Бойко Борисов: Да спестяваш в банка е мързел
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Бойко Борисов: Да спестяваш в банка е мързел
Не му ми писна да ръси мозък в кръг тази тиква !
ЛЕВСКИ, ОЛЕ, СВОБОДА ОТ МУТРИТЕ!
tochavos написа:
Предпочитам ЦСКА с историята на Литекс, пред помийна яма с 30 титли.

tochavos написа:
Предпочитам ЦСКА с историята на Литекс, пред помийна яма с 30 титли.

Corwin написа:ehh написа:И кое точно не ви харесва в тази статия или си храчите просто ей така?
Тайна ли е, че наистина нашите панелки имат нужда от тотално саниране?
Тайна ли е, че тези, които имат пари, предпочитат да ги "закопаят" в злато, сребро, жилища и т.н., вместо да се инвестират в реалната икономика? Тайна ли е, че наистина трябва да се увеличи потребителското търсене?
Махни златото и среброто, за съвсем друго говори Бойко. Влогът в банка си е инвестиция в реалната икономика, защото банката оперира с тези пари. Човек, който може да си позволи стабилен влог (50-60-70-100 к) може да ги удвои за 7-8(добре, може и да са малко повече, не съм много навътре в материята) години, без да прави абсолютно нищо с тези пари, не ги губи, получава си стабилна сумичка всяка година, едновременно с това работи, издържа си семейството. Хората не са мързеливи, а мислят за бъдещето си.
Виж, за 'благородните метали' съм съгласен, както и за манията за жилища (добре , че тя поне попремина).
+1
Поредното безумно изказване на нашия "шаман". ББ разбира от икономика, колкото аз от коневъдство. Дайде да видим, ако българите си изтеглят спестяванията от банките, какво ще стане. Ще почнем да се чудим как да си спасяваме и ние банките от фалити.
Вярно е, че ако тези пари се изкарат извън банките, те ще отидат за потребление и инвестиции. От което пак би спечелила икономиката като цяло, включително и държавата от ДДС и други косвени данъци. Въпросът е къде ще се преразпределят тези по-големи постъпления в бюджета. Дали няма пак да са за оня етнос, който живее на нашия гръб? Дали няма да потънат в схеми и в програми за интеграция, дали няма да се присвоят чрез близки на властта фирми, "спечелили" обществени поръчки? Нормално е хората да не искат да си изкарат спестяванията извън банките, защото не виждат насреща един добър бизнес-климат. А и съседите ни били виновни, че нямало инвестиции. А вие какво направихте, г-н министър-председател, за да стане България по-привлекателно място за инвестиции?
А и дайте да си говорим реално- голяма част от спествяванията на гражданите са между 1000 и 2000лв- колкото е, и даже по-малко от една минимална заплата в ЕС. И е факт, че хората имат тези пари предвид за "черни дни"- ако някой от семейството се разболее, ако остане без работа и т.н. Много сме "богати", да. Затова хората мизерстват. На ББ сега му е широко около врата и е "сляп" за действителността.
[center]
[/center]

Това да си сложиш парите в банката и да чакаш на лихви пак си е инвестиция. Та нали парите на банките не седят на едно място а банката ги инвестира във фондове, проекти и други т.е. вместо ти да инвестирах ги даваш на банката и тя инвестира вместо теб и ти дава някаква лихва, но не крие никакви рискове. По - смелите и предприемчивите започват собствен бизнес и само си носят рисковете.
Посланието е хората да си изпукат парите като потребители. Не да се развиват нови бизнеси. Примерно ако имаш 30 хилки в банката, които не носят чак толкова много(запознат съм с материята) да си направиш изолация и да си купиш 2 климатика, та да платиш малко ДДС и да се пълни бюджета. Доста смешно ми звучи изказването да се агитирали жените, защото видиш ли те се грижели за домакинството. Ако се търси развитие на икономиката да свалят лихвения процент. Ако спадне лихвата по кредитите ще има доста по-голям шанс човек да развие бизнес. В момента за един много малък бизнес да речем, че искаш да почнеш с 20 бона на кредит. Реалното оскъпяване ти е над 20%(не гледайте само лихвите, таксите са второто име на лихвите). Е какъв бизнеш ще почнеш, който да ти дава поне 40 % възвръщаемост ? Напоследък имах срещи с хора предприемачи, всички се оплакваха от данъците и цитирам "държавата смазва малкия бизнес с тези данъци". Да се върнем на депозитите. Ако се свали процента по кредитите това автоматично ще доведе до спад и на този в депозитите. Но плана според мен не е да се развива бизнеса, а просто да сме отличници в Европа по бюджетен дефицит на цената на това да сме най-мизерните. Странна политика, жалко за нас младите ...
Corwin написа:ehh написа:И кое точно не ви харесва в тази статия или си храчите просто ей така?
Тайна ли е, че наистина нашите панелки имат нужда от тотално саниране?
Тайна ли е, че тези, които имат пари, предпочитат да ги "закопаят" в злато, сребро, жилища и т.н., вместо да се инвестират в реалната икономика? Тайна ли е, че наистина трябва да се увеличи потребителското търсене?
Махни златото и среброто, за съвсем друго говори Бойко. Влогът в банка си е инвестиция в реалната икономика, защото банката оперира с тези пари. Човек, който може да си позволи стабилен влог (50-60-70-100 к) може да ги удвои за 7-8(добре, може и да са малко повече, не съм много навътре в материята) години, без да прави абсолютно нищо с тези пари, не ги губи, получава си стабилна сумичка всяка година, едновременно с това работи, издържа си семейството. Хората не са мързеливи, а мислят за бъдещето си.
Виж, за 'благородните метали' съм съгласен, както и за манията за жилища (добре , че тя поне попремина).
Казваш, че влогът в банка е инвестиция в реалната икономика, защото банката оперирала с тези пари... да, но знаете ли, че в банките има рекордни пари на депозит. Пари, които обаче не се търсят (така грубо да го кажем). И това го четох тези дни. Пари има, банките "пращят" от депозити, а икономиката ни тъпче на място.
Бойко има вина в това, че не действа по-смело с реформите, за да живне държавата. Държавата ни няма да живне от това, че предпочитаме сигурната печалба, като държим големи депозити в банките и печелим от процента, който сме договорили. Аз и сега слушам хора, които мечтаят, като вземат шестица от тотото, да оставят парите от тотото в банката и да живеят от това. И каква е ползата? Ще има 2млн, които вместо да се завъртят в реалната икономика и да я подпомогнат, ще седят като статистика.
Бойко е виновен с това, че не ни надува главите с възможностите за всякакъв бизнес, ползвайки тези прословути пари от еврофондовете. Също така правителството има вина в това, че няма и толкова лесен достъп до тези пари. Нека не отваряме тема за самото кандидатстване по различните програми, защото отиваме в друга тема...
Sisi 1914 написа:Посветих 1 кючек, на футболистите на Левски!
Sisi 1914 написа:Кашчей, не ми лази по-нервичките!
4 милиарда делено на 7 милиона е равно на 572 лв. на човек.Средностатистически ако приемем, че едно семейство се състои от 3-ма души, това означава влог от по 1800 лв. на семейство.Аз съм доста песимистично настроен, че това е възможно при положение, че голям процент от населението ни е заробено със заеми! По-скоро наистина става дума за огромни влогове от шепа хора! Така ,че Бойко за пореден път се изказа неподготвен.
Аз лично имам депозит и никой не може да ме убеди да отида да си изтегля парите. Заплатата ми е по-голяма от това което харча и разликата си я внасям на депозит. Трупам си сумата главно по две причини. Първата е(на която се надявам да стане) да си събера достатъчно пари и да си купя жилище след време за да се отделя от родителите ми. Втората (която се моля да не се стига до нея) е ако ме съкратят от сегашната работа да имам буфер от няколко хиляди лева докато си намеря пак някоя по-читава работа, което за нашия град е равносилно на вероятността да уцелиш 5-ца от тотото. Много трудна работа.
Та ако имаш капитал под 100 хил. лв. най-добрия вариант наистина е депозит. Лихвата е 8%. Което значи на годината си имаш 8 бона сигурна печалба, която може да си я оставиш като капитал или да си я харчиш спокойно защото знаеш че ти е печалба и нищо не губиш. Варианта да почнеш бизнес е много много вероятно да си загубиш парите. Какво толко можеш да почнеш със 100 бона и да измислиш нещо което другите не са? Ще създадеш малка фирма. Малките фирми работят само на българския пазар. Хората са бедни, всеки пести и се стиска от немотия което следва че фалита ти е 90% сигурен. За успешен бизнес са ти необходими милиони, които да инвестираш във акции на средно големи развиващи се фирми които работят и за износ в ЕС. Тогава можеш да разчиташ на печалба и то пак не е сигурно. Е има и вариант да познаваш кмета си, да създадеш фирма, която "незнайно как" печели половината от обществените поръчки и то за суми тройно по-големи от пазарните.Тогава няма да фалираш и ще си добре.
Така, че ако не познавате кмета, не слушайте "икономиста" ББ, ако имате до 100 000лв. налични вложете ги в депозит. Това е най-разумното в момента. Даже не купувайте и жилища, ако не ви се налага да живеете в тях, защото ако тия пари ги оставите на депозит 8%, след 3-4 г. ще можете да си купите жилище в по-хубав квартал и с поне една стая повече.
Та ако имаш капитал под 100 хил. лв. най-добрия вариант наистина е депозит. Лихвата е 8%. Което значи на годината си имаш 8 бона сигурна печалба, която може да си я оставиш като капитал или да си я харчиш спокойно защото знаеш че ти е печалба и нищо не губиш. Варианта да почнеш бизнес е много много вероятно да си загубиш парите. Какво толко можеш да почнеш със 100 бона и да измислиш нещо което другите не са? Ще създадеш малка фирма. Малките фирми работят само на българския пазар. Хората са бедни, всеки пести и се стиска от немотия което следва че фалита ти е 90% сигурен. За успешен бизнес са ти необходими милиони, които да инвестираш във акции на средно големи развиващи се фирми които работят и за износ в ЕС. Тогава можеш да разчиташ на печалба и то пак не е сигурно. Е има и вариант да познаваш кмета си, да създадеш фирма, която "незнайно как" печели половината от обществените поръчки и то за суми тройно по-големи от пазарните.Тогава няма да фалираш и ще си добре.
Така, че ако не познавате кмета, не слушайте "икономиста" ББ, ако имате до 100 000лв. налични вложете ги в депозит. Това е най-разумното в момента. Даже не купувайте и жилища, ако не ви се налага да живеете в тях, защото ако тия пари ги оставите на депозит 8%, след 3-4 г. ще можете да си купите жилище в по-хубав квартал и с поне една стая повече.
Къде е тая лихва 8 % ФИБ ?
CapO написа:Къде е тая лихва 8 % ФИБ ?
Тексим Банк. 8% годишна лихва.
Търговска Банка - около 7,5% мисля, ЦКБ - 7,2% има ги в сайта "мойте пари". Който му интересно може да ги разгледа.
До 196 000 лв. са ти гарантирани от БНБ. Тоест ако депозита ти е под 196 000 и банката фалира (като 98г) можеш да си изтеглиш парите от всяка друга банка, те после си ги взимат от държавата. Парите и лихвите са ти гарантирани на 100%.
Истината момци е че Тиквата, дебелите свине около него и еврейските им господари са хвърлили око на тези спестявания! Въпрос на време е да ни тресне я банкова криза, я хиперинфлация. За кой ли път този прост народ ще бъде оноден!