Damon_1912 написа:Според мен има фундаментален проблем във насоката на всички тези въпроси, очаквания, обвинения, ... Те всички са насочени към политиците. А проблема в България не са политиците. Политиците са си точно на място. Проблема е в хората, в обществото.
Успокоителното е че имаме работеща представителна демокрация - доказателството са точно политиците, които имаме в момента

- те са добро представителство на електората според скромното ми мнение

Така че моята надежда за дясното не се крепи в политиците, а по-скоро във хората - да се натрупа критична маса от хора, които разбират че за тяхното благоденствие най-важни са техните лични усилия и умения, и да търсят от държавата регулация на средата, а не помощ. Тогава ще се появят и политици, които да подпомагат този процес.
Разбира се, ако се появи някой държавник, който да има смелостта да направи необходимите реформи без обществото да е узряло за тях (и съответно да сложи край на политическата си кариера) - ще е много хубаво, но това не е много реалистично:) Примерно Костов - той все още е обвиняван за най-значимата реформа в България в последните десетилетия, реформа която позволи в момента да не сме държава от третият свят, а да имаме непрекъснат растеж от 1998 насам - реформата с така нареченото "разпродаване" на България. Но Костов беше голям държавник и слаб политик. Не успя да "продаде" идеите си на хората. Разсърди се и се скри.
Иначе на предстоящите избори ще гласувам за Реформаторският блок, макар че ми се струват доста неопитни за да могат да прекарат някоя от важните реформи - истинска независимост на съдебната система, пенсионна система, здравеопазване, продължаване на реформите в образованието. Но засега не виждам друга възможност на политическата сцена