21 знака за превръщането на Великобритания в огромен затвор

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Phoenix_
Контакти:

Re: 21 знака за превръщането на Великобритания в огромен затвор

Мнениеот Phoenix_ » 13 апр 2012 14:30

Комунягата марми се появи! Все пак кой, ако не той ще ни съобщи за лошите гербери... друго си беше при БКП свобода и кеф! Кеф ти чужбина, кеф ти музика, кеф ти възгледи...Нали комуняга? Сега да не кажеш, че те обиждам.. ти сам се определяш като такъв... и сам хвалиш комунизма, "в който имало ред... нищо, че сме нямали права..." сега много интересно как се обърна на другата страна... платен писач!

Иначе, в голяма степен, си прав защо тези страни са станали богати.. , и че може би света не отива на добре... но за съжеление ми се струва, че за теб бъдещето е връщането към един прогнил, тоталитарен режим...

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 13 апр 2012 15:01

Бих искал да живея в този затвор. Ако не ми се уреди въпросът съм навит и на професия "социално слаб" в Норвегия или да бъда "негър в щата Алабама." ;)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
messi7
Контакти:

Мнениеот messi7 » 13 апр 2012 15:04

Phoenix_ написа:Комунягата марми се появи! Все пак кой, ако не той ще ни съобщи за лошите гербери... друго си беше при БКП свобода и кеф! Кеф ти чужбина, кеф ти музика, кеф ти възгледи...Нали комуняга? Сега да не кажеш, че те обиждам.. ти сам се определяш като такъв... и сам хвалиш комунизма, "в който имало ред... нищо, че сме нямали права..." сега много интересно как се обърна на другата страна... платен писач!

Иначе, в голяма степен, си прав защо тези страни са станали богати.. , и че може би света не отива на добре... но за съжеление ми се струва, че за теб бъдещето е връщането към един прогнил, тоталитарен режим...

Всеки един режим си има предимства и недостатъци. Всичко е една система, която ни контролира. А ние, българите, обичат да ни контролират, да слушаме покорно тея "отгоре", да се кефим, че ни владеят американците, а преди тва руснаците, а още преди тва - османци и византийци. Не слагам всички българи под общ знаменател, но една голяма част сме "роби".
Тази тема е прекалено всеобхватна и не ми се задълбава. И не ги гледай британците, много по-добре са си от нас. Както каза Марми, хем сме полицейска страна, хем супер бедна. :roll:
Изображение

Потребителски аватар
Phoenix_
Контакти:

Мнениеот Phoenix_ » 13 апр 2012 15:09

Captain Stottlemeyer написа:Бих искал да живея в този затвор. Ако не ми се уреди въпросът съм навит и на професия "социално слаб" в Норвегия или да бъда "негър в щата Алабама." ;)

Точно заради такива като теб, нещата стават много сложни.. да много е лесно да измислиш правила за свободна и социална държава... но ако ги приложиш в държава като България, или въобще южни като Гърция, Италия и т.н ...всички плужеци ще легнат и ще чакат в помощи.. Точно затова нещата не са прости... и ми е супер смешно, някой като каже.. а ето ние сме роби на банките.. ала бала.. виж тоя клип и ще прогледнеш....

Потребителски аватар
mormona
Контакти:

Мнениеот mormona » 13 апр 2012 15:21

Phoenix_ написа:
Бижутера написа:Изгледайте това видео и ще прозрете някои нещица:

Хахахаха е така умирам от смях... "прозрете някои нещица" муахахахха а бе как може да има толкова ограничени хора, които си мислят, че са рабрали света след като са изгледали едно клипче или един филм... гледали един филм за шистовия газ и вече............. специалисти та дрънкат.. гледали Zeitgeist и вече почнали да ми обясняват какво се случва в света и как те са го ПРОЗРЕЛИ... Факт е, че хората в UK живеят много по-добре от нас.. и с камерите и с авторското право и т.н.. ФАКТ... Говоря за хората, които са учили и могат... като си тъп и мързелив..където и да отидеш все ще ти е зле..

В този клип наистина има неща, над които човек да се ЗАМИСЛИ.. а не да прозре! Но за съжеление за повечете от вас нещатата са черно и бяло СССР UK.. ала бала.. глупости... .

А как са нещата в деиствителност ? Щото дотука само каза , че ти си прав и сички са балами. Даи пример , обесни ни как седят нещата ?
[center]http://forum.gong.bg/barcelona/viewtopic.php?f=19&t=15064[/center]
[center][wrapimg=]http://store.picbg.net/pubpic/8B/6E/6924a8a35c868b6e.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 апр 2012 15:26

Captain Stottlemeyer написа:Бих искал да живея в този затвор. Ако не ми се уреди въпросът съм навит и на професия "социално слаб" в Норвегия или да бъда "негър в щата Алабама." ;)

И какво - искаш да станеш като разглезените американци и англичани,които имат много пари(и тук вече това е под въпрос) , но нямат най-важното- воля и дух , затова ги тъпчат като овце и са се затъпили толкова(най-вече от флуорирането на водата). Но щом за теб е по-важно да имаш много пари и розов живот , без трудности чрез които си изграждаш воля и характер , ОК ;)
Да и нас ни тъпчат - но ние(или поне аз) осъзнаваме това, за разлика от тях
Разбира се има и немалко мислещи американци ;)

ПП: Защо никой не посочва колко е дългът на мега-развитата държава САЩ , докато минималният дълг(сравнение със САЩ) на Гърция ни се натрапва ежеминутно от (Ф)ЕС ,който е придатък на САЩ ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

След като поживях повече от десет години в чужбина, от които 6-7 в Ню Йорк, нерядко са ме питали: "Защо съм се върнал? Кое ме е привлякло в Родината?"

Реших да седна и да напиша отговора, защото не е съвсем кратък и лесноразбираем. По-скоро е провокация, тема за размисъл, както и повечето отговори на нееднозначни въпроси.

Върнах се по шест причини. Първата е, защото почувствах нужда, че искам да живея в България. Останалите пет нямат значение. Отговорът на въпроса дали да го направя си го дадох интуитивно, както и на всички важни за мен въпроси.

По-долу ще се опитам да ви кажа какво ми подсказа интуицията и подсъзнанието, както и на какво ме наведоха опитът и размислите. В началото съм изложил субективните причини, а после съм опитал да обясня обективните такива.

Субективни причини

Най-важното за мен е, че България е мястото, където знам, че искам да остарея, а аз вече минах 40-те. Тук са ми близки хората. Тук природата, народопсихологията, храната, веселбите, даже и петната по покривките са ми хубави. Лъскавите материални неща не са били магнит за мен и аз не съм им отдавал голямо значение било то тук или в чужбина.

У нас се чувствам добре. Чувствам се цялостен, полезен на себе си и на обществото. Познавам в много по-голяма дълбочина причините и се опитвам да осмисля следствията и резултатите. Хуморът ми е свойски и тъгата на хората - разбираема.

Не на последно място идва и фактът, че децата ми пораснаха и вероятността да живеят в България е нищожна, но при условие, че вече учат в Европа и са чиста порода граждани на света, вероятността да са в Ню Йорк също е непредвидима. При това обстоятелство няма какво толкова да задържи мен и жена ми там. Сърцата и на двама ни са тук.

Опит за обективно осмисляне

България е място с добър потенциал. Въпреки демографската криза и тази на образоваността тук тепърва ще се случват големи промени, за които в очакване е настръхнал целият западен свят.

Нека вземем за пример образователната система. Задавали ли сте си въпроса в каква дълбочина трябва да се промени тя и как би станало?

Нека започнем от най-малките ни граждани, при които забавата и технологиите крещят да бъдат вкарани в учебния процес. Това даже не е и трудно, примери и модели много. Най-трудното е да убедим и премоделираме преподавателите. Те си имат стереотипи и по-голямата част не са отворени към промяна. Тя ги плаши и притеснява и това е разбираемо. Звучи нормално и естествено, нали?

Но нека не си мислим, че в Англия или САЩ учителите са най-напредничавите и иновативни хора, които дерзаят и предизвикват събитията. Ни най-малко е така, поне в държавните училища, сиреч в образователната им система. Е, даваме ли си сметка как би се променила една система там, при наличието на добре организирани синдикати и що-годе задоволени учители.

Как биха се навили на радикална промяна деканите на 300- годишните им университети с безспорен принос и успехи в науката и образованието... до сега? Как биха се наложили компютрите, като основно обучително средство в толкова многолюдна система? И нека не си мислим, че само нашите цигани са неграмотни, и че само тук ще срещнем проблеми с внедряването им!

Имам познати, които са учители в Бронкс. Те и колегите им трябва да знаят добре испански по понятни причини, което обаче не намалява издевателствата върху децата по домовете им, и от съучениците им.

С почуда разбрах, че им назначили човек, който да обикаля по къщите, когато имат проблем с определено дете. Оказало се, че много от родителите не отговарят на бележките им, просто защото не могат да четат и пишат... Давам този пример за да развенчая за пореден път мита, че сме уникални и много надарени или пък много ощетени от съдбата българска. Зависи кой го твърди и дали е на маса или в интернет форум, но и в двата случая не сме много.

Спомняте ли си наредбата за забрана на вредните храни за продажба в училищата. У нас тя бе вкарана относително бързо, след като се появи като идея. В САЩ им отне години. Ами там само семейната фирма Little Debbie, която произвежда и продава евтини и съответно неполезни сладкиши има $4 млрд. оборот. Нали ви е ясно, че и те имат близки политици, и те наемат лобисти. Да не би ние да сме ги измислили тия неща?

Та, да се върна на въпроса. Тук радикалните промени, макар и трудни, са възможни в обозримо бъдеще. В развитите западни общества хората смятат, че нямат нужда от радикални промени или поне няма такава нагласа сред масите, макар и да има сигнали за обратното.

Хората имаме интуиция и се придържаме към сигурното. Западните държави с по-стар капитализъм или поне пазарна икономика имат създадена голяма инерция във времето. При нас последната радикална промяна беше преди 20-тина години, а в рамките на последните 130-140 г. се е случвало три пъти да променяме коренно порядките и приоритетите на обществото ни.

Боксуващи и зле функциониращи са както образователната система и здравеопазването, така и начинът на управлението и консумиране на властта от политическата класа.

За да не ставам многословен, ще задам следния въпрос: Смятате ли, че нуждата от радикална промяна ще затихне или пък статуквото на запад ще отслаби позиции?

Накрая само ще кажа, че тук се случват неща и то по-бързо отколкото на много други места, макар че бихме искали да е светкавично. По отношение на инфраструктурата например, големият проект дори за САЩ "The Big Dig" стана два пъти по-бавно и излезе три пъти по-скъпо от първоначално заложените критерии.

Линията на метрото на Второ авеню в Манхатън започнаха да я строят през 2003 г. и пусковият срок е 2025 г. при дължина 12-13 км. Няма и не мога да разсъждавам колко струва и дали се правят далавери. Помислете за неудобствата за гражданите, за шума, мръсотията и задръстванията.

Не сме уникални, повярвайте ми! Колкото и неуспокоително да звучи, факт е, че при нас нещата се случват и ние се учим да правим това все по-добре и по-добре. Тук хората все повече пътуват, работят навън и за сега предимно носят обратно пари и позитивен пример. Все още са малко тези, които хитреят по западному, но то и не става... засега.

Тук все още не е трудно да различиш лошите от добрите, полезното от вредното.
На запад е все по-трудно: Уж институции, уж корпорации, а отчетливо и безнаказано работят против добруването на обществото, въпреки фалшивия имидж, който създават. И краят не се вижда.

Светът има нужда от радикални промени и ние сме по-готови да ги осъществим. В това съм твърдо убеден!

http://www.webcafe.bg/id_109098966_Zash ... _Bulgaria_
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 13 апр 2012 15:39

South_Park написа:.....Да и нас ни тъпчат - но ние(или поне аз) осъзнаваме това, за разлика от тях ......

И ти, "Южен парк", какво друго правиш осъзнавайки че те тъпчат, освен да блъскаш вдъхновено и с ожесточение по клавиатурата на компа?! :lol:
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 апр 2012 15:42

Captain Stottlemeyer написа:
South_Park написа:.....Да и нас ни тъпчат - но ние(или поне аз) осъзнаваме това, за разлика от тях ......

И ти, "Южен парк", какво друго правиш осъзнавайки че те тъпчат, освен да блъскаш вдъхновено и с ожесточение по клавиатурата на компа?! :lol:

Подготвям се душевно,чрез което да устоя на предстоящите тежки събития ;)
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 13 апр 2012 15:45

Phoenix_ написа:

Точно заради такива като теб, нещата стават много сложни.. да много е лесно да измислиш правила за свободна и социална държава... но ако ги приложиш в държава като България, или въобще южни като Гърция, Италия и т.н ...всички плужеци ще легнат и ще чакат в помощи.. Точно затова нещата не са прости... и ми е супер смешно, някой като каже.. а ето ние сме роби на банките.. ала бала.. виж тоя клип и ще прогледнеш....

Със сигурност нещата не са прости, така както в световната история няма само черни или само бели страници. ;) Аз съм живял 35 години при т.н. "комунизъм" , вече повече от 22 години живея при "демокрация", обиколил съм половин Европа и съм направил необходимите изводи за себе си. :)

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 13 апр 2012 15:46

South_Park написа:
Captain Stottlemeyer написа:

Подготвям се душевно,чрез което да устоя на предстоящите тежки събития ;)

Good luck! :)

Върни се в “Свободна зона”