Чудо! 3,82 лв. за ток през ноември

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Re: Чудо! 3,82 лв. за ток през ноември

Мнениеот milen.hristov » 30 яну 2014 22:57

galin56 написа:
milen.hristov написа:
dindan написа:Софиянецът Михаил Цвеов чака сметките си за ток с огромно нетърпение.
След като преди дни отваря бележката за месец ноември, краката на 32-годишния мъж едва не се подкосяват... от радост. Да, радост, примесена с чувство за гордост, победа и триумф. Михаил току-що е поставил своеобразен рекорд в нетрадиционната, неофициална и несъществуваща категория за най-ниска сметка за ток в България – само 3,82 лв., пише 168 часа.

Вярвате или не, но без да използва свърхскъпи високотехнологични уреди за пестене или нелегални трикове, младият машинен инженер от БАН успява да изкара зимния месец с електричество, за което ще плати по-малко от 4 лева. Тайната, чрез която Михаил успява да постигне такива смайващи резултати, е проста. Той живее на студено. Готви рядко. Не гледа телевизия. Пере на ръка. Спи с няколко ката дрехи, завит през глава, а единственото топло кътче в жилището му е банята, откъдето минават тръбите за парното на съседите във входа.

Причините да започне нестандартния експеримент преди две години младият столичанин изрежда на един дъх: мафия, независимост, екология, пари.
Идеята му да живее на студено не е внезапно хрумване. Още като малък Михаил се увличал по пестенето на енергия, а като студент преди десетина години се запалил по екологията.

Преди години, когато живеел с родителите си, те поемали сметките и не мислел колко ще плаща. Въпреки това още тогава Михаил изключвал парното в стаята, защото нямал нужда да се прегрява и изнежва в лукс, замърсявайки въздуха. Постепенно идеята за ограничена консумация на ток започнала да се оформя под влиянието не само на екоубежденията му, но и на финансова ситуация, в която попаднало семейството му. Нереално рязкото по думите му поскъпване на цената на парното принудило домакинството да се лиши напълно от топлата екстра.

http://www.marica.bg/чудо!-382-лв-за-ток-през-ноември-news198141.html

Това всичко може да се опише само с една дума- комунизъм. Режим на тока, на парното, на водата

Оф па тоя, и тук ли ще серете, бе да му се не види. :twisted: :twisted:

Що този човек нормален живот ли води според теб

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 30 яну 2014 23:00

milen.hristov написа:Що този човек нормален живот ли води според теб

Не, даже го написах по нагоре. Странното е, че даже е машинен инженер със стаж във БАН и то от СОфия и не може да си намери работа с която да живее нормално. Но не виждам какво общо има с комунизма. През комунизма дали е имало случай машинен инженер със стаж във БАН да не може да си плати тока?

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 30 яну 2014 23:09

Той си знае. Всеки си решава как да живее, какво да използва и какво - не.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
plamenst7
Контакти:

Мнениеот plamenst7 » 30 яну 2014 23:16

galin56 написа:Аз не знам повечето софиянци защо се оплакват от парното и какви са тия цифри където вадят. Имам колега от Люлин, двустаен казва, че на година плаща около 1000лв за парно като в тези пари влиза парното за зимата и топлата вода за цяла година. И това ако е много .... Много си е доволен пича даже, за 150-160лв отопление + топла вода най-студените месеци, за площ от 60+ квадрата без да си мърдаш пръста си е екстра.

Аз живея в тристаен апартамент 75 квадрата, за декември сметката ми за парно е 252 лв. Отопляват се основно 2 стаи, третата от време на време. Кухнята се топли основно от готварската печка, докато се готви.

Потребителски аватар
Владо_ЦСКА
Контакти:

Мнениеот Владо_ЦСКА » 30 яну 2014 23:21

Тока наистина е намалял в нормални граници тая година.
Живея сам. Ям готово и не готвя, освен мезенца за бирата, когато ми щукне, за друго не влизам в кухнята за скара или печка.
Хладилник. Бойлера пускам всяка вечер преди да си легна, климатика от 7-8 вечер, когато се прибирам, до като заспя към 2-3 и телевизора който е 42 инчова дърта плазма, която грее много. И последните 3-4 месеца по 28-30 кинта. Миналата година плащах 60 до 120 през същия период.
Направо съм очуден :!:
Warped написа:
Владо_ЦСКА написа:Коя е столицата на Лихтенщайн?

Питай майкати тя нали вършее насам натам/.........

petbezdeset
Контакти:

Мнениеот petbezdeset » 30 яну 2014 23:22

Живея в 102 квадрата апартамент, 2010 година построен. Миналата година за парно и топла вода за целия сезон по изравнителната сметка ми изчислиха 560 лева и към момента още ми връщат от предплатеното. Топломера ми е преди апартамента, загубите са минимални. От 4 радиатора и 1 лира два радиатора работеха на 4 постоянно цяла зима. За ток плащам по 60-70 лева месечно. Парното е най-евтиното отопление към момента.
Проблемите идват от лошата изолация и от крадливите съседи. ;)

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 30 яну 2014 23:25

plamenst7 написа:
galin56 написа:Аз не знам повечето софиянци защо се оплакват от парното и какви са тия цифри където вадят. Имам колега от Люлин, двустаен казва, че на година плаща около 1000лв за парно като в тези пари влиза парното за зимата и топлата вода за цяла година. И това ако е много .... Много си е доволен пича даже, за 150-160лв отопление + топла вода най-студените месеци, за площ от 60+ квадрата без да си мърдаш пръста си е екстра.

Аз живея в тристаен апартамент 75 квадрата, за декември сметката ми за парно е 252 лв. Отопляват се основно 2 стаи, третата от време на време. Кухнята се топли основно от готварската печка, докато се готви.

Може, аз казвам какво ми е споделял колегата. В твоя случай според мен 3-стаен и топла вода около 200-230 лв би била добра сума (зависи какви градуси поддържа де). На газ 3-стаен в студените месеци и вътре да ти е топло, не да мръзнеш на 19-20 градуса, ще ти върви към 4 стотака най-малко.

orlando7
Контакти:

Мнениеот orlando7 » 30 яну 2014 23:28

Владо_ЦСКА написа:Тока наистина е намалял в нормални граници тая година.
Живея сам. Ям готово и не готвя, освен мезенца за бирата, когато ми щукне, за друго не влизам в кухнята за скара или печка.
Хладилник. Бойлера пускам всяка вечер преди да си легна, климатика от 7-8 вечер, когато се прибирам, до като заспя към 2-3 и телевизора който е 42 инчова дърта плазма, която грее много. И последните 3-4 месеца по 28-30 кинта. Миналата година плащах 60 до 120 през същия период.

Не се чуди, ами си прибери едно гадже,направи си дечица и живота ще ти изглежда по друг начин! Само с ЦСКА не се живее!

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 30 яну 2014 23:30

Владо, цената на тока в сравнение с миналата година е паднала само с 1-2 ст/киловат(по-малко от 10% май беше официално). По-скоро тая година ползваш по-малко количество ток. Иначе тока със сигурност не е 4 пъти(400%) по-евтин.

Потребителски аватар
Владо_ЦСКА
Контакти:

Мнениеот Владо_ЦСКА » 30 яну 2014 23:32

orlando7 написа:

Не се чуди, ами си прибери едно гадже,направи си дечица и живота ще ти изглежда по друг начин! Само с ЦСКА не се живее!

Нещастно разделен съм от скоро. Много прибързано прибрах последното, без да я опозная. Съвети не ми давай ;)
Warped написа:
Владо_ЦСКА написа:Коя е столицата на Лихтенщайн?

Питай майкати тя нали вършее насам натам/.........

Върни се в “Свободна зона”