Как живеете в чужбина ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
LUDAKIS
Контакти:

Re: Как живеете в чужбина ?

Мнениеот LUDAKIS » 19 яну 2012 22:23

Тони Шумахер написа:
LUDAKIS написа:Завърших миналата (2011) година средното си образование и си стегнах багажа и заминах в Германия - Триер. В момента уча немски април имам важен изпит за сертификат (DSH) и от октомври започвам право в унито. Сравнително бързо си намерих студентска квартира (за 2 месеца) преди това от България се обадих да си запазя при една баба едно мазе на края на града (40мин до уни) чакам тази седмица или другата обаждане за работа в Kaufland иначе с помощта от родителите (600eu месечно) успявам да си покрия наема и да живея много прилично с остатъка.

Града е малък - 100 000 души за мен е малък аз съм родом от София и ми е малко странно още всеки ден с едни и същи хора пътуваш едни и същи хора виждаш всеки ден по едно и също време на едно и също място .. което малко побърква. Иначе от германците нямам никакви оплаквания надали и ще имам но ще видим обясняват подробно просто и са търпеливи към чужденците.

Успех и късмет ти желая ;)

мерси и аз ти пожелавам успех във всяко начинание :)
Изображение

Потребителски аватар
LUDAKIS
Контакти:

Мнениеот LUDAKIS » 19 яну 2012 22:25

C2H5OH написа:
LUDAKIS написа:Завърших миналата (2011) година средното си образование и си стегнах багажа и заминах в Германия - Триер. В момента уча немски април имам важен изпит за сертификат (DSH) и от октомври започвам право в унито. Сравнително бързо си намерих студентска квартира (за 2 месеца) преди това от България се обадих да си запазя при една баба едно мазе на края на града (40мин до уни) чакам тази седмица или другата обаждане за работа в Kaufland иначе с помощта от родителите (600eu месечно) успявам да си покрия наема и да живея много прилично с остатъка.

Града е малък - 100 000 души за мен е малък аз съм родом от София и ми е малко странно още всеки ден с едни и същи хора пътуваш едни и същи хора виждаш всеки ден по едно и също време на едно и също място .. което малко побърква. Иначе от германците нямам никакви оплаквания надали и ще имам но ще видим обясняват подробно просто и са търпеливи към чужденците.

Готин град, преди година бях там и ме изкефи! Успех!

Да този град е много добра и мисля евтина дестинация за туристи - интересен с повече от 2000г. история (най стария немски град )
мерси и успех и на теб във всяко начинание :)
Изображение

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 19 яну 2012 22:25

как се живее в чужбина значи.
от началото на тази година съм в Лисабон в международна организация, преди това бях година и половина в Брюксел.

водещият мотив за мен е работата - високи професионални стандарти, етични стандарти и добра заплата. С 2-3 години при подобни условия и може човек да си купи нормален апартамент в София, за което иначе ти трябва огромен заем и н-годишна ипотека.

качество на услугите в Белгия - учудващо ниско при високи цени, за съжаление имам лоши спомени от ниското качество на услугите.
в това отношение в БГ не сме зле.

естествено има неща, където никъде не биха приели така, както ние приемаме в БГ.
пример - един идиот като Цецо Цветнов, който не желае да обяви фирмите, които е консултирал докато е бил на публична позиция, който казва че е взел заем от тъста си за да си купи апартамент - такъв човек моментално изхвърча от политиката и публичния живот.
В БГ такива неща се търпят, нещо повече - когато се призове за прозрачност в която и да е област, половината хора не разбират защо всъщност това е проблем.
посредствените хора не виждат връзка между липсата на прозрачност, корупцията и мизерията. за интелигентните хора е очевидно.

такива неща, аз мисля, че от БГ по-хубаво няма, но докато човек е млад е добре да пътува и да се пробва да работи на високо ниво, конкурирайки се с най-добрите в своята професия. ако си се доказал навън, значи наистина си добър. аз съм изключение, при мен е случайност ;)
Авторът на темата: Ще спре ли..

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 19 яну 2012 22:28

И аз съм в Дания, през март ще стане една година. Засега само работя, с перспективата да добавя и следване. От храната ми харесват сладкарските изделия, но масово магазините за хранителни стоки са пълни с боклуци. Плодовете и зеленчуците са им смехотворни. Иначе откъм чистота, качество на градския транспорт, зеленина и спокойствие - шапка им свалям. Също така приятно впечателние ми прави, че книжарниците са пълни с хора, търсещи нещо за четене. Грамотен народ са. За себе си мога да кажа, че живея скромно, но щастливо. Наемът ми е 1200 лева на месец за две стаи в къща, като кухнята и банята ми я ползва още един човек - датчанин на средна възраст, живеещ самичък.Аз поне съм с приятелката ми - също българка. Като цяло смогваме, но без да науча ударно датски едва ли имам кой знае какви перспективи тук. Приоритет ми е образованието и оттам вече нещо ново, някъде другаде.
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

matlok
Контакти:

Мнениеот matlok » 19 яну 2012 22:30

soilwork написа:
wolf написа:
soilwork написа:Здравейте на всички! Много ми е интересно да разбера-
как живеете в чужбина ?
Кое ви харесва в държавата в която сте и кое ви дразни?
Как се отнасят към Вас?Какво е мнението ви за хората там? Работата ви добра ли е или не толкова...смятате ли един ден да се върнете в България.....Аз самият живея в Германия от 2,5 години. Първоначално заминах с договор за 6 месеца,работя в сферата на гастрономията,живея под наем.Мога да кажа само позитивни неща за хората и живота тук.

Като цяло живея добре, вече 5 месеца тук в Дания и свикнах. Хората са леко психясали но иначе с най-добри намерения и в повечето случай наистина се притичват на помощ когато имаш нужда. Държавата ми харесва защото е подредено, чисто, човек се чувства относително независим и не среща проклетите любопитни погледи впити в себе си както обикновено. Мнението ми за хората засега е положително, аз лично не съм имал никакви проблеми нито с местните нито с тамошните емигранти, отзивчиви хора и не трудни за разбиране. Учащ съм с перспективата да остана още горе долу 4-5 години. Единствено ме дразни адски еднообразната им кухня /пластмаса също навсякъде/ и пълната им неподатливост на корупция 8-) :lol: /1ви са по този показател/
Кухнята тук е горе-долу наред но както и ти казваш повечето неща нямат никакъв вкус и понякога полагам огромни усилия да изям домат от Египет,картоф от Испания или краставица от не знам къде си.Въпреки че работя в ресторант си готвя у дома и то основно български манджи. Заминах 85 кг,а сега съм 65 :)

Прощавай, ама какво работиш в ресторанта?

Потребителски аватар
wolf
Контакти:

Мнениеот wolf » 19 яну 2012 22:33

ndrangheta написа:И аз съм в Дания, през март ще стане една година. Засега само работя, с перспективата да добавя и следване. От храната ми харесват сладкарските изделия, но масово магазините за хранителни стоки са пълни с боклуци. Плодовете и зеленчуците са им смехотворни. Иначе откъм чистота, качество на градския транспорт, зеленина и спокойствие - шапка им свалям. Също така приятно впечателние ми прави, че книжарниците са пълни с хора, търсещи нещо за четене. Грамотен народ са. За себе си мога да кажа, че живея скромно, но щастливо. Наемът ми е 1200 лева на месец за две стаи в къща, като кухнята и банята ми я ползва още един човек - датчанин на средна възраст, живеещ самичък.Аз поне съм с приятелката ми - също българка. Като цяло смогваме, но без да науча ударно датски едва ли имам кой знае какви перспективи тук. Приоритет ми е образованието и оттам вече нещо ново, някъде другаде.

Кой град си колега? Моя излиза 220 евро като 1 от 3ма в 75кв апартамент в центъра на Олборг :)

Потребителски аватар
varnafen
Контакти:

Мнениеот varnafen » 19 яну 2012 22:38

И като сте по чужбинта, поне ходите ли на мачове?:)

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 19 яну 2012 22:39

Няма ли някой от някоя по-нестандартна да не кажа екзотична страна,като Япония,Ямайка,Австралия,ЮАР,Бразилия и др.Ще ми е интересно те какво ще кажат за мястото където живеят.

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 19 яну 2012 22:40

varnafen написа:И като сте по чужбинта, поне ходите ли на мачове?:)

каня се да ходя да гледам Спортинг, стадионът им е невероятен.
Авторът на темата: Ще спре ли..

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 19 яну 2012 22:44

wolf написа:
ndrangheta написа:И аз съм в Дания, през март ще стане една година. Засега само работя, с перспективата да добавя и следване. От храната ми харесват сладкарските изделия, но масово магазините за хранителни стоки са пълни с боклуци. Плодовете и зеленчуците са им смехотворни. Иначе откъм чистота, качество на градския транспорт, зеленина и спокойствие - шапка им свалям. Също така приятно впечателние ми прави, че книжарниците са пълни с хора, търсещи нещо за четене. Грамотен народ са. За себе си мога да кажа, че живея скромно, но щастливо. Наемът ми е 1200 лева на месец за две стаи в къща, като кухнята и банята ми я ползва още един човек - датчанин на средна възраст, живеещ самичък.Аз поне съм с приятелката ми - също българка. Като цяло смогваме, но без да науча ударно датски едва ли имам кой знае какви перспективи тук. Приоритет ми е образованието и оттам вече нещо ново, някъде другаде.

Кой град си колега? Моя излиза 220 евро като 1 от 3ма в 75кв апартамент в центъра на Олборг :)

В Копенхаген съм, в квартал на около 20 минути от центъра. Моят наем включва всички сметки и интернет, като по мнение на датските ми познати е приемлив. Все пак сме двойка, не ни устройва съжителство с луди пияници като тия:)
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Върни се в “Свободна зона”