сам виждаш как се развиват нещата - дай ми обяснение защо е така!

Приемам, че ако не ми отговориш, просто нямаш отговор - не, че ти имаш де ... истината не е очевидна, а е очевадна!

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 06 сеп 2012 12:39

batmanlevski написа:никога не съм имал доверие на капитализма. все едно да вярвам в дявола. вижте къде избягаха социалситическите страни ,Китай,Куба ,Венецуела.. ,само на Куба БВП за миналата година е нарастнал с 7 % ,толкова колкото на Германия ,Испания и Италия взети заедно ,а безработицата в тези страни е сведена до 0 . нямам какво да добавя повече,всеки нормален човек ще си направи извода !

+1 ;)
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 06 сеп 2012 13:21

W84me написа:Тука дето много плюете по тоя комунизъм, можете да прочетете малко и да видите, че населението ни през 89-та година е било 9 милиона души! Сега се топим с всеки изминал ден, защото се живее много по-добре, нали?!

Топим се защото всеки, който пожелае, може да избяга.

Тогава границите бяха затворени, и да искаш, няма къде да ходиш. Позволяваха ти да пътуваш само в соц-блока, в капиталистическите страни - абсурд. Само спортисти, музиканти, творци и прочее имаха право да излизат, но винаги следвани от агенти и ушета на ДС, да не вземат случайно да избягат, понеже е много хубав соц живота...
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 06 сеп 2012 17:44

stn написа:

По време на комунизъмът хората не са имали право да напускат границите на страната и хора с автомати са ги пазели да не емигрират в лошия капитализъм. А след комунизъмът 2 милиона избягаха от хубавата комунистическа власт!!!

Сега, като са отворени границите колко хора могат да си позволят да излязат, но и да се върнат след това?
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
stn

Мнениеот stn » 06 сеп 2012 22:15

W84me написа:
stn написа:

Сега, като са отворени границите колко хора могат да си позволят да излязат, но и да се върнат след това?

Всички, които имат желание се връщат за празници или почивка или ако имат желание да видят някого.
Умира бавно този, който бяга от страстта и водовъртежа на чувствата, които връщат блясъка в очите и спасяват тъжните сърца...

Върни се в “Свободна зона”