Великите книги!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
lewstherin
Контакти:

Re: Великите книги!!!

Мнениеот lewstherin » 21 яну 2010 22:21

Властелинът на пръстените, Колелото на времето, Граф Монте Кристо, Песен за огън и лед.. Кръстникът.

Потребителски аватар
cska_90
Контакти:

Мнениеот cska_90 » 21 яну 2010 22:25

Някой чел ли е "На изток от рая"-защото много съм слушал за нея -но така и не съм я чел!!!
Изображение

Потребителски аватар
msm
Контакти:

Мнениеот msm » 21 яну 2010 22:25

Признавам си, че от доста време не съм сядал да чета книги и на много то прочетените вече не и помня имената, но ще ви пусна една класация от 07.07.2009 на Обществено-политическото американско сп. "Нюзуик",което е съпоставило 10 престижни литературни класации и е представило на читателите си на тази основа свой рейтинг на най-великите книги на всички времена и народи. В него на първо място е "Война и мир" на Лев Николаевич Толстой.
При съставянето на класацията са взети предвид данни от Нюйоркската публична библиотека, списъка за четена на колежа Сейнт Джонс, рейтингът от Опра Уинфри, "Уикипедия", класациите на в. "Гардиън" и в. "Телеграф", на издателството "Модърн лайбръри", специализирано в издаването на класическа литература.
Сред първите сто са намерили място книги на Маркес (17), Дарвин (27), Маркс (30), Толкин (35), Шекспир (49-52), Пруст (62), Хенри Милър (82), Фройд (86), Мао Цзедун (88).
Библията е едва на 41-во място.

Топ-10 на най-великите книги в света:
1. "Война и мир", Лев Толстой;
2. "1984", Джордж Оруел;
3. "Одисей", Джеймс Джойс;
4. "Лолита", Владимир Набоков;
5. "Шум и ярост", Уилям Фокнър;
6. "Невидимият човек", Ралф Елисън;
7. "Към фара", Вирджиния Уулф;
8. "Илиада" и "Одисея", Омир;
9. "Гордост и предразсъдъци", Джейн Остин;
10. "Божествена комедия", Данте Алигиери.

Маркираните съм имал удоволствието да ги прочета.
Последна промяна от msm на 21 яну 2010 22:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 21 яну 2010 22:25

Търговецът на оръжие!
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
Alternative
Контакти:

Мнениеот Alternative » 21 яну 2010 22:25

Цар Плъх,Параграф 22,Каин и Авел,Самоличноста на Борн,Жената Фантом,Дъщерята на Мистрал,Убиецът живее на 21,Поредиците на-Шерлок Холмс,Еркюл Поаро,Мисис Марпл,Мегре.
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 21 яну 2010 22:31

Няма такова чудо като най-велико, защото всеки си има различни вкусове, но всеки трябва да прочети "1984". Първите 100 страници може да ви се сторят скучни, но накрая ще се чудите какво става.
Метеоритът на Даун Браун също може да прочетете. Една доста манипулативна книга, която разкрива игричките на политиците и показва, че не те ни дърпат конците.
Всъщност всичко на Даун Браун ме кефи, но филмите, които правят по книгите му са боза. Не се водете по тях.
"Фантазиии на жени" на Жерар дьо Велие, ако можете да намерите някъде също можете да я прочетете.
Моята борба на Хитлер, ако се абстрахирате от личността му ще разберете, че има доста истини в нея.
Класика като "Спасителя в ръжта".
Една книга на Хемингуей бях почнал да чета, но не знам как се казва и беше интересна за едно момче, което помага на един затворник с храна (ако някой може да ми помогне как се казва. Сстра му го е огледала, а мъжът и е ковач и е зла :) )

Хора моля ви Под Игото добре, но не е велик. Това, че сте чели три глави от него в училище и са ви промивали мозака с него не го прави велик.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

pobeda1
Контакти:

Мнениеот pobeda1 » 21 яну 2010 22:35

една мнгого хубава страница за книги PDF format http://chitanka.info/lib

Потребителски аватар
mad butcher
Контакти:

Мнениеот mad butcher » 21 яну 2010 22:38

Цар плъх, Синухе египтянина от Мика валтари горещо я препоръчвам от Българските автори харесвам Диви разкази на Хаитов и разказите на Йордан Йовков.
миле гърбавия на 12 Май 2012 07:54

Е,според тебе колко хора ще прочетат това твое писание? Толкова много букви не са по силата на 99% от потребителите на "Гонг".

Потребителски аватар
Модератор ЛокоПД
Контакти:

Мнениеот Модератор ЛокоПД » 21 яну 2010 22:43

modor написа:
Модератор ЛокоПД написа:
modor написа:Синовете на мечката,Шестото клеймо.

Да не би да имаш предвид "Синовете на Великата мечка" от Лизелоте Велскопф ?

Точно тази книга имах напредвид.Просто обърках заглавието.

:lol: Човече,върна ме 30 години назад...Тази книга е част от трилогия.Другите две са "Топ и Хари" и "Харка - синът на вожда".Страхотия,беше ми "настолно четиво" в тинейджърските години.Трудно се намираха по книжарниците,а в библиотеката ставаха търкали :lol: Любимите ми книги по онова време бяха романите на Майн Рийд,,Карл Май,Джек Лондон,Джеймс Фенимор Купър...Няколко книги обаче ми се "запечатаха" в съзнанието малко по-късно.Това са "Богат-беден" на Ъруин Шоу,"Кръстникът" на Марио Пузо и "Моби Дик" на Херман Мелвил.И разбира се ,повечето неща на Хемингуей - тук са много и няма да ги изреждам.
Преди създаването на "социалните мрежи" и интернет http://farm8.staticflickr.com/7095/7315 ... a79f_b.jpg

Потребителски аватар
edmon_dantes
Контакти:

Мнениеот edmon_dantes » 21 яну 2010 22:50

cska_90 написа:Някой чел ли е "На изток от рая"-защото много съм слушал за нея -но така и не съм я чел!!!

Аз съм я чел - великолепна! Ако имаш възможност - прочети я. Както и още една книга на Стайнбек - "Гроздовете на гнева". И двете са... абе просто класика.
Иначе по темата - двете книги на Стайнбек, които посочих по-горе; "Граф Монте Кристо" на Ал. Дюма-баща; "Конникът без глава" на Майн Рид; "То" на Стивън Кинг; "Ана Каренина" на Толстой... Много са. Книгите на Чейс са уникални... Не мога да ги сложа в графата "велики", но ги чета с истинско удоволствие.
От българските книги, които мога да определя като "велики" са "Време разделно" на Антон Дончев и четирилогията на Димитър Талев - "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам".
ЛЕВСКАР ДО ГРОБ
ИзображениеИзображениеИзображение

Върни се в “Свободна зона”