Българският "Цариград"

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Re: Българският "Цариград"

Мнениеот Alexx » 31 юли 2015 12:41

za nas e toj religiq написа:
Alexx написа:
za nas e toj religiq написа:Винаги съм се чудил от къде и как се е взело това название на Византион, Константинопол, Истанбул!
Защо българите го наричаме Цариград ??? Някой "историк" може ли да обясни ???

Защото там е живеел Цезера. :)
Самите римляни винаги са приемали България като част от тяхната територия, а нашите владетели като бунтуващи се владетели на дадена провинция.

Може и да е живял там цезаря, ама ние никога не сме му се кланяли! Дори сме си имали собствен цезар :) За кво ни е било да величаем чуждите ?

Да ама някои от нашите цезари са имали амбиции да станат официални цезера на Римската империя. Например Симеон. Много хора се заблуждавал,че той е искал да завладее Византия за да стане част от територията на България. Искал е точно обратното.

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 31 юли 2015 12:47

OT18 написа:
za nas e toj religiq написа:Винаги съм се чудил от къде и как се е взело това название на Византион, Константинопол, Истанбул!

Сега да не стигнеш до тезата, че ние напрактика сме естествен продължител на Източната Римска Империя. :mrgreen:
То верно, че Пловдив наподобява Рим, ама... :lol:

Не бе не знам, ама във фолклора ни има едни разкази за Цар(цезар) Траян, Константин, Юстин, народа някак си ги знае като техни царе :? Пък нали уж сме иранци :roll:

Фолклора в кои части на България.
Аз и в другата тема писах, че за мен България е била нещо като САЩ. Десетки племена (десетки щати и етноси ) обединени в една държава. Разликата е, че тук местните(тракийците) за разлика от индианците не са били подложени на геноцид, защото са били нужни като човешки потенциал. А името българи ви звучи като варвари и може да е било наложено от ромеите като обобщаващо всички племена, които не влизат в границите на Римската империя.

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 31 юли 2015 12:50

Alexx написа:
Alexx написа:

Защото там е живеел Цезера. :)
Самите римляни винаги са приемали България като част от тяхната територия, а нашите владетели като бунтуващи се владетели на дадена провинция.

Може и да е живял там цезаря, ама ние никога не сме му се кланяли! Дори сме си имали собствен цезар :) За кво ни е било да величаем чуждите ?

Да ама някои от нашите цезари са имали амбиции да станат официални цезера на Римската империя. Например Симеон. Много хора се заблуждавал,че той е искал да завладее Византия за да стане част от територията на България. Искал е точно обратното.

Нашите са си биле царе не цезари :) Единствения ни истински цезар(кесар) е бил "ХАН" Тервел , който получава титлата си лично от "византийския" цезар !
Малко е неудобен въпроса как един варварин нехристиянин е станал цезар, ама това е друга тема :)
Та дали нашия цезар е наричал Константинопол - Цариград ми е интересно :lol:

phd
Контакти:

Мнениеот phd » 31 юли 2015 12:52

Наименованието "Цариград" е от времето, когато българите са наричали султана "цар" и са били негови поданици. Ако някой знае извор отпреди 14 век, в който градът да се нарича така, моля, нека го публикува :geek:

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 31 юли 2015 12:53

OT18 написа:
OT18 написа:

Сега да не стигнеш до тезата, че ние напрактика сме естествен продължител на Източната Римска Империя. :mrgreen:
То верно, че Пловдив наподобява Рим, ама... :lol:

Не бе не знам, ама във фолклора ни има едни разкази за Цар(цезар) Траян, Константин, Юстин, народа някак си ги знае като техни царе :? Пък нали уж сме иранци :roll:

Фолклора в кои части на България.
Аз и в другата тема писах, че за мен България е била нещо като САЩ. Десетки племена (десетки щати и етноси ) обединени в една държава. Разликата е, че тук местните(тракийците) за разлика от индианците не са били подложени на геноцид, защото са били нужни като човешки потенциал. А името българи ви звучи като варвари и може да е било наложено от ромеите като обобщаващо всички племена, които не влизат в границите на Римската империя.

Правилно разсъждаваш, ама според историците тоя народ който ги помни тия неща е изчезнал , избит, от едни чужди племена които са се настанили в неговите земи разбираш ли :lol:
Що се отнася до човешкия потенциал той е бил нужен на всяко царство дори племе, за кву му е на някой нашественик да избие местното население ? Кой че го храни и ще му носи пари ? Нали идеята е да стане по богат и могъщ :) Пък и кой ще управлява като избие всички :lol:
Последна промяна от za nas e toj religiq на 31 юли 2015 13:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 31 юли 2015 13:07

phd написа:Наименованието "Цариград" е от времето, когато българите са наричали султана "цар" и са били негови поданици. Ако някой знае извор отпреди 14 век, в който градът да се нарича така, моля, нека го публикува :geek:

Значи българите сме наричали хановете и султаните - царе, пък нашите царе и князе, наричаме ханове и канове :mrgreen:

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 31 юли 2015 13:21

Между другото ще ми е интересно да видя някакъв документ , в който българите казват Царю Мехмед или Царю Осман, Мурад, Баязид ..... :lol:

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 31 юли 2015 13:45

Добре де, ама ние сме си имали царски град както е казано, за чий ни е втори такъв ??? След като наш цар там никога не е имало :?

От 1300 години история, повече от 700 царят ни е бил точно там. Сещаш ли се за някой друг град, дето да е бил царски толкова време?
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 31 юли 2015 13:59

защо написа:
Добре де, ама ние сме си имали царски град както е казано, за чий ни е втори такъв ??? След като наш цар там никога не е имало :?

От 1300 години история, повече от 700 царят ни е бил точно там. Сещаш ли се за някой друг град, дето да е бил царски толкова време?

Ай посмали малко, царе може да се каже че е имало едва 170 години :) Едва ли българина не е знаел цели 500 години че го управляват, ханове, султани или везири и падишаси, а не царе :lol:

kanari
Контакти:

Мнениеот kanari » 31 юли 2015 14:12

za nas e toj religiq написа:Е да де, ама ние никога не сме притежавали Истанбул че да го наричаме Цариград ?

Византион е тракийско селище. И първите императори на Източната римска империя са били тракийци ( включително и Константин Велики). Няма да влизам в исторически спорове дали траки е = на българи, но много историци, съвременници на събитията твърдят точно това. Генетичните изследвания също подкрепят тази теория. Стиас вече с глупостите за 30 0000 тюрки или иранци, които са размазали римската империя и са основали България.

Върни се в “Свободна зона”