"Време разделно"-измислица или реалност

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Angoff
Контакти:

Re: "Време разделно"-измислица или реалност

Мнениеот Angoff » 30 мар 2011 15:37

Избивали са българи и още как , но това си е нормално за болните религии ... едните убиват в името на Алах другите убиват в името на Исус Христос и в техните очи тези убийства са оправдани :|
Тъжно но факт религиите са факторите поради , които почват войните .
Да извършваш "грях" и този грях да е оправдан е безценно , човешкия разум така е устроен или поне тези без съвест.
Люляк, май, финал за купа
дузпи, шут, греда и супа
Крейзи, пропуски, картони,
Негър, рикошет, шампиони

Левски-Славия, протокол
Везалов, фамозен гол
Хикс, сълзи, инфаркт, мустаци
Kрейзи шит, пак декларации

Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон!!!

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 30 мар 2011 16:19

Просто религията не е нещо, което е предназначено за неумелите, злите ръце.
Лопатата в ръцете на един дава живот и храна, в ръцете на друг е оръжие и сее болка и смърт.
Така че е абсурдно да се категоризира веднага - това е зло, това - добро.
Помислете колко турчета пафкат джойнт, боцкат се, напиват се и т.н. например.
От друга страна значението на думата "ислям " е подчинение. Нещо, което ми е необяснимо...
Не оправдавам никого или нападам. Кръстен съм в християнството по собствено желание на възраст, която знаех какво правя. "Правото на избор", това е което ме привлича в Православието, но не е така при католиците, а при протестантите е слободия чак...
Асред адвентисти, саботяни, евангелисти има откровено болни хора.
...бе будистите са най-пекани. :mrgreen:

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 30 мар 2011 16:37

saffron написа:
4 интересно защо еничарите са правили това само в родопите.. а в другите части на България нема данни това да се е случвало.. или аз поне незнам,...

...да бе, да само в Родопите... Зарди това на Царевец не остава камък върху камък сигурно... (тая съборетина сега е цялостна възстановка от 1968 г.)
Политика, ако знаят, че са зли и безпощадни, страхът на останалите ще е по-голям.
Родопите са били врата за българското царство.
Сам споменаваш Батак и после как не знаеш да е имало зверства и на други места.
Но да, общо взето си прав за нещо, жестокостта и броя на жертвите са средство за постигане на целта и единствено победените се влияят от това. Ниито на победителите, нито на страничният наблюдател му пука за тях.

Потребителски аватар
saffron
Контакти:

Мнениеот saffron » 30 мар 2011 16:46

metodito написа:
saffron написа:

...да бе, да само в Родопите... Зарди това на Царевец не остава камък върху камък сигурно... (тая съборетина сега е цялостна възстановка от 1968 г.)
Политика, ако знаят, че са зли и безпощадни, страхът на останалите ще е по-голям.
Родопите са били врата за българското царство.
Сам споменаваш Батак и после как не знаеш да е имало зверства и на други места.
Но да, общо взето си прав за нещо, жестокостта и броя на жертвите са средство за постигане на целта и единствено победените се влияят от това. Ниито на победителите, нито на страничният наблюдател му пука за тях.

Имах в предвид ,..че незнам другаде да има помаци в България...
за царевец си прав... аз не отричам...че по време на война има жертви.. както и примера с Батак..който давам.. но това става във времена на възтания и тн.. както е и в момента жертви има до налагането на даден режим... после му служиш мирно и кротко и чакаш удобния момент да отговориш на удара ;)
Последна промяна от saffron на 30 мар 2011 16:51, променено общо 1 път.
[rimg]http://media.tumblr.com/tumblr_masms49oVh1qhe3fh.gif[/rimg]

Потребителски аватар
Dobri
Контакти:

Мнениеот Dobri » 30 мар 2011 16:51

pehopeho написа:Исляма е много агресивна религия. Това обяснява много неща. Не знам в друга религия да се говори за джихат. А най-нормалното нещо е агресията да поражда агресия. И още нещо, докато повечето православни българи се сещат за религията основно по големите празници (Коледа, Великден и т.н.), мюсулманите много по-ревностно изповядват религията си. Да не кажа, че има откровени фанатици!

Кръстоносни походи = Джихат

1098 година - Маарра. (май там е върха).

Потребителски аватар
luxorus
Контакти:

Мнениеот luxorus » 30 мар 2011 16:58

saffron написа:1 аз като гледах тоя филм .. най много ми направи впечатление доброто отношение на турците към българите...( изключвам еничарите ) ... турските управници молеха еничарите да не се извършва .. смяна на религията и имената... един от тях дори плати с живота си....

2 това ,че е имало мъчения за по коравите българи..който не са искали доброволно да се подчинят със сигурност е така.... но нима е нямало мъчения и за турците през 80-те години?.. вярвам ,че клането в Батак е може би най големия геноцид на българи от турци..... но това го има във времена на война.. виждаме го и в момента в либия и преди това в босна....

4 интересно защо еничарите са правили това само в родопите.. а в другите части на България нема данни това да се е случвало.. или аз поне незнам,...

5 другото , което знам е ..че повечето помохамеданчини българи (помаци) се смятат за българи а не за турци! ... странно как са загубили вярата си.. но българщината не !

6 трябва да живееме приятелски с турците и да ги уважаваме... и двата народа сме се настрадали достатъчно заради предците ни.... винаги се мери с два аршина .. нема смисъл да вярваме на националистите .,че за всичко ни е виновен доган... или на пишман историците , който казват.. нямало е османско робство.. а това е било просто "османско присъствие".... единствения , който знае какво е било е Конър Маклауд... ако некой има координатите му нека ги предостави ... това е..

Позволи ми да не се съглася с подобно твърдение.Да,в Батак е имало ужасяващи събития и по някакъв начин е идеализирано,канонизирано от историята и т.н и т.н,но аз като старозагорец знам че в Руско-Турската освободителна война Стара Загора е опожарена до основи и има жертви на османския геноцид в пъти повече от "Баташкото клане".Мога и да приложа някой линк,но да не се впускаме в подробности.Все пак в уикипедия всичко пише.
I'M BLIND!IMPRESS ME!

Потребителски аватар
luxorus
Контакти:

Мнениеот luxorus » 30 мар 2011 17:03

През време на Освободителната война градът на няколко пъти е изгарян от турските башибозуци. Сведенията за загиналите по време на Освободителната война българи са различни. След героичната Битка при Стара Загора на българските опълченците и ген. Гурко с десетократно превъзхождащия ги противник освободителните войски се укрепяват на Шипка, a турците завземат града.
На 19, 20 и 21 юли 1877 г. от 48 000 редовна турска армия командвана от Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш) са изклани с невероятни садистични практики и между 5 000 и 15 000 българи, други към 1200 загиват от глад и преживените ужаси. Хиляди млади момчета, девойки и жени са отвлечени към Турция. Хора са одирани живи, печени на шиш, разпъвани на кръст и приковавани. На бремените са разпаряни коремите и са вадени неродените деца. [10][11][12][13]Само в църквата св. Тройца са изклани 2500 души. Изколват и събралите се в св.„Св. Богородица" и „Св. Николай. Храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Стара Загора.
Градът е изгорен до основи и обезлюден. Хиляди напускат и не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град. По това време в града остава едва 1 089 дома с 10 650 души, което е едва една трета от населението на Стара Загора до опожаряването и Старозагорското въстание от 1875 г.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 1%80%D0%B0
I'M BLIND!IMPRESS ME!

Потребителски аватар
pehopeho
Контакти:

Мнениеот pehopeho » 30 мар 2011 17:33

Dobri написа:
pehopeho написа:Исляма е много агресивна религия. Това обяснява много неща. Не знам в друга религия да се говори за джихат. А най-нормалното нещо е агресията да поражда агресия. И още нещо, докато повечето православни българи се сещат за религията основно по големите празници (Коледа, Великден и т.н.), мюсулманите много по-ревностно изповядват религията си. Да не кажа, че има откровени фанатици!

Кръстоносни походи = Джихат

1098 година - Маарра. (май там е върха).

Имах предвид ситуацията сега, а не преди 1000 години. Иначе си прав.
Не си сложих портрет на Лупи на стената, защото остави нещата на половина, но обещавам да си сложа на Митко Борисов, ако ги доведе до край!!!
http://vbox7.com/play:efeaf1c3

Потребителски аватар
LaRgO
Контакти:

Мнениеот LaRgO » 30 мар 2011 17:35

PFC Litex написа:И това доживях да видя :shock:
Хора вземете прочетете романа "Време разделно", а не да си правите изводи по филм направен по него и чак тогава коментирайте - ужас, на къде отиваме ние може би :cry:

+1

Потребителски аватар
Локомотив1926
Контакти:

Мнениеот Локомотив1926 » 30 мар 2011 17:53

Нищо чудно утре да излезе тема със заглавие "Имало ли е баташко клане ?" или "Под османско робство ли сме били или е било просто османско присъствие ?" . Спрете се малко , вземете прочетете малко исторически факти и сами ще си отговорите на тези въпроси .
[rimg]http://awa.hit.bg/4.png[/rimg] [rimg]http://awa.hit.bg/2.jpg[/rimg][rimg]http://awa.hit.bg/c.png[/rimg][rimg]http://awa.hit.bg/5.png[/rimg][rimg]http://awa.hit.bg/e.png[/rimg]
Офтопик:

Изображение
Изображение

Върни се в “Свободна зона”